ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος σε όλους τους γονείς, τους μαθητές και τις μαθήτριες του 21ου, 22ου, 12ου,4ου, 2ου Εσπερινού Γυμνασίου, 1ου ΕΠΑΛ, 6ου ΕΠΑΛ, , 2ου Λυκείου Πατρών, του Γυμνασίου και Λυκείου Κλειτορίας , του Γυμνασίου Ψωφίδας, Λακκόπετρας και Σαγαιίκων,του 6ου και του 17ου και από φέτος του 11ου Γυμνασίου Πατρών!


Αγαπημένοι μου μαθητές και γονείς, εδώ θα ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιούμε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών καθώς και για άλλα πολλά θέματα που μας αφορούν.

Η Θεολόγος σας
Σταυρούλα ΖευγαράRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

Πού βρίσκονται σήμερα τα δώρα των Τριών Μάγων;

<< Και ελθόντες εις την οικίαν είδον το παιδίον μετά Μαρίας της μητρός αυτού, και πεσόντες προσεκύνησαν αυτώ και ανοίξαντες τους θησαυρούς αυτών προσήνεγκαν αυτώ δώρα χρυσόν και λίβανον και σμύρναν>>.
    Τα Τίμια Δώρα των Μάγων, είναι ως γνωστόν, χρυσός, λίβανος και σμύρνα. Ο χρυσός βρίσκεται σε μορφή εικοσιοκτώ (28) επιμελώς σκαλισμένων επίπεδων πλακιδίων σε ποικιλία σχημάτων (παραλληλόγραμμων, τραπεζοειδών, πολυγώνων κτλ) και διαστάσεων περίπου 5 Χ 7 εκ. Κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό καλλιτεχνικό σχέδιο. Ο λίβανος και η σμύρνα διατηρούνται σαν μείγμα με τη μορφή εβδομήντα (70) περίπου σφαιρικών χανδρών μεγέθους μικρής ελιάς. Επειδή η πνευματική κυρίως, αλλά και η υλική, ιστορική και αρχαιολογική αξία των Τιμίων Δώρων είναι ανυπολόγιστη, φυλάσσονται με ιδιαίτερη επιμέλεια στο σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου.Για λόγους ασφαλείας είναι κατανεμημένα σε διαφορετικές λειψανοθήκες και μόνο μικρό μέρος  τίθεται σε προσκύνημα των επισκεπτών της Ιεράς Μονής η μεταφέρεται προς αγιασμό εκτός Αγίου Όρους.

   

Σύμφωνα με την παράδοση, η Παρθένος Μαρία τα παρέδωσε στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων απ’ όπου ο αυτοκράτορας Αρκάδιος τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη (400 μ.Χ.). Όταν η Πόλη κυριεύθηκε από τους Σταυροφόρους το 1204, τα Δώρα μεταφέρθηκαν στη Νικομήδεια, αλλά με την ανακατάληψη της Βασιλεύουσας επέστρεψαν και πάλι στη θέση τους όπου και παρέμειναν μέχρι την Άλωση. Μετά την Άλωση, όμως, η Μάρα ή Μάρω Μπράνκοβιτς Κομνηνή, κόρη του ηγεμόνα της Σερβίας Γεωργίου Μπράνκοβιτς και της Ειρήνης Καντακουζηνής, τα μετέφερε στο Άγιον Όρος για να τα προστατεύσει.


Η Μάρα ή κυρα-Μαρώ ήταν μια από τις σημαντικότερες γυναικείες προσωπικότητες του 15ου αιώνα και μητριά του Μωάμεθ του Πορθητή, με τον οποίο διατηρούσε άριστες σχέσεις. Η αγιορείτικη φιλολογία μάς πληροφορεί ότι «καθώς η Μάρω ανήρχετο από τον αρσανά στη Μονή, η Κυρία Θεοτόκος την εμπόδισε με υπερφυσικό τρόπο να πλησιάσει στη Μονή και έτσι να παραβιάση το άβατον του Αγίου Όρους. Αυτή υπήκουσε και παρέδωσε ταπεινά τα Τίμια Δώρα στους ευλαβείς μοναχούς και πατέρες, οι όποιοι και έστησαν στο σημείο εκείνο της θεομητορικής παρουσίας έναν Σταυρό που σώζεται μέχρι σήμερα και λέγεται ‘‘Σταυρός της Βασιλίσσης’’». Το σουλτανικό έγγραφο με τις σχετικές πληροφορίες παραδόσεως των Τιμίων Δώρων φυλάσσεται στο αρχείο της Μονής του Αγίου Παύλου.


Με τα Δώρα λοιπόν στην Ανατολή (Άγιο Όρος) και τα Λείψανα στη Δύση (Κολωνία), οι Μάγοι-προσκυνητές «επιβεβαιώνουν» μέχρι σήμερα την οικουμενικότητά τους.


*Χρυσό ως τιμή στον νέο βασιλιά του κόσμου, λιβάνι ως προσφορά στον Θεό και η σμύρνα για εκείνον που, αργότερα, θα θυσιαζόταν για χάρη των ανθρώπων.

πηγή http://www.diakonima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Η λίστα ιστολογίων μου

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com

Follow by Email