ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος σε όλους τους γονείς, τους μαθητές και τις μαθήτριες του 21ου, 22ου, 12ου,4ου, 2ου Εσπερινού Γυμνασίου, 1ου ΕΠΑΛ, 6ου ΕΠΑΛ, , 2ου Λυκείου Πατρών, του Γυμνασίου και Λυκείου Κλειτορίας , του Γυμνασίου Ψωφίδας, Λακκόπετρας και Σαγαιίκων,του 6ου , του 17ου,του 11ου ,του 18ου Γυμνασίου Πατρών,του Γυμνασίου Λάππα, του 16ου Γυμνασίου Πατρών κκαι από φέτος του 2ου Γυμνασίου Παραλίας και του ΕΠΑΛ Παραλίας!


Αγαπημένοι μου μαθητές και γονείς, εδώ θα ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιούμε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών καθώς και για άλλα πολλά θέματα που μας αφορούν.

Η Θεολόγος σας
Σταυρούλα Ζευγαρά















Σελίδες

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας


Δραστηριότητα 9, σελίδα 85, του Φακέλου Μαθήματος της Γ Γυμνασίου

 <<Σε ρόλο δημοσιογράφου, ομαδοσυνεργατικά ή ατομικά, ετοιμάστε ένα σύντομο άρθρο γύρω από το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας,με αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση ανθρώπων που έχουν ανάγκη, όπως παρουσιάζεται (κλικάρετε επάνω στους συνδέσμους)
  1. στηνιστοσελίδα «ecclesia.gr»,
  2. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών 
  3. Μπορείτε εναλλακτικά να επισκεφθείτε και να συζητήσετε με τον ιερέα της ενορίας σας>>
Καταθέστε την εργασία σας στα σχόλια

41 σχόλια:

Κότσανη Χριστίνα είπε...


Τμήμα Γ'3
Εργασία Β' Τετραμήνου

Χρειάζεσαι βοήθεια και στήριξη;…Δεν είσαι μόνος!!!
Η Εκκλησία της Ελλάδος βοηθάει έμπρακτα μέσα από μια οργανωμένη πρωτοβουλία, προσφέροντας συμπαράσταση σε όλες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τον δικό τους επίγειο γολγοθά. Μπορεί να βγάλει από το αδιέξοδο και την απελπισία με ανιδιοτέλεια, ζεστασιά και αφοσίωση, όλους τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Μέσα από οργανωμένες κοινωνικές δομές προστατεύει την οικογένεια, τα παιδιά και τις εργαζόμενες μητέρες δίνοντας στέγη στα ορφανά, στις άγαμες μητέρες και διαθέτοντας κατασκηνώσεις και παιδικούς σταθμούς.
Φροντίζει τους πρόσφυγες, τους άπορους, άστεγους και άρρωστους ανθρώπους παρέχοντας σε αυτούς φαγητό, στέγη, ενδυμασία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δίνει απλόχερα βοήθεια σε τοξικομανείς, αναπήρους, καθώς και σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από στήριξη.
Αναλυτική ενημέρωση για τα κέντρα προσφοράς βοήθειας στα οποία μπορεί κάποιος να απευθυνθεί, ανάλογα με τις ανάγκες του, παρέχεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος («ecclesia.gr»).

Μαριλένα Παπαθεοδώρου Ανδριάνα Παπαχατζάκη Ιωάννα Ρισβά είπε...

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας (κυρίως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) μαστίζεται από ένα πολύ καίριο και διαχρονικό για την γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκεται πρόβλημα. Εκείνο του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Είναι σίγουρο πως ο κάθε ένας από εμάς έχει έρθει αντιμέτωπος με φωτογραφικό ή βιντεοσκοπικό υλικό, το οποίο απεικονίζει σκληρές και απάνθρωπες εικόνες με κύριους πρωταγωνιστές παιδιά αλλά και ενήλικες πρόσφυγες πολέμου. Άνθρωποι να ξεβράζονται νεκροί στις ακτές, ασυνόδευτα παιδιά να αναζητούν μανιωδώς τους γονείς τους, σοβαρά τραυματισμένοι να χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας, η οποία δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, δεν μπορεί να τους παρασχεθεί. Ακόμα, όμως, και μετά την επεισοδιακή είσοδο των προσφύγων στη χώρα μας, η παραμονή τους στη Ελλάδα είναι το ίδιο ή και περισσότερο επίπονη. Οι δομές φιλοξενίας στη χώρα μας είναι τουλάχιστον ανήμπορες να ανταποκριθούν στις ανάγκες, στις απαιτήσεις και στον όγκο των προσφύγων που δέχονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια (χωριό στο νησί της Λέσβου), το οποίο είναι σχεδιασμένο για να φιλοξενεί 2.330 πρόσφυγες. Αντί αυτού, όμως, στον χώρο διαμένουν 7.589 πρόσφυγες. Οι συνθήκες διαμονής των ανθρώπων είναι τουλάχιστον φρικτές, σύμφωνα με τα λεγόμενα των προσφύγων. Συνταρακτικά είναι τα αποτελέσματα μιας έρευνας, η οποία καταγράφει πως το 60% των προσφύγων της Μόριας έχουν αυτοκτονικές τάσεις!
Κατά καιρούς πολλοί διάσημοι έχουν επισκεφθεί πολλά κέντρα φιλοξενίας στην χώρα μας, με σκοπό να βοηθήσουν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Σε αντίθεση όμως με τις πρόσκαιρες προσπάθειες των διασημοτήτων, η Εκκλησία είναι μόνιμα στο πλευρό των προσφύγων. Δυστυχώς, όμως, είναι πολύ λίγα τα άτομα, τα οποία γνωρίζουν για την συμβολή της Εκκλησίας στο προσφυγικό πρόβλημα. Παρέχονται ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από σχεδόν όλους τους ναούς της χώρας μας. Επίσης η Εκκλησία της Ελλάδας είναι σε συνεργασία και εκπροσωπείται στην Διεκκλησιαστική Επιτροπή για τους μετανάστες στην Ευρώπη, η οποία είναι ένα σύνολο εκκλησιαστικών οργανώσεων, που παρακολουθεί τις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές σε θέματα ασύλου, ανιθαγένειας, ξενοφοβίας και ρατσισμού και προβαίνει σε σχετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων. Ταυτόχρονα συμμετέχει στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών ρατσιστικής Βίας, στο Ελληνικό Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας και στην εκστρατεία για την πρόσβαση στο Άσυλο στην Ελλάδα. Επιπροσθέτως, η ελληνική Εκκλησία συνεργάζεται με αντίστοιχες οργανώσεις από ευρωπαϊκές Εκκλησίες καθώς και με κοινότητες και οργανώσεις προσφύγων και μεταναστών με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, την επίτευξη κοινών επιδιώξεων και την διαμόρφωση προτάσεων για την αντιμετώπιση αναγκών και δυσκολιών που διαπιστώνονται στα πεδία δράσης της. Αξίζει να σημειωθεί, πως η Ιερή Μητρόπολη Πατρών σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων βοηθά στην κάλυψη αναγκών των μεταναστών σε τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια. Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε ομιλία του το 2005 του σε συνέδριο για την μετανάστευση τόνισε πως όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στη αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
Συνοψίζοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Εκκλησία (όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών) παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος μέσω συσσιτίων, παροχής ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και διπλωματικά εκπροσωπώντας την χώρα μας σε διαφόρους οργανισμούς που έχουν ως στόχο την εξάλειψης της βίας, των ρατσιστικών επιθέσεων και της ξενοφοβίας, που έχουν ως θύματα τους πρόσφυγες που φτάνουν στην χώρα μας αναζητώντας στέγη και ασφαλές καταφύγιο μακριά από τις εστίες πολέμου, οι οποίες μαίνονται στην πατρίδα τους.


Μαριλένα Παπαθεοδώρου
Ανδριάνα Παπαχατζάκη
Ιωάννα Ρισβά


Κατερίνα Στόκου είπε...

Η ορθόδοξη εκκλησία βοηθάει με διάφορους τρόπους την κοινωνία.Για
παράδειγμα βοηθάει με φιλανθρωπικά ιδρύματα σε 24 μέρη της Ελλάδας. Με αυτά
τα ιδρύματα βοηθάει άπορες οικογένειες με κάποια επιδόματα.Επιπλέον δίνει
δωρεάν φαγητό σε άπορες οικογένειες ,σε άστεγους. Την συνεισφορά αυτή την
κάνουν ενορίες που βρίσκονται στα νησιά, στην Αττική,στην Πελοπόννησο,στην
Χαλκίδα αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας τα οποία είναι 193. Η πόλη
μας συμβάλλει με 6 εκκλησίες να μοιράζουν δωρεάν φαγητό. Επίσης έχει
δημιουργήσει 2 πολύ σημαντικά ιδρύματα για τις άγαμες γυναίκες.Σε αυτά τα
ιδρύματα πηγαίνουν οι γυναίκες οι οποίες είναι έγκυες, άγαμες και δεν έχουν
την δυνατότητα να συντηρηθούν. Τέλος έχει ιδρύσει 6 οργανισμούς
απεξαρτήσεις από ουσίες. Εκεί μπορούν να βοηθήσουν τον εξαρτημένο αλλά και
την οικογένειά του. Επίσης μπορούν να δώσουν συμβουλές έτσι ώστε να τον
βοηθήστε στην απεξάρτηση.Σας έκανα μόνο απλή περίληψη από το μεγάλο έργο
της ορθόδοξης εκκλησίας η οποία κάνει πολλά περισσότερα από όσα περιέγραψα.

Με εκτίμηση,
Κατερίνα Στόκου

Unknown είπε...

Σε μια εποχή που η κρίση στιγματίζει την πολιτεία και η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών αποκλειστικά και μόνο από τους κρατικούς φορείς καθίσταται αδύνατη, η ανάγκη συνεισφοράς της Εκκλησίας καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, διαπνεόμενη από τα ιδανικά της αλληλεγγύης, της αδελφικότητας και της αγάπης για τον πλησίον, έχει αναλάβει τη σύσταση ιδρυμάτων και τη διοργάνωση κοινωνικών δράσεων, οι οποίες αποσκοπούν στη συνδρομή της πολιτείας και την ''ανακούφιση'' των απόρων και των ασθενών πολιτών. Μέσα από τη φιλανθρωπική της δράση, προσφέρει συμπαράσταση και υποστήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες με στόχο την όσο το δυνατόν πληρέστερη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων με τα μέσα που η ίδια διαθέτει.

Αλέξης Καράμπελας Γ'3

Ανώνυμος είπε...

ΤμήμαΓ’3 Εργασία Β’ Τετραμήνου
Η εκκλησία μας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε βοήθα έμπρακτα και με ποικίλους τρόπου τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη είτε για ψυχολογική , είτε για κοινωνική ,είτε για ιατρική βοήθεια . Για παράδειγμα βοήθα και στηρίζει οικογένειες μέσο 24 ιδρυμάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Μέσο αυτών παρέχει μια οικονομική στήριξη σε άπορες οικογένειες (με την μορφή κάποιων επιδομάτων).Επιπλέων παρέχει δωρεάν φαγητό ,ένδυση και υπόδηση για οικογένειες που τα έχουν ανάγκη στην συνεισφορά αυτή βοηθούν ενορίες που βρίσκονται σε 193 μέρη της Ελλάδας .επίσης έχει δημιουργήσει 2 ιδρύματα για την φροντίδα και την στήριξη των εγκύων , άγαμων γυναικών .Ακόμα παρέχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη στης οικογένειες και έχει 19 βρεφονηπιακούς σταθμούς για τις εργαζόμενες μητέρες .Επιπλέον έχει ένα μεγάλο δίκτυο ξενώνων , κέντρα απεξαρτήσεων ,ορφανοτροφείων, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων ,κέντρα συμπαράσταση προσφύγων και πολλά ακόμα κέντρα οπού μπορούν να βοηθηθούν άνθρωποι με ανάγκη . Για πληροφορίες όσο άφορα τα κέντρα που υπάρχουν στην πόλη σας μπορείτε να ενημερωθείτε στη ιστοσελίδα της εκκλησιάς (ecclesia.gr) Αυτό είναι ένα μέρος του έργου της ορθόδοξης εκκλησίας η όποια κάνει πολλά περισσότερα πράγματα από όσα φανταζόμαστε.
Σταματίνα Αρκουμάνη

Ανώνυμος είπε...

