ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος σε όλους τους γονείς, τους μαθητές και τις μαθήτριες του 21ου, 22ου, 12ου,4ου, 2ου Εσπερινού Γυμνασίου, 1ου ΕΠΑΛ, 6ου ΕΠΑΛ, , 2ου Λυκείου Πατρών, του Γυμνασίου και Λυκείου Κλειτορίας , του Γυμνασίου Ψωφίδας, Λακκόπετρας και Σαγαιίκων,του 6ου , του 17ου,του 11ου ,του 18ου Γυμνασίου Πατρών,του Γυμνασίου Λάππα, του 16ου Γυμνασίου Πατρών κκαι από φέτος του 2ου Γυμνασίου Παραλίας και του ΕΠΑΛ Παραλίας!


Αγαπημένοι μου μαθητές και γονείς, εδώ θα ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιούμε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών καθώς και για άλλα πολλά θέματα που μας αφορούν.

Η Θεολόγος σας
Σταυρούλα Ζευγαρά















Σελίδες

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Πέντε χρόνια από την τραγωδία στο Μπεσλάν




Η κόλαση λέγεται Μπεσλάν
Σπάραξαν οι καρδιές για τα παιδιά της Βόρειας Οσετίας

Ήταν Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου όταν η εμπόλεμη ζώνη της Τσετσενίας «πέρασε» αιφνιδιαστικά τις πύλες ενός ήσυχου σχολείου της Βόρειας Οσετίας. Τα μάτια του πλανήτη καρφώθηκαν στην εικόνα των παιδιών του Μπεσλάν. Ο ρωσικός λαός μούδιασε, ο Τύπος κατέκρινε το Κρεμλίνο για το χειρισμό της κρίσης και τη λογοκρισία. Και ο Βλαντίμιρ Πούτιν πήρε λαβή για να ενισχύσει την προεδρική εξουσία...

Τσετσένοι αυτονομιστές εισβάλλουν στο σχολείο του Μπεσλάν και υπό την απειλή των όπλων εξαναγκάζουν παιδιά, γονείς και καθηγητές να συγκεντρωθούν στο γυμναστήριο του μαρτυρίου. Η ζέστη είναι αφόρητη και οι όμηροι λιποθυμούν. Επί τρεις ημέρες θα παραμείνουν δίχως τροφή και νερό. Οι απαγωγείς πυροβολούν διαρκώς στον αέρα προς αποφυγή εφόδου των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Οι φρενήρεις μεσολαβητικές προσπάθειες αποβαίνουν άκαρπες. Δύο ημέρες μετά την κατάληψη του σχολείου, πρωί Παρασκευής, οι Τσετσένοι αυτονομιστές συναινούν τελικά στη είσοδο διασωστών για την περισυλλογή των πρώτων νεκρών. Ξαφνικά το σχολείο του Μπεσλάν σείεται από εκρήξεις και πυροβολισμούς. Κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει.

Η σειρά εξέλιξης των γεγονότων δεν έχει έως σήμερα αποσαφηνιστεί. Αυτόπτες μάρτυρες έχουν δηλώσει πως ένας από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς του γυμναστηρίου έπεσε και ανατινάχθηκε. Φαίνεται πως ακολούθησε και δεύτερη έκρηξη. Η οροφή του γυμναστηρίου κατέρρευσε και ο όμηροι άρχισαν να τρέχουν τρομοκρατημένοι προς κάθε κατεύθυνση.

Οι απαγωγείς ανοίγουν πυρ αδιακρίτως και οι κυβερνητικές δυνάμεις απαντούν. Εν μέσω της ανταλλαγής πυρών η ζώνη ασφαλείας σπάει και συγγενείς των ομήρων εισέρχονται στο σχολείο. Συγκλονιστικές εικόνες των ομήρων του Μπεσλάν που τρέχουν μακριά από την κόλαση. Ημίγυμνα παιδιά με αίμα στο σώμα αναζητούν την ασφάλεια, ασθενοφόρα και στρατιωτικά οχήματα μεταφέρουν τους τραυματίες σε παρακείμενα νοσοκομεία.