Τμήμα Γ’3
Εργασία Β’ Τετραμήνου

Κάθε χρόνο, η Ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδος επιχειρεί με ποικίλους τρόπους να προσφέρει υποστήριξη και βοήθεια σε εκατοντάδες ανθρώπους , που βιώνουν δυσοίωνες καταστάσεις . Το κοινωνικό αυτό έργο της εκκλησίας στοχοποιεί στην καλύτερη αποκατάσταση αυτών των ατόμων και στην βελτίωση των ζωών τους, προσφέροντας τους αγάπη, φροντίδα, ζεστασιά και αφοσίωση.
Μέσα από φιλανθρωπικά ιδρύματα μεριμνά άπορες οικογένειες , άστεγους, πρόσφυγες και άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με σοβαρές ασθένειες, προσφέροντας τους δωρεάν τροφή, στέγη, ενδυμασία και ιατρική περίθαλψη. Επιπλέον, συμπαραστέκεται σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες, καθώς επίσης σε άγαμες μητέρες, ορφανά και ανάπηρους, διαθέτοντάς τους ξενώνες, ορφανοτροφεία , συσσίτια και θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων.
Τέτοιου είδους προσπάθειες πραγματοποιούνται σε πολλά μέρη της Ελλάδας από πολλές ενορίες της εκκλησίας μας .
Τέλος, τα έργα της Ορθόδοξης εκκλησίας της Ελλάδος είναι ποικίλα και οι συνεισφορές για το ευρύτερο καλό είναι ένας από τους κυριότερους σκοπούς της. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας («ecclesia.gr»).

Κυριακή Λάτσα
Αρετή Λάτσα


Ανώνυμος είπε...


ΤΜΗΜΑ Γ3

ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ



Η εκκλησία είναι ένας χώρος στον οποίον οι αστεγοι, οι φτωχοί και οι προβληματικοι άνθρωποι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια και να τους προσφερθεί η αντίστοιχη φροντίδα. Μέσω αυτού του έργου , η εκκλησία συμβάλει στην καλυτέρευση της ζωής και των βασικών αναγκών ενός ανθρωπου. Συμπαραστέκεται στις άγαμες μητέρες , στους χρόνιους πάσχοντες , στα ορφανά , στους αναπηρους , στους ουσιοεξαρτημενους και σε όλους που χρειάζονται υποστήριξη. Σε ολη την Ελλάδα είναι εφικτό κάποιος που χρειάζεται βοήθεια να την έχει μέσω των εκκλησιών. Εάν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες για το που μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ορθοδοξης Εκκλησίας (ecclesia.gr) η την ιστοσελίδα της εκκλησίας της ενορίας σας.



Ζαφειροπούλου Αντιγόνη

Ανώνυμος είπε...

Η αλληλεγγύη , η αλληλοβοήθεια και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο είναι έννοιες τις οποίες ο Χριστός δίδαξε στους ανθρώπους μέσα από τις δικές του εμπειρίες και πάθη. Έτσι η Ορθόδοξη εκκλησία ακολουθώντας τα βήματα του Ιησού προσφέρει βοήθεια σε καθημερινή βάση σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ποικίλων ειδών. Πιο συγκεκριμένα βοηθάει διάφορους φιλανθρωπικούς οργανισμούς προσφέροντας τους οικονομική και εθελοντική ενίσχυση, παρέχει οικονομική και επαγγελματική αποκατάσταση στους πρόσφυγες και στις άγαμες μητέρες με σκοπό την ομαλή επανένταξη τους στην κοινωνία. Επίσης, φροντίζει τους ηλικιωμένους, προσφέρει δωρεάν φαγητό σε 193 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, δίνει δωρεάν ρουχισμό, προικοδότηση, ιατρική βοήθεια και κατέχει δίκτυα διανομής αίματος. Τέλος, η Ορθόδοξη εκκλησία βοηθάει τους ουσιοεξαρτημένους, δηλαδή τους ανθρώπους που λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν βρίσκουν ως διέξοδο την χρήση ουσιών αλλά και αρκετά ορφανοτροφεία σε όλη την Ελλάδα τα οποία φροντίζουν εγκαταλελειμμένα παιδιά από όλες τις ηλικίες. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τα παραπάνω θέματα που αναφέραμε μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα της εκκλησίας http://www.ecclesia.gr/greek/koinonia/koinonia.asp?what=10 και της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Οι μαθήτριες,
Μαραντζή Πένυ
Μπούσια Μαρία
Τόγια Ιωάννα
Γ'2 11ο Γυμνάσιο

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΓΑΣΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΟ:11ο
ΤΜΗΜΑ:Γ3
Μάθετε σε ποια ενορία μπορείτε να βρείτε δωρεάν φαγητό
(για σχετικές πληροφορίες καλό είναι να απευθύνεστε και στις ενορίες σας)

Ι. Μ. Πατρών
Ίδρυμα «Πανσέμνη» Πατρών.
Αγ. Ανδρέας, Πάτρα.
Αγία Τριάς, Πάτρα.
Παντοκράτωρ, Πάτρα.
Παναγίας Αλεξιώτισσα, Πάτρα.
Αγία Σοφία Πατρών

Μάθετε σε ποιους ξενώνες δεχόμαστε απόρους, αστέγους και κακοποιημένες γυναίκες
Ι. Μ. Πατρών
4. Στέγη αστέγων σε συνεργασία με τον δήμο Πατρών, Γεωργίου Ρούφου 81, τηλ. (Ι. Μ.)2610-320. 602.


ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ

ΣΥΝΤΟΜΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ
Ἱδρυτής καί εὐαγγελιστής τῆς πόλεως τῶν Πατρῶν εἶναι ὁ Ἅγιος Ἀπόστολος Ἀνδρέας, ὁ Πρωτόκλητος, ὁ ὁποῖος καί ἐμαρτύρησε στόν τόπο, ὅπου σήμερα ὑψώνονται οἱ δύο περικαλλεῖς πρός τιμήν του Ναοί.

Βαθμιαίως ἀναπτύσσεται ὁ Χριστιανισμός, ἐνῶ ὑποχωρεῖ ἡ εἰδωλολατρική θρησκεία σύμφωνα μέ σχετικές μαρτυρίες καί εὑρήματα. Ἀπό τά τέλη τοῦ Γ΄ αἰῶνος μαρτυρεῖται ἡ ὕπαρξη Ἐπισκόπου Πατρῶν. Τόν Η΄ αἰῶνα ἡ Ἐπισκοπή Πατρῶν ἀνυψώνεται σέ Ἀρχιεπισκοπή καί κατά τάς ἀρχάς τοῦ ἑπομένου αἰῶνος σέ Μητρόπολη Παλαιῶν Πατρῶν, ἡ ὁποία διατηρεῖται ἕως τήν ἀπελευθέρωση τῆς Ἑλλάδος μέ ἐξαίρεση τήν περίοδο τῆς Φραγκοκρατίας 1205 – 1267, ὁπότε οἱ ὀρθόδοξοι Ἐπίσκοποι ἐκδιώκονται.

Μέ Βασιλικό Διάταγμα τοῦ 1833 ἡ Πάτρα ἀπετέλεσε Ἐπισκοπή μέ τόν τίτλο Ἀχαΐας καί προσαρτήθηκε σ’ αὐτήν καί ἡ Ἐπισκοπή Καλαβρύτων καί Αἰγιαλείας, ἡ ὁποία ὅμως ἀπό τό 1852 ἀπετέλεσε ἀνεξάρτητη Ἐπισκοπή. Τό ἴδιο ἔτος ἱδρύεται ἡ Ἀρχιεπισκοπή Πατρῶν καί Ἠλείας, ἡ ὁποία διατηρεῖται ἕως τό ἔτος 1901. Τό ἔτος αὐτό ἀπεκόπη ἡ Ἠλεία καί παρέμεινε ἡ Ἀρχιεπισκοπή Πατρῶν, ἡ ὁποία ἀπό τό ἔτος 1915 ὀνομάζεται Μητρόπολις Πατρῶν.

Ἱεραί Μοναί:

Ἀνδρῶαι: 1) Γηροκομείου (Κοίμησις Θεοτόκου), τηλ. 2610-275.912. Ἡγούμ. Ἀρχιμ. Συμεών Χατζῆς. Ἐγγεγραμμένοι 25, Ἐγκαταβιοῦντες 9. 2) Ὀμπλοῦ (Εἰσόδια Θεοτόκου), τηλ. 2610-672.125 Ἡγούμ. Ἀρχιμ. Νεκτάριος Κωτσάκης. Ἐγγεγραμμένοι 9, Ἐγκαταβιοῦντες 7. 3) Ἁγίων Πάντων Τριταίας, τηλ. 26940-71267 καί Fax 26940-71.562. Ἡγούμενος Ἀρχιμ. Ἀρτέμιος Ἀργυρόπουλος. Ἐγγεγραμμένοι 6, Ἐγκαταβιοῦντες 3. 4) Νοτενῶν (Κοίμησις Θεοτόκου-Ὅσιος Ἰωακείμ), τηλ. 26940-53.293 Ἡγούμενος Ἀρχιμ. Ἱερώνυμος Διαμαντόπουλος (μον. 1), 5) Χρυσοποδαριτίσσης (Κοίμησις Θεοτόκου), τηλ. 26940-91.381 Ἡγούμ. Ἀρχιμ. Νικόδημος Μπαρούσης, Ἐγκαταβιοῦντες 9.

Γυναικεῖαι: 1) Μαρίτσης (Κοίμησις Θεοτόκου-Ἁγία Μαρίνα), τηλ. 26930-91.374, Ἡγουμ. Ἁγνή Καβαλιέρου (μον. 4). 2) Παναγίας Ἐλεούσης, τηλ. 2610-998.343, Ἡγουμ. Μακαρία Γεννάτου (μον. 11, Δόκ. 2), 3) Ἁγίου Νικολάου Μπάλα, τηλ. 2610-459.058, Ἡγουμ. Μαριάμ Κυδωνιάτη (μον. 18), 4) Προφήτου Ἠλιού Πατρῶν, τηλ. 2610-274.468 Ἡγουμ. Ἱερεία Γαλάνη (μον. 4).

Σύνολον μοναχῶν: 90, Δοκίμων: 2.

Τηλεφωνικόν Κέντρον: 2610-320.602

Fax: 2610-279.533. Fax Γρ. Γάμων: 2610-621.618.

Διεύθυνσις ἱστοσελίδος: www.i-m-patron.gr

Ἠλεκτρονικόν Ταχυδρομεῖον: (e-mail) i-m-patron@otenet.gr, mitropolitis.patrwn@gmail.com

Βοηθός Ἐπίσκοπος: Ὁ Κερνίτσης κ. Χρύσανθος (13.10.2014).

Πρωτοσύγκελλος: Ἀρχιμ. Ἀρτέμιος Ἀργυρόπουλος (ἐσωτ. 2).
Ἰδιαίτερον Γραφεῖον Μητροπολίτου: Ἀρχιμ. Γερβάσιος Παρακεντές (ἐσωτ. 1).

Ἐκπρόσωπος Τύπου: Πρωτ. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, τηλ. 2610-330.644. Fax· 2610-328.558


Σταύρος Διαμαντόπουλος









Ανώνυμος είπε...

‘Όπως όλοι γνωρίζουμε η Ελλάδα διανύει μια περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι συνάνθρωποι μας βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια και σε συνδυασμό με το κακό που καραδοκεί πολλές φορές κάποιοι ερχόμαστε σε δυσμενείς θέσεις. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να χάνουμε το κουράγιο μας καθώς υπάρχουν πολλοί φορείς που έχουν ως στόχο ένα καλύτερο μέλλον για όποιον έχει ανάγκη. Ένας τέτοιος φορέας είναι και η ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας που με ανιδιοτέλεια προσφέρει για να καλυφθούν τουλάχιστον οι βασικές ανάγκες των άπορων συνανθρώπων μας. Η εκκλησία μας συλλογικά δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς. Μερικοί από αυτούς είναι : δημιουργία κέντρων συμπαραστάσεως για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, παροχή δωρεάν γευμάτων, ενδυμάτων και υποδημάτων , δημιουργία φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και βρεφονηπιακών σταθμών. Ακόμα σημαντική είναι η συνεισφορά της εκκλησίας και στον ιατρικό τομέα αφού έχει διαμορφώσει δίκτυο δωρεάν διανομής αίματος . Ουσιοεξαρτημένοι , άποροι, άστεγοι ,ορφανά , ηλικιωμένοι καθώς και κακοποιημένες γυναίκες βρίσκουν συχνά καταφύγιο στην μεγάλη και γεμάτη αγάπη αγκαλιά της εκκλησίας. Οι φοιτητές δεν μένουν παραπονεμένοι αφού τους παρέχονται οικονομικά βοηθήματα και φοιτητικές στέγες για όσους δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια. Στα πλαίσια αυτά έχουν ιδρυθεί και κατασκηνώσεις για παιδία και εφήβους, όπως και θεραπευτήρια χρόνιων πασχόντων. Παρόλο που η εκκλησία έχει πραγματοποιήσει ένα αξιοθαύμαστο έργο σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς, κατά την γνώμη μας το πιο αξιέπαινο είναι τα συσσίτια που έχει δημιουργήσει σε διάφορες ενορίες σε όλη την Ελλάδα. Στην πόλη μας μπορεί κάποιος να αναζητήσει δωρεάν γεύματα σε αρκετές εκκλησίες χάρη στο ανιδιοτελές έργο της εκκλησίας και την υποστήριξη του από όλους όσους το στηρίζουν. Μερικές εκκλησίες στις οποίες μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για δωρεάν γεύμα είναι :
Ίδρυμα «Πανσέμνη» Πατρών.
Αγ. Ανδρέας, Πάτρα.
Αγία Τριάς, Πάτρα.
Παντοκράτωρ, Πάτρα.
Παναγίας Αλεξιώτισσα, Πάτρα.
Αγία Σοφία Πάτρα



11o γυμνάσιο
Γ'4

Βάλια Σγούρα
Διονύσης Πεφάνης
Φίλιππος Σχίζας

Ανώνυμος είπε...

ΤΜΗΜΆ: Γ'2
ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ.
Το συγκεκριμένο άρθρο όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω έχει ως κύριο σκοπό και στόχο θα έλεγε κάνεις, να ενημερώσει έμπρακτα τους πολίτες του νομού Αχαΐας που έχουν κάποια ανάγκη μιας και το φυλλάδιο-άρθρο αυτό θα μοιραστεί σε όλες τις περιοχές του νομού Αχαΐας. Ένας πολύ σημαντικός πόρος προσφοράς για κάθε άτομο που βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση είναι η εκκλησιά η οποία θα έλεγε κάνεις είναι πάντα διπλά στο πλευρό των εν χριστώ αδελφών της.
Όσον άφορα διάφορα μέρη όπου φυσικά και πρόσφυγες και ντόπιοι μπορούν δωρεάν να τραφούν, υπάρχουν στον νόμο μας γύρω στα 6, αυτά είναι τα ακόλουθα:
Ι. Μ. Πατρών
Ίδρυμα «Πανσέμνη» Πατρών.
Αγ. Ανδρέας, Πάτρα.
Αγία Τριάς, Πάτρα.
Παντοκράτωρ, Πάτρα.
Παναγίας Αλεξιώτισσα, Πάτρα.
Αγία Σοφία Πάτρα.
Ύστερα, σχετικά με τις διάφορες μητέρες οι οποίες έχουν κάποια ανάγκη ή εργάζονται και πρέπει κάπως να απασχολήσουν τα παιδιά τους, στον νομό μας βρίσκεται το ακόλουθο μέρος:
Ι. Μ. Πατρών
Παιδικός Σταθμός Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Εγλυκάδος, Τ. Κ. 262 22 Πάτρα, τηλ. 2610-64.13.47.
Στη συνέχεια ένας άλλος πολύ σημαντικός τομέας για τον άνθρωπο είναι η στέγαση. Στην Πάτρα βρίσκεται ο ακόλουθος ξενώνας:
Ι. Μ. Πατρών
Στέγη αστέγων σε συνεργασία με τον δήμο Πατρών, Γεωργίου Ρούφου 81, τηλ. (Ι. Μ.)2610-320. 602.
Τελος, στην πολη μας η μητρόπολη προσφέρει τεράστιο και ικανοποιητικό έργο για τους συνανθρώπους μας που βρισκονται σε αναγκη:
Στέγες αγάπης: 1) Ίδρυμα «Πανσέμνη» Πατρών, Ι. Ν. Αγ. Ανδρέα, Πάτρα. 2) Ι. Ν. Αγ. Τριάδος, Πάτρα, Ι. Ν. Παντοκράτωρος, Πάτρα. 3) Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιώτισσας, Πάτρα. 4) Ι. Ν. Αγίας Σοφίας, Πάτρα. «Τράπεζα τροφίμων» σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρών, καλύπτει ανάγκες ενδεών σε τρόφιμα, ένδυση και παιχνίδια.
Λογω του οτι ανεφερα την Ιερα μητροπολη παραπανω αισθανομαι την αναγκη να μιλησω περιγραφοντας με περισσοτερες λεπτομερειες ετσι ωστε να αντιληφθείτε το μεγαλειο της προσφορας της. Αρχικα μπορειτε να επικοινωνήστε τηλεφωνικώς στο 2610-320-602. Εδρα εχει επι της οδου βοτση 34. Τελειωνοντας με την πληροφορηση της μητροολεως, υπαρχουν διαφοροι χριστιανικοι συλλογοι αλληλεγγύης οπου προσφέρεται πολύτιμη βοηθεια, εχοντας και διαφορα τηλέφωνα επικοινωνιας:
1) Χριστιανική Ἑστία, τηλ.2610-325781 & 2610-346352, 2) Χριστιανική Στέγη, τηλ. & Fax 2610-279807, 3) Σύλλογος Ἐξωτ. Ἱεραποστολῆς «ὁ Πρωτόκλητος», τηλ.2610-329.737, 4) Στρατός Ὀρθοδοξίας, τηλ. 2610-220018.
Ευχομαι το αρθρο αυτο να προσεφερε εμπρακτη βοηθεια σε ολους εσας. Διαφοροι αλλοι τομεις με τους οποίους δραστηριοποιείτε η εκκλησία μας ειναι η διανομη διαφορων καινουργιων ρουχων που θα προσφερουν ζεστασια σε ολους οσους εχουν αναγκη. Υστερα υπαρχει εντονη ενασχοληση με την εννοια της προικοδοτησης και την αποκασταση της αγαμης μητερας. Η περιθαλψη, μεσα απο την αιμοδοσια αλλα και την προσφορα σε ουσιοεξαρτημενους ειναι τεραστια.Επισης η εκκλησια γνωριζει πως και οι ηλικιωμενοι και τα παιδια (ΙΔΙΩΣ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΚΑΙ Α.Μ.Ε.Α)χρειαζονται στηριξη για αυτο και εκεινη τη προσφερει. Δεν ειναι μονο οι ηλικιωμενοι και τα ορφανα παιδια που αποτελουν ευαλωτες κοινωνικες ομαδες αλλα και οι φοιτητες στους οποιους μπορουν να διανεμηθούν δωρεαν διαφορα βοηθηματα και στεγες φυσικα. Δυστυχως ομως δεν υπαρχουν στη πολη μας καποιοι φορεις της εκκλησιας που μπορουν να βοηθησουν παρα μονο σε κοντινες περιοχες οπως ειναι η Κορινθος και το Αιγιο. Για περισσοτερες πληροφοριες και λεπτομερειες μπορειτε να συνδεθείτε με την ιστοσελιδα ecclesia.gr
Ο μαθητής,
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΜΗΜΆ: Γ'2
ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ.
Το συγκεκριμένο άρθρο όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω έχει ως κύριο σκοπό και στόχο θα έλεγε κάνεις, να ενημερώσει έμπρακτα τους πολίτες του νομού Αχαΐας που έχουν κάποια ανάγκη μιας και το φυλλάδιο-άρθρο αυτό θα μοιραστεί σε όλες τις περιοχές του νομού Αχαΐας. Ένας πολύ σημαντικός πόρος προσφοράς για κάθε άτομο που βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση είναι η εκκλησιά η οποία θα έλεγε κάνεις είναι πάντα διπλά στο πλευρό των εν χριστώ αδελφών της.
Όσον άφορα διάφορα μέρη όπου φυσικά και πρόσφυγες και ντόπιοι μπορούν δωρεάν να τραφούν, υπάρχουν στον νόμο μας γύρω στα 6, αυτά είναι τα ακόλουθα:
Ι. Μ. Πατρών
Ίδρυμα «Πανσέμνη» Πατρών.
Αγ. Ανδρέας, Πάτρα.
Αγία Τριάς, Πάτρα.
Παντοκράτωρ, Πάτρα.
Παναγίας Αλεξιώτισσα, Πάτρα.
Αγία Σοφία Πάτρα.
Ύστερα, σχετικά με τις διάφορες μητέρες οι οποίες έχουν κάποια ανάγκη ή εργάζονται και πρέπει κάπως να απασχολήσουν τα παιδιά τους, στον νομό μας βρίσκεται το ακόλουθο μέρος:
Ι. Μ. Πατρών
Παιδικός Σταθμός Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Εγλυκάδος, Τ. Κ. 262 22 Πάτρα, τηλ. 2610-64.13.47.
Στη συνέχεια ένας άλλος πολύ σημαντικός τομέας για τον άνθρωπο είναι η στέγαση. Στην Πάτρα βρίσκεται ο ακόλουθος ξενώνας:
Ι. Μ. Πατρών
Στέγη αστέγων σε συνεργασία με τον δήμο Πατρών, Γεωργίου Ρούφου 81, τηλ. (Ι. Μ.)2610-320. 602.
Τελος, στην πολη μας η μητρόπολη προσφέρει τεράστιο και ικανοποιητικό έργο για τους συνανθρώπους μας που βρισκονται σε αναγκη:
Στέγες αγάπης: 1) Ίδρυμα «Πανσέμνη» Πατρών, Ι. Ν. Αγ. Ανδρέα, Πάτρα. 2) Ι. Ν. Αγ. Τριάδος, Πάτρα, Ι. Ν. Παντοκράτωρος, Πάτρα. 3) Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιώτισσας, Πάτρα. 4) Ι. Ν. Αγίας Σοφίας, Πάτρα. «Τράπεζα τροφίμων» σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρών, καλύπτει ανάγκες ενδεών σε τρόφιμα, ένδυση και παιχνίδια.
Λογω του οτι ανεφερα την Ιερα μητροπολη παραπανω αισθανομαι την αναγκη να μιλησω περιγραφοντας με περισσοτερες λεπτομερειες ετσι ωστε να αντιληφθείτε το μεγαλειο της προσφορας της. Αρχικα μπορειτε να επικοινωνήστε τηλεφωνικώς στο 2610-320-602. Εδρα εχει επι της οδου βοτση 34. Τελειωνοντας με την πληροφορηση της μητροολεως, υπαρχουν διαφοροι χριστιανικοι συλλογοι αλληλεγγύης οπου προσφέρεται πολύτιμη βοηθεια, εχοντας και διαφορα τηλέφωνα επικοινωνιας:
1) Χριστιανική Ἑστία, τηλ.2610-325781 & 2610-346352, 2) Χριστιανική Στέγη, τηλ. & Fax 2610-279807, 3) Σύλλογος Ἐξωτ. Ἱεραποστολῆς «ὁ Πρωτόκλητος», τηλ.2610-329.737, 4) Στρατός Ὀρθοδοξίας, τηλ. 2610-220018.
Ευχομαι το αρθρο αυτο να προσεφερε εμπρακτη βοηθεια σε ολους εσας. Διαφοροι αλλοι τομεις με τους οποίους δραστηριοποιείτε η εκκλησία μας ειναι η διανομη διαφορων καινουργιων ρουχων που θα προσφερουν ζεστασια σε ολους οσους εχουν αναγκη. Υστερα υπαρχει εντονη ενασχοληση με την εννοια της προικοδοτησης και την αποκασταση της αγαμης μητερας. Η περιθαλψη, μεσα απο την αιμοδοσια αλλα και την προσφορα σε ουσιοεξαρτημενους ειναι τεραστια.Επισης η εκκλησια γνωριζει πως και οι ηλικιωμενοι και τα παιδια (ΙΔΙΩΣ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΚΑΙ Α.Μ.Ε.Α)χρειαζονται στηριξη για αυτο και εκεινη τη προσφερει. Δεν ειναι μονο οι ηλικιωμενοι και τα ορφανα παιδια που αποτελουν ευαλωτες κοινωνικες ομαδες αλλα και οι φοιτητες στους οποιους μπορουν να διανεμηθούν δωρεαν διαφορα βοηθηματα και στεγες φυσικα. Δυστυχως ομως δεν υπαρχουν στη πολη μας καποιοι φορεις της εκκλησιας που μπορουν να βοηθησουν παρα μονο σε κοντινες περιοχες οπως ειναι η Κορινθος και το Αιγιο. Για περισσοτερες πληροφοριες και λεπτομερειες μπορειτε να συνδεθείτε με την ιστοσελιδα ecclesia.gr
Ο μαθητής,
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ.