Την ώρα εκείνη κανείς δεν φαντάζεται τον τελικό απολογισμό των 326 νεκρών, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά. Όταν οι ειδικές δυνάμεις περνούν (το Σάββατο) τα συντρίμμια του γυμναστηρίου βρίσκονται απέναντι σε εκατοντάδες σορούς. Τα πτώματα είναι σε τέτοιο βαθμό απανθρακωμένα που έως και 72 ώρες μετά τη λήξη του θρίλερ εκατοντάδες άνθρωποι δεν γνωρίζουν εάν τα παιδιά ή οι συγγενείς τους είναι ζωντανοί.

Το μεσημέρι της Παρασκευής το μεγαλύτερο τμήμα του σχολείου τελεί πλέον υπό έλεγχο, ορισμένοι απαγωγείς έχουν διαφύγει, ενώ άλλοι οχυρώνονται στο υπόγειο. Συνολικά 29 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν κατά την έφοδο, η οποία σύμφωνα με το Κρεμλίνο δεν ήταν προαποφασισμένη. Στο Μπεσλάν κηρύχθηκε πένθος 40 ημερών και σύσσωμη η Ρωσία έγινε μία φωνή κατά της τρομοκρατίας. Ο Βλ.Πούτιν τελικώς συναίνεσε στη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας και τον Οκτώβριο απαγγέλθηκαν οι πρώτες κατηγορίες κατά αστυνομικών.

Πέντε χρόνια από την τραγωδία στο Μπεσλάν
Πλήθος επιζώντων και συγγενών των θυμάτων της σφαγής του Μπεσλάν συγκεντρώθηκαν με λουλούδια στα χέρια σήμερα, πέμπτη επέτειο της τραγωδίας, στα ερείπια του σχολείου Νο.1, όπου την 1η Σεπτεμβρίου 2004 ομάδα Τσετσένων και Οσέτιων ανταρτών συνέλαβε και κράτησε επί τρεις ημέρες 1.000 περίπου ανθρώπους ομήρους, για να ακολουθήσει η αμφιλεγόμενη επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας και η αιματοχυσία.
Οι συγγενείς των 332 θυμάτων, ανάμεσά τους 186 παιδιά, εκφράζουν τη λύπη τους για το ότι οι ρωσικές αρχές δεν έχουν διδαχθεί από την τραγωδία της κωμόπολης της Βόρειας Οσετίας, καθώς και για το ότι καμία ανεξάρτητη έρευνα δεν έχει ρίξει φως στις συνθήκες της σύλληψης των ομήρων και της επέμβασης των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας και της πιθανής εμπλοκής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

"Εδώ και πέντε χρόνια , μετά το Μπεσλάν, νομίζαμε ότι ο κόσμος θα άλλαζε. Αλλά, τόσα χρόνια μετά, βλέπουμε ότι τίποτε δεν άλλαξε. Συνεχίζουμε να φοβόμαστε να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, διότι σημειώνονται όλο και πιο τρομακτικές και ύπουλες τρομοκρατικές ενέργειες στον Βόρειο Καύκασο", δήλωσε η Βαλεντίνα Οστάνι, που συνόδευε τον γιο και τον ανηψιό της στην τελετή.

Εάν αυτή η τραγωδία και η αιματηρή της κατάληξη σήμαναν την αρχή μιας σειράς από νίκες της Μόσχας εναντίον των τσετσένων ανταρτών - κυρίως με τον θάνατο το 2006 του οργανωτή της σφαγής, του πολέμαρχου Σαμίλ Μπασάγεφ- ο ρωσικός Καύκασος γνωρίζει τους τελευταίους μήνες νέο κύμα τρομοκρατικής βίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, από τον Ιούνιο, τουλάχιστον 259 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον ρωσικό Καύκασο, ανάμεσά τους 109 αστυνομικοί και στρατιώτες και 110 ένοπλοι.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=77976
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Η λίστα ιστολογίων μου

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com