Ανώνυμος είπε...


Σε κάθε περιοχή του κόσμου κατά την διάρκεια οποιασδήποτε χρονικής περιόδου υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών προβλήματα. Άλλες φορές το φαινόμενο είναι εντονότερο και άλλες παρουσιάζεται σε μικρότερο βαθμό, ωστόσο είναι πάντα παρόν. Αυτό το γεγονός δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την ορθόδοξη εκκλησία, η οποία έχει αναλάβει δράση και είναι δίπλα σε όσους την έχουν ανάγκη. Τα μέλη της εκκλησίας είναι πάντα ενεργά και πρόθυμα να προσφέρουν βοήθεια είτε οικονομικού είτε ηθικού περιεχομένου. Μάλιστα η Ελληνική εκκλησία διεξάγει κοινωνικό έργο σε πολλές από τις ελληνικές μητροπόλεις στηρίζοντας ευάλωτες ομάδες όπως μετανάστες, πρόσφυγες, άπορους ανθρώπους, ηλικιωμένους, ορφανά παιδιά κ.α. Πιο συγκεκριμένα στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών:


Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμο Χρήστος Σκλήφας) γεννήθηκε στο χωριό Λουκά της Τριπόλεως το 1958. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Τριπόλεως και της Θεολογικής σχολής Αθηνών. Το 1981 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1983 Ιεροκήρυκας της Ι. Μ Μαντινείας και Κυνουρείας. Από το 1993 υπηρέτησε στην Ι. Σ ως κωδικογράφος και εν συνεχεία ως Γραμματέας των Συνοδικών Επιτροπών Τύπου και Μοναχικού βίου. Από το 2000 υπηρέτησε ως Β΄ Γραμματέας της Ι. Σ και από το 2003 ως Αρχιγραμματέας. Εξελέγη Μητροπολίτης στις 19 Φεβρουαρίου του 2005.

Φιλανθρωπική Διακονία:

Στέγες αγάπης: 1) Ίδρυμα «Πανσέμνη» Πατρών, Ι. Ν. Αγ. Ανδρέα, Πάτρα. 2) Ι. Ν. Αγ. Τριάδος, Πάτρα, Ι. Ν. Παντοκράτωρος(http://www.inpp.gr), Πάτρα. 3) Ι. Ν. Παναγίας Αλεξιώτισσας, Πάτρα. 4) Ι. Ν. Αγίας Σοφίας, Πάτρα. «Τράπεζα τροφίμων» σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρών, καλύπτει ανάγκες ενδεών σε τρόφιμα, ένδυση και παιχνίδια.

Παιδικός Σταθμός Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Εγλυκάδος, Τ. Κ. 262 22 Πάτρα, τηλ. 2610-64.13.47.

• Τράπεζα αἵματος: Λειτουργεῖ μέ τήν συνεργασία τοῦ Περιφερειακοῦ Πανεπιστημιακοῦ Νοσοκομείου Ρίου «Παναγία ἡ Βοήθεια» καί τοῦ Γενικοῦ Νοσοκομείου Πατρῶν » Ἅγιος Ἀνδρέας «. Ὑπεύθυνος: Πρωτ. Ἰωάννης Σταυρόπουλος, τηλ. 2610-279.454.
• Γενικόν Φιλόπτωχον Ταμεῖον καί 58 Ἐνοριακά Φιλόπτωχα Ταμεῖα. Ὑπεύθυνοι Πρωτ. Παναγιώτης Ταρσινός καί Πρωτ. Κωνσταντῖνος Ἀθανασόπουλος, τηλ. 2610-320.602 (ἐσωτ. 107 & 108).
• Λειτουργοῦν· 1) «Στέγη Ἀγάπης» Ἱερᾶς Μητρόπολεως Πατρῶν. Μητροπολίτου Νεοφύτου 14 Πάτραι, τηλ. 2610-277.010. Καθημερινῶς σιτίζονται ἄπορα ἄτομα τῆς πόλεως τῶν Πατρῶν. 2) «Τράπεζα Τροφίμων» σέ συνεργασία μέ τόν Δῆμο Πατρέων καλύπτει ἀνάγκες πτωχῶν ἀδελφῶν εἰς τρόφιμα, ἔνδυσιν καί παιχνίδια. Διεύθυνσις: Κοραῆ 5 & Ἁγίου Ἀνδρέου, τηλ. 2610-311.561. 3) «Στέγη Ἀγάπης» Ἱ. Ν. Ἁγίας Τριάδος Πατρῶν, τηλ.2610-321.122. 4) «Στέγη Ἀγάπης» Ἱ. Ν. Ἁγίας Σοφίας Πατρῶν, τηλ.2610.420.951. 5) «Στέγη Γαλήνης» Ἱ. Ν. Ἁγίου Ἀνδρέου Πατρῶν, τηλ.2610-327.133. 6) «Στέγη Ἀγάπης» Ἱ. Ν. Παναγίας Ἀλεξιωτίσσης, τηλ.2610-274.086. 7) «Στέγη Ἀγάπης» Ἱ. Ν. Παντοκράτορος Πατρῶν, τηλ. 2610-279.454. 8) 42 Ἐνοριακαί «Τράπεζες Τροφίμων».
• Κελάρι τῆς ἀγάπης, καλύπτει ἀνάγκες πτωχῶν ἀδελφῶν εἰς τρόφιμα, ἔνδυσιν κ.α. Ὑπεύθυνοι: ὁ Πρωτ. π. Παναγιώτης Θωμᾶς, ὁ π. Νικόλαος Δαραμούσκας καί ὁ Διάκονος Κωνσταντῖνος Δαραμούσκας.
• Ἵδρυμα φιλοξενίας ἀσθενῶν καί τῶν συνοδῶν των «Ἰάκωβος & Ἀλίκη Βασιλάκη» εἰς Ἅγιον Βασίλειον Ρίου. Ὑπεύθυνος: Πρεσβ. Νικόλαος Δαραμούσκας.
• Προσεχῶς ἀρχίζουν οἱ ἐργασίες ἀνεγέρσεως καί ἐτέρου Ξενῶνος φιλοξενίας ἀσθενῶν καί τῶν συνοδῶν των, οἱ ὁποῖοι νοσηλεύονται εἰς τά Νοσηλευτικά Ἱδρύματα τῆς πόλεως τῶν Πατρῶν εἰς τήν περιοχήν Κάτω Καστριτσίου.
• «Ταμεῖον Ἀλληλεγγύης» Κληρικῶν Ἱερᾶς Μητροπόλεως, γιά τίς ἔκτακτες ἀνάγκες τῶν Ἱερέων, ἐνισχυόμενον οἰκονομικῶς ὑπό τῶν ἰδίων τῶν Κληρικῶν.
• Μέριμνα Προσφύγων – Σίτισις: Ἡ Ἱερά Μητρόπολη φροντίζει καθημερινῶς γιά τήν σίτισιν μεγάλου ἀριθμοῦ οἰκονομικῶν μεταναστῶν. Ἐπίσης καλύπτει τήν ἰατροφαρμακευτικήν περίθαλψιν, ὅταν χρειασθεῖ.
• Ὑλική βοήθεια: Διάφορα εἴδη πρώτης ἀνάγκης.
• Δωρεάν ἰατροφαρμακευτική βοήθεια.


Με εκτίμηση,
Μαριτίνα Μπαλχάση μαθήτρια του τμήματος Γ’4
11ο σχολείο Πατρών

Ιωάννα Ορφανού 11ο γυμνάσιο Γ'2 είπε...

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα και την χρονιά του 2019,είναι το προσφυγικό. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται λόγο πολέμου να φύγουν από την χώρα τους και να καταφύγουν σε κάποιες άλλες, προσπαθώντας να σβήσουν το σκοτεινό τους παρελθόν και να ορθοποδήσουν όπως μπορούν, κυρίως στην Ευρωπαϊκές χώρες, όμως για να φτάσουν στον προορισμό τους οι περισσότεροι πρώτα περνούν στην Ελλάδα, καθώς έχει το προνόμιο σαν χώρα να ενώνει την Ευρώπη με τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Έτσι πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στην χώρα μας για να βγάλουν τα απαραίτητα έγγραφα και αμέσως μετά να φύγουν για μία άλλη χώρα. Για αυτό πλέον έχουν ιδρυθεί πολλές οργανώσεις για να βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τους πρόσφυγες, προσφέροντάς τους τα απαραίτητα αγαθά για να επιβιώσουν και να σταθούν στα πόδια τους.
Μία από αυτές τις οργανώσεις είναι το: «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων & Μεταναστών, Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2012 και αποτελεί καθολικό διάδοχο του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών, το οποίο είχε συσταθεί το 1978 ως υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με στόχο την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε Έλληνες παλιννοστούντες από γερμανόφωνες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ώστε αυτοί να ανταπεξέλθουν κυρίως σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης καθώς και σε προβλήματα που προέκυπταν κατά την επιστροφή και επανένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 άρχισε να διογκώνεται η εισροή αλλοδαπών μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα, η εν λόγω υπηρεσία ίδρυσε ένα ιδιαίτερο γραφείο, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων (Ecumenical Refugee Program/ERP) προκειμένου να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα υποθέσεις αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών.


Ο σκοπός του “Κέντρου” είναι :
• να συνηγορεί για τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, προσφύγων, αιτούντων άσυλο και Ελλήνων παλιννοστούντων,
• να παρακολουθεί και να μελετά το μεταναστευτικό φαινόμενο και το άσυλο προκειμένου να εκπονεί, να διενεργεί και να υλοποιεί προγράμματα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών (π.χ. νομική και κοινωνική συμβουλευτική και υποστήριξη) σε μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους,
• να καλλιεργήσει και να προωθήσει μια αμοιβαία διαπολιτισμική κατανόηση, καθώς και την αποδοχή και το σεβασμό της «ετερότητας», μέσω της ανάληψης δράσεων πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης.
Έτσι, με αυτόν τον τρόπο μπορείτε ανά πάσα ώρα και στιγμή να επικοινωνήσετε με την οργάνωση, και να μάθετε ό,τι θέλετε
Αθήνα
•ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΌ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Μοσχονησίων 5, 11252, Κυψέλη
•ΤΗΛΕΦΩΝΏ
210 7295926-7, φαξ: 210 7295928
•EMAIL
ecrpath@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

Στη σημερινή εποχή σχεδόν όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και μπορεί να μην ξέρουν που να απευθυνθούν. Λοιπόν, ένα από τα πιο αξιόπιστα χέρια βοήθειας είναι η Εκκλησία. Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να μην το ξέρουν όμως η εκκλησία έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα η εκκλησία μπορεί να βοηθήσει από θέματα καθημερινής διατροφής μέχρι να βρει στέγη σε πρόσφυγες. Είναι πραγματικά τρομερό που η εκκλησία μπορεί να βοηθήσει σε θέματα τέτοιου τύπου. Και το κυριότερο είναι ότι τα κάνουν όλα με παρά πολύ αγάπη. Όποτε έαν χρειαστείτε ποτε βοήθεια, μπορείτε να μιλήσετε με τον ιερεα της ενορίας σας. Είμαστε σίγουροι ότι με κάποιο τρόπο μπορεί να σας βοήθησει
Μαρία Αργυρώ Παουλίνο
Νικολία Μικρώνη
Τμήμα Γ4 του 11ου Γυμνασίου Πατρών

Ανώνυμος είπε...

Δρατηριότητα 9 σελίδα 85

Κάθε χρόνο οι άστεγοι στην πόλη μας αυξάνονται όλο και περισσότερο. Η οικονομική κρίση μας έχει φέρει όλους σε δύσκολη θέση και σε ακραίες καταστάσεις. Κάποιοι από εμάς έχουμε την τύχη να επιβιώνουμε ακόμα και να ζούμε σχετικά άνετα, κάποιοι άλλοι όμως δεν άντεξαν την όλη πίεση και λύγησαν. Αυτούς τους συμπολίτες μας πρέπει να στηρίξουμε όσο μπορούμε για να βρουν και πάλι τον σωστό δρόμο. Η εκκλησία μας δεν ανέχεται αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί να βλέπει ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια, δεν μπορεί να βλέπει άστεγους να κοιμούνται στα πεζοδρόμια και στα παγκάκια απροστάτευτοι από το κρύο και την βροχή. Δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια και απλώς να λυπόμαστε γι αυτούς και να ευχόμαστε να μην βρεθούμε ποτέ σε αυτή την δύσκολη θέση. Είναι καθήκον μας να τους βοηθήσουμε. Η εκκλησία μας θέλοντας να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους προσφέρει δωρεάν φαγητό, νερό και καθαρά ρούχα σε όποιον έχει πραγματική ανάγκη. Κάθε μέρα προσφέρουμε την στοργή μας και την αγάπη μας στους άπορους συνανθρώπους μας και καλούμε και εσάς να μας βοηθήσετε στο σημαντικό αυτό έργο μας. Είναι καθήκον όλων μας να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας όσο μπορεί ο καθένας μας από το ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ του. Ρούχα, τρόφιμα, και ό,τι άλλο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο για τους συμπολίτες μας είναι ευπρόσδεκτο. Ακόμα είναι αναγκαία η βοήθεια σας για να μοιράζουμε τα τρόφιμα και να προσφέρουμε λίγη χαρά στους συμπολίτες μας.


Μπαϊλός Χαράλαμπος Γ3

Ανώνυμος είπε...

Η εκκλησία της Ελλάδος
Με το πέρασμα των χρόνων, η εκκλησία της Ελλάδος έχει αναπτύξει ισχυρό κοινωνικό έργο. Αναλυτικότερα, αυτό έχει αποδειχθεί μέσα από πολλές μορφές. Αρχικά, σε μία κατηγορία ανήκουν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η «Μέριμνα για την οικογένεια - Επίδομα τρίτου τέκνου Ιεράς Συνόδου», πρόγραμμα στήριξης χριστιανικών οικογενειών της Θράκης - πληροφορίες στις Ι. Μητροπόλεις Αλεξανδρουπόλεως, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος, Μαρώνειας και Κομοτηνής, Ξάνθης και Περιθεωρίου, επίσης στην Ι. Μ. Βέροιας και Ναούσης 6 Παύλειο Πολιτισμικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Βενιζέλου 29, Τ. Κ. 59 100, Βέροια. τηλ. 23310-20951. Εκδόσεις, Βιβλιοθήκη, Βιβλιοπωλείο, Σχολές Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσικής, ακόμα Ι. Μ. Ιερισσού 7 Ίδρυμα Αγάπης, Τ. Κ. 630 74 Αρναία Χαλκιδικής, τηλ. 23720-22.938. Στέγη γερόντων (20 κλ.), φιλανθρωπική βοήθεια σε απόρους (ρουχισμός, τρόφιμα κ.λ.π), αλλά και πολλές άλλες τέτοιες οργανώσεις και ιδρύματα σε περίπτωση που θελήσετε να επισκεφτείτε. Στη συνέχεια, όσον αφορά τους πρόσφυγες, υπάρχουν κέντρα συμπαραστάσεως παλιννοστούντων και μεταναστών σε πολλές περιόχες. Μερικά από αυτά βρίσκονται στην Αθήνα,όπως η Έδρα, Ιασίου 1,11521, τηλ.2107272270 ,επιπλέον το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων στην Αθήνα Μοσχονησίων 5,11252,Κυψέλη,τηλ.2107295926-7. Επιπροσθέτως, υπάρχουν ενορίες που παρέχουν δωρέαν φαγητό. Για παράδειγμα,η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην Αγ. Αικατερίνη, οδ. Κειριαδών – Αιγηιδών,118 53 Πετράλωνα, τηλ. 210-3458133,επίσης στους Αγ. Αναργύρους, Πλ. Αγ. Αναργύρων, 135 61 Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210-2611689 και στον Αγ. Αρτέμιο, οδ. Φιλολάου 165, 116 32 Παγκράτι, τηλ. 210-7514125.Βέβαια, υπάρχουν και ενορίες που μπορείτε να πάρετε δωρέαν καινούργια ρούχα. Κάποιες από αυτές είναι,η«Ἱματιοθήκη Ἀγάπης» Ἱερᾶς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν. Ἑδρεύει στήν Ἱερά Μονή Ἁγίου Στεφάνου Κλειδοῦς Βροντάδου τηλ.: 2271092921, «Ταβιθά», φιλανθρωπικό κατάστημα πού ενδύει άστεγους και πτωχούς, Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Ακομινάτου 23, Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα, τηλ. 697-9394006, 210-32.29.248 και κατάστημα Ρουχισμού Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Εδρεύει στον Ι. Ν. Αγίας Σοφίας Λαμίας, τηλ. 2231,38708.

Ανώνυμος είπε...

Άλλο σημαντικό έργο της ελληνικής εκκλησίας είναι η βοήθεια που έχει δώσει για ανθρώπους ουσιοεξαρτημένους,με πολλούς τρόπους. Ένας είναι ηΙ. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ίδρυμα Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στηρίξεως "ΔΙΑΚΟΝΙΑ",Γενική Διεύθυνση, Κέντρο Πρόληψης:Διεύθυνση: Αγ. Φιλοθέης 19 – 21 ,105 56 Αθήνα Τηλ. 210 3352356 (& φαξ), 210 3352357,παράλληλα η Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως,κέντρο αποκαταστάσεως και επανεντάξεως εξαρτημένων και αποφυλακισθέντων, Νεάπολη- Θεσ/νίκη Τ. Κ. 567 28, τηλ. 2310-611.129 και άλλο είναι η Ι. Μ. Πειραιώς, «Αποκατάσταση» - Πρόγραμμα συμπαράστασης εξαρτημένων ατόμων, Ακτή Θεμιστοκλέους 190, Τ. Κ. 185 39 Πειραιάς, τηλ. 210-45.14.833. Εξίσου βασικό ρόλο παίζει και η ιατρική περίθαλψη προς τους ανθρώπους και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Ευτυχώς η εκκλησία της Ελλάδος έχει φροντίσει και γι’αυτό. Δωρεάν ιατρική βοήθεια μπορείτε να βρείτε στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών,Ιατρική Ανοικτών Θυρών, Κέντρο Στήριξης Οικογενείας Ακαδημίας 95, 4ος όροφος, Αθήνα τηλ. 210-38.11.274, 210-38.41.536,στην Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως, Ενοριακή Εστία Αγίου Νεκταρίου, οδός Άβαντος, Τ. Κ. 681 00 Αλεξ/πολη, τηλ. 25510-21.200. Στην Εστία στεγάζεται τμήμα της ορθοπεδικής κλινικής για ανάπηρα παιδιά,στην Ι. Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης,Κέντρο Φυσιοθεραπείας- Ηλεκτροθεραπείας και Υδροθεραπείας, Τ. Κ. 231 00Σπάρτη, τηλ. 27310-82.491 και σε πολλές άλλες περιοχές. Τέλος, δεν θα παραλείψω τη δημιουργία τραπεζών αίματος, όπου έχει στην Ι. Μ. Αττικής, Τράπεζα Αίματος, Γρηγορίου Λαμπράκη 32, Τ. Κ. 145 10 Κηφισιά, τηλ.210 80.13.068,στην Ι. Μ. Ζακύνθου
4. Τράπεζα Αίματος, Ελ. Βενιζέλου 3, Τ. Κ. 291 00 Ζάκυνθος, τηλ. 26950-22.233,στην
Ι. Μ. Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού
12. Κεντρικό Γραφείο Αιμοδοσίας, Υμηττού 47-51, Τ. Κ. 161 21 Καισαριανή, τηλ. (Ι. Μ.) 210-72.24.123.
13. Ενοριακά Γραφεία Αιμοδοσίας: 9. Υμηττού 47-51, Τ. Κ. 161 21 Καισαριανή, τηλ. (Ι. Μ.) 210-72.24.123 και πολλές άλλες.
Ανακεφαλαιώνοντας, η εκκλησία της Ελλάδος , για τα παραπάνω έργα που έχει πραγματοποιήσει και για αρκετά άλλα που δεν ανέφερα μπορεί να χαρακτηριστεί ενεργή ως προς την κοινωνία και προσφέρει απλόχερα μεγάλη βοήθεια σε όλους τους ανθρώπους καλύπτοντας σχεδόν οποιαδήποτε ανάγκη μας.

Νεφέλη Καραμούζη

Ανώνυμος είπε...

Εργασία Β΄Τετραμήνου
11ο Γυμνάσιο Πατρών
Τμήμα Γ΄3

Η Εκκλησία της Ελλάδος με την πάροδο των χρόνων έχει αποδείξει έμπρακτα και με ανιδιοτέλεια την αγάπη, την στήριξη και την προσφορά της στο συνάνθρωπο. Ήταν και συνεχίζει να είναι δίπλα μας ειδικά τα τελευταία χρόνια που τη χώρα μας μαστίζει η οικονομική κρίση. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν δράσεις της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας μας. Συγκεκριμένα έχει φροντίσει να υπάρχουν στην πόλη μας φιλανθρωπικά ιδρύματα(Μ.Κ.Ο), κέντρα συμπαράστασης για τους πρόσφυγες, σημεία διάθεσης δωρεάν ένδυσης και υπόδησης καθώς και φαγητού για εκείνους που έχουν ανάγκη. Φροντίζει τις εργαζόμενες και άγαμες μητέρες, τους ηλικιωμένους καθώς και τα ορφανά. Παρέχει δωρεάν ιατρική βοήθεια σε οικογένειες και έχει οργανώσει δίκτυο διανομής δωρεάν αίματος. Τέλος δε ξεχνάει να φροντίσει και τους νέους με την οργάνωση κατασκηνώσεων για παιδιά και εφήβους όπως και στους φοιτητές προσφέροντας τους φοιτητικές στέγες καθώς και φοιτητικά οικονομικά βοηθήματα. Αυτή η δράση θεωρείται ουσιαστικότερη όλων γιατί οι νέοι είναι το μέλλον αυτής της χώρας και ως εκ τούτου πρέπει να της παρέχονται τα μέγιστα. Για πληρέστερη ενημέρωση μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην ιστοσελίδα(«ecclesia.gr»).
Η μαθήτρια σας,
Μαρία Αποστολία Γεωργάτου

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ είπε...

Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας
«Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εν όλη τη καρδία σου και εν όλη τη ψυχή σου και εν όλη τη διανοία σου. Αυτή έστι πρώτη και μεγάλη εντολή. Δευτέρα δε ομοία αυτή αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σε αυτόν. Εν ταύταις ταις δυσίν εντολαίς όλος ο νόμος και οι προφήται κρέμανται».
Στις δύο αυτές εντολές συνοψίζεται όλο το νόημα της ζωής και η φύση της Εκκλησίας, η οποία ασκεί μία και μοναδική εξουσία: την εξουσία να αγαπά. Να αγαπά ολοκληρωτικά τον Θεό και απόλυτα τον άνθρωπο. Αυτή η πρόσληψη του κόσμου από την Εκκλησία δεν χωρεί διακρίσεις και δεν υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό. Μέσα στο θόρυβο και τη σύγχυση που επικρατεί στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και στην καταναλωτική φρενίτιδα που απλώνεται διαρκώς, οφείλουμε να μην παύουμε να αναλογιζόμαστε τι μπορούμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας που πλήττονται από τον παραλογισμό και την σκληρότητα που επικρατεί στον κόσμο και να έχουμε διαρκώς κατά νου την προτροπή: «μακάριoν έστι διδόναι μάλλον ή λαμβάνειν». Ο μόνος τρόπος για να αναγεννηθεί η ζωή μας και η κοινωνία μας όλη, είναι η διάθεση για εκούσια πτώχευση, προσφορά, αυταπάρνηση και αυτοθυσία, όλες οι πράξεις αγάπης προς τον συνάνθρωπο, όπως ο ίδιος ο Θεός με την Ενανθρώπηση και το Πάθος του μάς δίδαξε.
Σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των συνανθρώπων μας, διαθέτει εκτός των Γενικών και Ενοριακών Φιλόπτωχων Ταμείων και σύγχρονες φιλανθρωπικές δομές που περιλαμβάνονται συνοπτικά:
• Βρεφονηπιακοί-Παιδικοί σταθμοί (20),
• Γηροκομεία (86),
• Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων (12),
• Διάφορα Ιδρύματα (26),
• Ιδρύματα για Α.Μ.Ε.Α. (7),
• Κατασκηνώσεις (52),
• Ιδρύματα Νεότητος (30),
• Νοσοκομεία-Ιατρεία (9),
• Ξενώνες για φοιτητές, άπορους, άστεγους και κακοποιημένες γυναίκες,
• Οικοτροφεία-Ορφανοτροφεία (41),
• Συσσίτια-Τράπεζες Αγάπης (186),
• Τράπεζες Αίματος (28),
• Οίκοι Τυφλών (1),
• Φοιτητικές Εστίες (13),
• Ιδρύματα Ψυχικής Υγείας (7)

Επίσης λειτουργούν και τα πρότυπα ιδρύματα
• Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Alzheimer (Αθήνα)
• Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΕ.Σ.Ο.)
• «ΔΗΜΗΤΡΕΙΟ» Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στον Ταύρο
• Κέντρο γεροντολογίας και προνοιακής υποστήριξης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Άγιος Πορφύριος».
• Ίδρυμα «Μ. Κόκκορη» Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Λειτουργεί ως κοινοτικό σπίτι και ως ημερήσιο εργαστήρι και αποτελεί μια μορφή μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης θεραπευτικής υποστήριξης
• Ξενώνας Ανακουφιστικής Φροντίδας, το πρώτο Hospice στην Ελλάδα για ασθενείς με καρκίνο, που λειτουργεί στα Σπάτα με μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ είπε...

Παρακάτω παρουσιάζονται ποιες και πόσες δομές λειτουργούν σήμερα, καθώς και τις δαπάνες ανά φιλανθρωπική δομή. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για την εξυπηρέτηση των 1.167.589 συνανθρώπων μας, στις 4.336 δομές Φιλανθρωπίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το φιλανθρωπικό έργο της ανέρχεται για το 2017 στα 124.329.117,09 €, δίχως να έχουν υπολογιστεί οι χιλιάδες εργατοώρες που προσφέρουν στις διαφορετικές ομάδες οι 14.809 εθελοντές.
Όμως, όσο η κρίση βαθαίνει τόσο οι αρμόδιοι της Εκκλησίας αναζητούν τρόπους ώστε να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες. Ήδη πολλές μητροπόλεις προσανατολίζονται στη δημιουργία και άλλων κοινωνικών Ιδρυμάτων.
Από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο (λειτουργούν 79 μονάδες) επωφελήθηκαν 93.948 άτομα, με τα έξοδα της Εκκλησίας να φτάνουν τα 10.444.403,98 ευρώ. Επίσης, το 2016 αυξήθηκαν τα κοινωνικά παντοπωλεία, καθώς από τα 142 που ήταν το 2015, πέρυσι λειτούργησαν 256. Οι πολίτες που απευθύνθηκαν σε αυτά έφτασαν τους 94.003. σε σχέση με πρόπερσι που ήταν 90.148.
Ιδιαίτερα σημαντικό ,την ώρα που βαθαίνει η κρίση επηρεάζοντας ολοένα και περισσότερα κοινωνικά στρώματα , είναι το φιλανθρωπικό έργο προσφοράς της Εκκλησίας της Ελλάδος βοηθώντας στο μέτρο του δυνατού στην αποκατάσταση των καταστρεπτικών συνεπειών που προκάλεσε και προκαλεί η οικονομική κρίση σε εκατομμύρια συμπολίτες μας αλλά και αλλοδαπούς.
Τα στοιχεία από μόνα τους είναι δηλωτικά του έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλά και πολλών Μητροπόλεων στην κοινωνική στήριξη και βοήθεια οικογενειών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, πολύτεκνων οικογενειών, μονογονεϊκών οικογενει¬ών κλπ προκειμένου αυτές να μην οδηγηθούν στον κοινωνικό αποκλεισμό και την απομόνωση.
Καθημερινά από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών διοργανώ-νονται 280 συσσίτια και μοιράζονται 1,5 εκ. μερίδες φαγητού σε 500.000 συνανθρώπους μας. Την ίδια ώρα λειτουργούν 150 κοινωνικά παντοπωλεία για παροχή πρώτων ειδών σε οικονομικά ανήμπο¬ρους μέσω των οποίων εξυπηρετούνται περίπου 80.000 άτομα.
Συνοψίζοντας από τα παραπάνω στοιχεία που είναι δημοσιευμένα όχι μόνο στη δικιά της ιστοσελίδα, αλλά και σε εκατοντάδες άλλες, όπως και σε άρθρα πολλών εφημερίδων, η φιλανθρωπία της Εκκλησίας δε χρειάζεται διαφήμιση, αλλά πράξεις όπως αποδεικνύεται, που ανταμείβεται από την ευγνωμοσύνη και την προθυμία συμμετοχής πολλών εθελοντών σε όλο αυτό το κίνημα, που αν και φαίνεται παλαιομοδίτικο σε μερικούς, είναι επίκαιρο με καθημερινές καινούργιες δημοσιεύσεις που δίνουν κουράγιο και θάρρος σε όλους μας. Η Εκκλησία βρίσκεται πάντα εκεί όπου ο κάθε συνάνθρωπος τη χρειάζεται παρέχοντας πάντα το χέρι βοηθείας για τον καθένα μας.

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Κουτσογιαννόπουλος Σπύρος είπε...

Εργασία στο μάθημα των θρησκευτικών.
Μαθητής:Κουτσογιαννόπουλος Σπύρος
Τμήμα:Γ2’




ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η εκκλησία της Ελλάδος εδώ και αρκετά χρόνια έχει αναπτύξει έντονο
φιλανθρωπικό έργο. Υπάρχουν αρκετοί φιλανθρωπικοί τομείς, στους οποίους
δραστηριοποιείται, όπως παραχώρηση ξενώνων φιλοξενίας σε άπορους και
πρόσφυγες ή υποστήριξη σε ανήλικες μητέρες. Αναλυτικότερα
-Δίκτυο φιλανθρωπικών ιδρυμάτων(Μ.Κ.Ο.)
-Υποστήριξη για τους πρόσφυγες
- Δωρεάν φαγητό για τους πρόσφυγες και τους άπορους
-Δωρεάν καινούργια ρούχα
-Προικοδότηση άγαμων κορασίδων, καθώς και υποστήριξη
άγαμων μητέρων
-Θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
-Ιατρική βοήθεια και αιμοδοσία
- Ξενώνες φιλοξενίας άπορων
-Υποστήριξη ατόμων εξαρτημένα στις ουσίες
-Φροντίδα ηλικιωμένων
-Ορφανοτροφεία και φοιτητικές στέγες, καθώς οικονομικά
βοηθήματα για φοιτητές
-Κατασκηνώσεις για παιδιά
-Υποστήριξη για Α.Μ.Ε.Α.
-Το σύνολο του κοινωνικού έργου των μητροπόλεων
-Σύνολο θεραπευτηρίων χρόνιων πασχόντων


1) Η εκκλησία στηρίζει το έργο των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων τα οποία κυρίως
απευθύνονται σε οικογένειες. Παρακάτω παρουσιάζονται τα κέντρα αυτά.
Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών
2. Αποστολή MKO Ήρας 8 & Δέσπως Σέχου, Τ.Κ. 117 43 - Νέος Κόσμος, Αττική,
τηλ. +30 213 0184400-99, http://www.mkoapostoli.com/.
3. Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της
Ελλάδος, Ιασίου 1, Τ.Κ. 115 21 Αθήνα, τηλ. 210-72.72.316.
4. Χριστιανική Αλληλεγγύη Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αγ. Φιλοθέης 21,105 56
Αθήνα, τηλ. 210-32.31.436, 210-32.23.590 (Κοινωνικών Λειτουργών).
5 Κέντρον Στηρίξεως Οικογενείας, τηλ. 210-33.52.343, http://www.kesoiaa.gr/.

Ι. Μ. Βέροιας και Ναούσης
6 Παύλειο Πολιτισμικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Βενιζέλου 29, Τ. Κ. 59 100,
Βέροια. τηλ. 23310-20951. Εκδόσεις, Βιβλιοθήκη, Βιβλιοπωλείο, Σχολές
Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσικής.

Ι. Μ. Ιερισσού
7 Ίδρυμα Αγάπης, Τ. Κ. 630 74 Αρναία Χαλκιδικής, τηλ. 23720-22.938. Στέγη
γερόντων (20 κλ.), φιλανθρωπική βοήθεια σε απόρους (ρουχισμός, τρόφιμα κ.
λπ).

Ι. Μ. Θηβών και Λιβαδείας
8. Κληροδότημα «Παπαϊωάννου», Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Λεβαδείας, Τ.Κ. 321 00
Λιβαδειά, τηλ. 22610-28.535.

Ι. Μ. Καλαβρύτων και Αιγειαλείας

9. Κοινωφελές Ίδρυμα «Γεωργίου και Αγγελικής Σκούρα», Σταδίου 57, Τ. Κ. 105
51 Αθήνα, τηλ. 210-32.49.335.

Ι. Μ. Κασσανδρείας
10 Ιεραποστολική Αδελφότης Συμπαραστάσεως Κρατουμένων “Η Οσία Ξένη Τ.Κ. 570
19 Περαία Θεσ/νίκης, τηλ. 23920-25.865.
11 Κέντρο Πνευματικής και Κοινωνικής Συμπαραστάσεως «Παναγία Φιλανθρωπινή»,
Τ.Κ. 630 71 Ι. Κοινόβιο Ορμυλίας Χαλκιδικής, τηλ. 23710-41.498, 41.703.


Ι. Μ. Λαρίσης
12 Τριανταφύλλειον Ίδρυμα, Ιωαννίνων 3, Τ.Κ. 413 34 Λάρισα, τηλ.
2410-617685.

Ι. Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας
13 Ίδρυμα «Βασιλείου Δεκάζου» Τριπόλεως Στεγάζει απόρους από τον νομό
Αρκαδίας (60 τροφ.), τηλ. 2710-222 180.

Ι. Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης
14 Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», πρόγραμμα διανομής κατ’ οίκον φαγητού, Τ.
Κ 231 00 Σπάρτη, τηλ. 27310-28 866.

Ι. Μ. Μυτιλήνης
15. Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Μυτιλήνης, Μυτιλήνη, τηλ. 22510-28.874.
16. Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Πλωμαρίου, Μυτιλήνη, τηλ. 22520-32.257.

Κουτσογιαννόπουλος Σπύρος είπε...

Ι. Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς
17. Μαντούκειον Κοινωφελές Ίδρυμα Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας.

Ι. Μ. Παροναξίας
18. Ίδρυμα Αγάπης και Ευποιίας Ι. Προσκυνήματος Εκατονταπυλιανής Πάρου,
Πάρος, τηλ. 22840-21.243. (Λειτουργεί φιλόπτωχο ταμείο-Συσσίτια για
απόρους).
19. Ίδρυμα Αγάπης και Ευποιίας Ι. Ν. Παντανάσσης Νάξου, Νάξος, τηλ.
22850-22.692. (Λειτουργεί φιλόπτωχο ταμείο).

Ι. Μ. Κεφαλληνίας
20. Ίδρυμα «Σταυροπαναγή Βρυώνη» Αργοστολίου, Άσσος Κεφαλληνίας.

Ι. Μ. Πολυανής και Κιλκισίου
21. Ίδρυμα Στηρίξεως Πολύτεκνης Οικογένειας, Ελ. Βενιζέλου 2, Τ. . 611 00
Κιλκίς, τηλ. 23410-22.248.

Ι. Μ. Σερβίων και Κοζάνης
22. Σωκράτειον Μπλιούρειον Ίδρυμα “Η Διακονία της Πίστης», Πανδώρας 2, Τ. .
501 00 Κοζάνη, τηλ. 24610-26.528.

Ι. Μ. Φθιώτιδος
23. Κέντρο Γάμου και Οικογενείας, τέρμα Στουρνάρα, Τ. Κ 351 00 Λαμία, τηλ.
22310-33.798, 50.552.

Ι. Μ. Φιλίππων
24.Θεσμός Θετής Οικογενείας, Καβάλα, τηλ. (Ι. Μ.) 2510-223.141.
2)Ακόμη ασχολείται και για την υποστήριξη των προσφύγων σε μεγάλο βαθμό
εξαιτίας των συνεχών μεταναστευτικών ροών που έρχονται ασταμάτητα στη χώρα
μας. Μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς μέσα από το Κέντρο Συμπαραστάσεως
Παλιννοστούντων και Προσφύγων του Οικομενικού Προγράμματος Προσφύγων.

3) Προσφορά φαγητού για τους άπορους και τους πρόσφυγες σε αρκετές ενορίες
της χώρας .Κάποιες από αυτές είναι Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Αγ. Αικατερίνη, οδ. Κειριαδών – Αιγηιδών,118 53 Πετράλωνα, τηλ. 210-3458133.
Αγ. Αιμιλιανός οδ. Αθαμανίας 17, 104 44, Σκουζέ, τηλ. 210-5129091.
Αγ. Ανάργυροι, Πλ. Αγ. Αναργύρων, 135 61 Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210-2611689.
Αγ. Ανάργυροι, οδ. Κεφαλληνίας και Δαμασκηνού, 163 42 Ηλιούπολη, τηλ.
210-9930 817.
Αγ. Ανδρέας, οδ. Ωρωπού και Τεω, 111 42 Άνω Πατήσια, τηλ. 210-2914686.
Αγ. Ανδρέας, οδ. Γιάνναρη 24, 104 45 Κ. Πατήσια, τηλ. 210- 8323193.
Αγ. Απόστολοι Τζιτζιφιών, οδ. Αγ. Αποστόλων 4, 176 75 Καλλιθέα, τηλ. 210-
9422021.
Αγ. Αρτέμιος, οδ. Φιλολάου 165, 116 32 Παγκράτι, τηλ. 210-7514125.
Αγ. Ασωμάτων, οδ. Θερμοπυλών 5, 104 35 Θησείο, τηλ. 210-5240675.
Αγ. Βαρβάρα, οδ. Αγ. Βαρβάρας 85, 172 35 Δάφνη, τηλ. 210-9711661.

Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως
Γεύματα Αγάπης Εκκλησιαστικού Νεανικού Κέντρου, Μαυροκορδάτου 3α, Τ. Κ. 681
00 Αλεξ/πολη, τηλ. 25510-34.319.

Ι. Μ. Βέροιας και Ναούσης
Τράπεζα Βέροιας, τηλ. 23310-63.760.
Τράπεζα Νάουσας, τηλ. 23320-22.490.

Ι. Μ. Γουμενίσσης
Διακονία διανομής φαγητού κατ' οίκον στην Γουμενίσσα και το Πολύκαστρο.

Ι. Μ Γλυφάδας
Αγ. Τρύφων, οδ. Αρχιπελάγους και Υμηττού, Γλυφάδα.

Κουτσογιαννόπουλος Σπύρος είπε...


Ι. Μ. Μυτιλήνης
Αγ. Νικόλαος Αμπελικού, τηλ. 22520-91.042.
Αγ. Παρασκευή Ακρασιού.

Ι. Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου:
Αγ. Δημήτριος, Ναύπακτος, τηλ. 26340-28.244.
Αγ. Παρασκευής, Ναύπακτος, τηλ. 26340-27.301.
Ι. Μ. Πατρών
Ίδρυμα «Πανσέμνη» Πατρών.
Αγ. Ανδρέας, Πάτρα.
Αγία Τριάς, Πάτρα.
Παντοκράτωρ, Πάτρα.
Παναγίας Αλεξιώτισσα, Πάτρα.
Αγία Σοφία Πάτρα.
4)Προσφορά δωρεάν καινούριων ρούχων στα εξής καταστήματα

«Ταβιθά», φιλανθρωπικό κατάστημα πού ενδύει άστεγους και πτωχούς, Ι.
Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Ακομινάτου 23, Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα, τηλ.
697-9394006, 210-32.29.248

Κατάστημα Ρουχισμού Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Εδρεύει στον Ι. Ν. Αγίας
Σοφίας Λαμίας, τηλ. 2231,38708

«Ἱματιοθήκη Ἀγάπης» Ἱερᾶς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν. Ἑδρεύει
στήν Ἱερά Μονή Ἁγίου Στεφάνου Κλειδοῦς Βροντάδου. Τηλ.: 2271092921
5) Προικοδότηση
Ι. Μ. Κορίνθου
1. Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Άπορων Άγαμων Κορασίδων «Άγιοι
Ακύλας και Πρίσκιλλα», τηλ. (Ι. Μ.)27410-22 547.

Ι. Μ. Μηθύμνης
2. Ίδρυμα «Ε. Ν. Ξανθίδη», Τ.Κ. 811 04 Μανταμάδος Λέσβου, τηλ. 22530-22.337.
3. Κληροδότημα Μητροπολίτου Γερμανού Καραβαγγέλη, Τ.Κ. 811 09 Στύψη Λέσβου,
τηλ. 22530-22.337.

Ι. Μ. Φθιώτιδος
4. Προικοδοτήσεις με άνοιγμα Τραπεζικού Λογαριασμού

+
5)Υποστήριξη για την άγαμη μητέρα(ψυχολογική και οικονομική)
Ι. Μ. Θεσ/νίκης

Ίδρυμα για άγαμες Μητέρες «Άγ. Μάρκος», Τ. Κ. 570 01 Θέρμη Θεσ/νίκης, τηλ.
2310-46.11.45.


Ι. Μ. Φθιώτιδος

Επιχορηγήσεις δις τού έτους (Χριστούγεννα - Πάσχα)
6) Βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη τη χώρα(19 παιδικοί σταθμοί).
7) Ιατρική βοήθεια για όλη την οικογένεια και δωρεάν διανομή αίματος.
8) Ξενώνες φιλοξενίας απόρων, αστέγων και κακοποιημένων γυναικών(5 κέντρα
σε Αθήνα, Πάτρα και Ύδρα).
9)Υποστήριξη ουσιοεξαρτημέων
Στις παρακάτω τοποθεσίες
Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών
1. Ίδρυμα Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στηρίξεως "ΔΙΑΚΟΝΙΑ",
Γενική Διεύθυνση, Κέντρο Πρόληψης:
Διεύθυνση: Αγ. Φιλοθέης 19 – 21 ,105 56 Αθήνα
Τηλ. 210 3352356 (& φαξ), 210 3352357

Ι. Μ. Πειραιώς
2. «Αποκατάσταση» - Πρόγραμμα συμπαράστασης εξαρτημένων ατόμων, Ακτή
Θεμιστοκλέους 190, Τ. Κ. 185 39 Πειραιάς, τηλ. 210-45.14.833.

Ι. Μ. Φθιώτιδος
3. Υπηρεσία προστασίας εξαρτημένων νέων, Τ. Κ. 351 00 Λαμία, τηλ.
22310-50.552 (3).

Ι. Μ. Χαλκίδος
4. Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών, Μπαλαλαίων 7, Τ. Κ. 341 00 Χαλκίδα, τηλ.
22210-78.118.

Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
5. Κέντρο αποκαταστάσεως και επανεντάξεως εξαρτημένων και αποφυλακισθέντων,
Νεάπολη- Θεσ/νίκη Τ. Κ. 567 28, τηλ. 2310-611.129.

10)Δίκτυο πρόνοιας φιλοξενίας ηλικιωμένων σε Αθήνα ,Πάτρα και σε πολλές
άλλες πόλεις.
11) Ορφανοτροφεία και φοιτητικές στέγες, καθώς οικονομικά βοηθήματα για
φοιτητές.
12)Παιδικές κατασκηνώσεις(51 κατασκηνώσεις στο σύνολο των μεγαλύτερων
μητροπόλεων της χώρας)
13)Υποστήριξη για Α.Μ.Ε.Α., συνεργασία με μονάδες φροντίδας αυτών των
ατόμων ,καθώς και κέντρα εκπαίδευσης αυτών των ατόμων το σύνολο των οποίων
ανήκουν στις Αθηναϊκές μητροπόλεις.
14)Το σύνολο του κοινωνικού έργου των μητροπόλεων, καθώς και τα
θεραπευτήρια χρόνιας αποκατάστασης ατόμων.
Αναλυτικότερα μπορείτε να απευθυνθείτε και στον ηλεκτρονικό ιστότοπο της
εκκλησσίας της Ελλάδας στο www.ecclesia.gr

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΠΑΤΡΩΝ
Η Μητρόπολη Πατρών τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονο φιλανθρωπικό
έργο και σε συνεργασία με τις προαναφερθέντες μητροπόλεις, επιχειρεί να
φέρει εις πέρας το έργο της εκκλησίας της Ελλάδας στους περισσότερους
τομείς.

ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΕΝΝΟΡΙΑΣ
Σε ερώτηση που έθεσα στον ιερέα του χωριού μου(ενορία στην συνήθως
εκκλησιάζομαι(Αγιοβλασίτικα Αχαΐας) )σχετικά με το φιλανθρωπικό της έργο
μου είπε πως λόγο το ότι είναι εξαιρετικά μικρή, είναι δύσκολο να
αναπτυχθεί μεγάλο έργο. Όμως μου είπε ότι βοηθούν άτομα που χρειάζονται
ανάγκη σε αυτή, αλλά και σε γειτονικές ενορίες και πως προσπαθούν να
συλλέγουν χρήματα για τους άπορους.

Βλέπουμε λοιπόν το έντονο φιλανθρωπικό έργο που έχει αναπτύξει η Εκκλησία
της Ελλάδος!

Ανώνυμος είπε...

Σχολείο: 11ο Γυμνάσιο Πατρών
Τμήμα: Γ4’
Οι μαθήτριες: Ειρήνη Τσιρώνη και Πηνελόπη Μυλωνά

Στις μέρες μας, πολλοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Παρ’ όλα αυτά, μέσα από την κατάντια της κοινωνίας μας, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντικά. Η εκκλησία μας μέσα από τον καθημερινό της αγώνα και παρά την τραγική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, βρίσκει πάντα τρόπο να βοηθήσει τους ανήμπορους. Κάποιοι λένε ότι η εκκλησία ασχολείται μόνο με τις πνευματικές ανάγκες του ατόμου, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο μία προπαγάνδα της εποχής μας. Έκτος από αυτό που προσφέρει στον ψυχικό μας κόσμο, συμβάλλει και στην κάλυψη των υλικών αναγκών των ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Συγκεκριμένα, συνεισφέρει κάνοντας τα παρακάτω. Αρχικά, έχει δημιουργήσει κέντρο συμπαραστάσεως παλιννοστούντων και μεταναστών, φιλανθρωπικά ιδρύματα και έχει ιδρύσει βρεφονηπιακούς σταθμούς για την εξυπηρέτηση της εργαζόμενης μητέρας. Διαθέτει δωρεάν ένδυση, υπόδηση και τροφή. Επιπροσθέτως, προικοδοτεί άπορες άγαμες κορασίδες και βοηθάει τους ουσιοεξαρτημένους και τις άγαμες μητέρες. Παρέχει δωρεάν ιατρική βοήθεια για την οικογένεια και διανέμει δωρεάν αίμα. Επίσης, δέχεται άπορους, άστεγους και κακοποιημένες γυναίκες στους ξενώνες της. Χτίζει εγκαταστάσεις για ορφανά και φοιτητικές εστίες. Ακόμα, παρέχει κατασκηνώσεις για παιδιά και εφήβους, όπως και θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων. Εμείς θα θέλαμε να αναπτύξουμε ένα κομμάτι συνεισφοράς της εκκλησίας που θεωρούμε πολύ σημαντικό: το φιλανθρωπικό της έργο απέναντι στην τρίτη ηλικία. Η μητέρα εκκλησία και σήμερα συνεχίζει να προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά της στα ηλικιωμένα τέκνα της, ακολουθώντας πιστά το φιλάνθρωπο πνεύμα που δίδαξε ο Χριστός. Η εκκλησία προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε εποχής και ενεργεί ανάλογα. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι είναι αυτό της στέγασης και της διαμονής, δεδομένου ότι οι οικογενειακές συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά στην ελληνική οικογένεια, εις βάρος πάντα του πιο αδύναμου. Η εκκλησία, με όσες δυνάμεις διατηρεί, προσφέρει σοβαρή και δυναμική ανακούφιση. Προς τούτο έχει ιδρύσει αρκετά γηροκομεία, σπίτια γαλήνης, στέγες γερόντων και οίκους ευγηρίας. Οι παροχές και οι προσφερόμενες υπηρεσίες στα ιδρύματα αυτά είναι υψηλού επιπέδου. Αναρίθμητοι ηλικιωμένοι σιτίζονται καθημερινά στα ενοριακά συσσίτια σε ολόκληρη την επικράτεια. Πολλοί είναι οι ηλικιωμένοι που βοηθούνται, μέσω των ενοριακών φιλοπτώχων ταμείων, είτε σε χρήματα είτε σε είδος. Δεν πρέπει να αγνοηθεί και η προσφορά φιαλών αίματος, σε ασθενείς ηλικιωμένους, από τις ενοριακές τράπεζες αίματος. Κρίνεται σκόπιμο να παρατεθεί ένας κατάλογος των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων που φροντίζουν ηλικιωμένους, όχι για λόγους αυταρέσκειας αλλά για να φανεί η μεγάλη αυτή φιλανθρωπική μέριμνα προς τον άνθρωπο της τρίτης ηλικίας. Στην πόλη μας -Πάτρα- μπορούν οι ηλικιωμένοι να βρουν στήριξη στα εξής κέντρα: Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο Πατρών, Αγία Σκέπη, Αφροδίτη, Άσυλο Ανιάτων και Φροντίδα. Συμπερασματικά, η εκκλησία δεν είναι μόνο ο οίκος του Θεού αλλά και κέντρο βοηθείας των αδύναμων.

Ανώνυμος είπε...

17o Γυμνάσιο Πατρών
Γιωργος Κατσουπης, Γιαννης Ανεστοπουλος,Σπύρος Κοτσωνης,Αντώνης Μαρίνος
“Συνάνθρωποι σε ανάγκη”

Πολύ πριν από τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου η χριστιανική θρησκεία είχε διακηρύξει το ανεκτίμητο της αξίας του ανθρώπινου προσώπου, το απαραβίαστο της αξιοπρέπειάς του, την πολυτιμότητα της ψυχής, προς την οποίαν δεν μπορούν να αντιπαραβληθούν όλοι οι θησαυροί του κόσμου. Και στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτη ο Κύριος προδιέγραψε τις συνθήκες υπό τις οποίες οι χριστιανοί οφείλουμε να επιδεικνύουμε την προς τον πλησίον αγάπη μας, ανεξαρτήτως αν εκείνος ανήκει σε άλλη φυλή ή θρησκεία ή φύλο. Για αυτό το λόγο ετοιμάσαμε αυτό το άρθρο με απώτερο σκοπό να παροτρείνει τους πολίτες να βοηθήσουν στο κοινωνικό έργο της εκκλησίας αλλά και να τους ενημερώσει για την πιθανές δράσεις που μπορούν να πάρουν, αντιστοίχως.

Αρχικά το φαινόμενο της φτώχειας ολοένα και αυξάνεται και έχει ξυπνήσει στη συνείδηση των ανθρώπων την ανάγκη ηθικής αλλά και υλικής συμπαράστασης προς εκείνους που αντιμετωπίζουν πρακτικές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους, στερούμενοι ακόμα και τα προς το ζην αγαθά. Σωματεία, σύλλογοι, φορείς αλλά και ιδιώτες απλοί πολίτες δραστηριοποιούνται σε αυτό το επίπεδο κυρίως συλλέγοντας και διανέμοντας σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, είδη πρώτης ανάγκης και σε πολλές περιπτώσεις και χρήματα, προσφέροντας έτσι μια ανάσα σε φτωχότερους ανθρώπους.
Ιδιαίτερα σημαντικό ,την ώρα που βαθαίνει η κρίση επηρεάζοντας ολοένα και περισσότερα κοινωνικά στρώματα , είναι το φιλανθρωπικό έργο προσφοράς της Εκκλησίας της Ελλάδος βοηθώντας στο μέτρο του δυνατού στην αποκατάσταση των καταστρεπτικών συνεπειών που προκάλεσε και προκαλεί η οικονομική κρίση σε εκατομμύρια συμπολίτες μας αλλά και αλλοδαπούς.
Τα στοιχεία από μόνα τους είναι δηλωτικά του έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλά και πολλών Μητροπόλεων στην κοινωνική στήριξη και βοήθεια οικογενειών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, πολύτεκνων οικογενειών, μονογονεϊκών οικογενει¬ών κλπ προκειμένου αυτές να μην οδηγηθούν στον κοινωνικό αποκλεισμό και την απομόνωση.
Όσο η κρίση βαθαίνει τόσο οι αρμόδιοι της Εκκλησίας αναζητούν τρόπους ώστε να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες. Ήδη πολλές μητροπόλεις προσανατολίζονται στη δημιουργία και άλλων κοινωνικών Ιδρυμάτων.
Από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο (λειτουργούν 79 μονάδες) επωφελήθηκαν 93.948 άτομα, με τα έξοδα της Εκκλησίας να φτάνουν τα 10.444.403,98 ευρώ. Επίσης, το 2016 αυξήθηκαν τα κοινωνικά παντοπωλεία, καθώς από τα 142 που ήταν το 2015, πέρυσι λειτούργησαν 256. Οι πολίτες που απευθύνθηκαν σε αυτά έφτασαν τους 94.003. σε σχέση με πρόπερσι που ήταν 90.148.

Για παράδειγμα υπάρχουν πολλές Εκκλησίες που μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους όπως :

Ι. Μ. Θεσσαλονίκης
Ιατρείο στο οικοτροφείο του Αγ. Αντωνίου, Δημ. Μαργαρίτη 4, 546 21, Θεσσαλονίκη. Για την αντιμετώπιση περιστατικών προβληματικών νέων ειδικής ψυχολογίας λειτουργεί επιτροπή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.
Ι. Μ. Χίου
«Διακονία ἀσθενῶν» Ἡ Ἱερά Μητρόπολις ἐν συνεργασίᾳ μετά 22 ἐθελοντῶν Ἰατρῶν τοῦ Ἰατρικοῦ Συλλόγου Χίου ὡς καὶ τοῦ Ὀδοντιατρικοῦ Συλλόγου Χίου παρέχει ἰατρικάς ὑπηρεσίας εἰς ἀπόρους άνασφαλίστους άσθενεῖς. Επίσης, συνήψε σύμβαση έργου επ’ αμοιβή με ιατρό για την κάλυψη των κενών εφημερίων των ιατρείων περιοχής Αμανής. Τηλ. Υπευθ.: 6948115316. 
Για τους συνανθρώπους οι οποίοι είναι αμεα η έχουν υπό την προστασια τους καποιον αμεα
Τελος,για τις οικογενιες οι οποιες εχουν παιδι σε σπουδες,η αρχιεπισκοπή διαθέτει φοιτητικές εστίες και φοιτητικά οικονομικά βοηθήματα για τις οικογένειες σε ανάγκη,που μπορούν να βρεθούν στις παρακάτω διευθύνσεις
Ι. Μ. Πατρών
Στέγη αστέγων σε συνεργασία με τον δήμο Πατρών, Γεωργίου Ρούφου 81, τηλ. (Ι. Μ.)2610-320. 602.
Ιερά Σύνοδος
Φοιτητικό Οικοτροφείο Αλλοδαπών, Ιεράς Συνόδου, Κωστή Παλαμά 5, Αθήνα, τηλ. 210-20.29.952.
Ιερά Σύνοδος
Προγράμματα Υποτροφιών, Ι. Γενναδίου 14,115 21 Αθήνα, τηλ. 210-72.39.104.
Αποστολική Διακονία
Θεολογικό - φοιτητικό Οικοτροφείο, Ελ. Βενιζέλου 42 και Παπαφλέσσα, Αγία Βαρβάρα Αττικής, τηλ. 210-56.14.312,

Πολυζωγοπουλου Βασιλική είπε...

Συνεχώς αντικρίζουμε ανθρώπους που ο καθένας τραβά τον δικό του Γολγοθά.Πολλες φορές νομίζουμε ότι το δικό μας πρόβλημα είναι πιο σοβαρό είναι όμως; . Όλος αυτός ο κόσμος βρίσκει βοήθεια από την εκκλησία γιατί η εκκλησία δεν ασχολείται μόνο με πνευματικά θέματα αλλά και για τής υλικές ανάγκες .Το θέμα της εργασίας αυτής είναι το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας που πραγματικά είναι πολύ μεγάλο και γεμάτο αγάπη.Οι εκκλησία καλύπτει πολλά θέματα όπως:οι πρόσφυγες, το δωρεάν φαγητό,τα δωρεάν ρούχα, η προικοδοτηση, οι άγαμες μητέρες,οι βρεφονηπιακοί σταθμοί,η ιατρική βοήθεια,η αιμοδοσία οι ξενώνες,οι ουσιοεξαρτημενοι,η φροντίδα ηλικιωμένων,οι φοιτητικές στέγες, τά φοιτητικά οικονομικά βοηθήματα,η κατασκήνωση,τα θεραπευτήρια χρόνιος πασχόντων,και τα Α.Μ.Ε.Α οι απορεί μπορούν να βρουν φαγητό σε 193μερη της Ελλάδας .Οι εργαζόμενες μητέρες που κατοικούν στην Πάτρα μπορούν να αφήσουν το παιδί τους σε βρεφονηπιακό σταθμό που βρίσκεται στον Ι.Ν.Αγ.Ανδρεου Εγλυκάδος.Με την βοήθεια του θεού μπορούμε να βρούμε λύσεις σε πρα πολλά προβλήματα και να δώσουμε χαρά σε εκατομμύρια ανθρώπους
Η μαθήτρια σας
Πολυζωγοπουλου Βασιλική
Γ'2
11ο Γυμνάσιο Πατρών

Ανώνυμος είπε...

φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας της Ελλάδος

Στην εκκλησία της Ελλάδας γίνεται μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, με σκοπό την βοήθεια των συνανθρώπων μας προσφέροντας αγάπη και αλληλεγγύη στα άτομα που έχουν ανάγκη. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα που προσφέρει η εκκλησία είναι τα συσσίτια με δωρεάν φαγητό. Επιπλέον προσφέρει δωρεάν καινούργια ρούχα στα άτομα που έχουν ανάγκη. Ακόμη πολύ σημαντικό έργο είναι η ιατρική περίθαλψη που παρέχουν σε αρρώστους όπως φάρμακα και επεμβάσεις που χρειάζονται κάποιο αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό. Διαθέτει ξενώνες για τους άστεγους, τους άπορους και για τις κακοποιημένες γυναίκες. Παράλληλα έχουν τράπεζες αιμοδοσίας που παρέχουν δωρεάν αίμα σε όσους το έχουν ανάγκη και υπάρχουν κέντρα απεξάρτησης που βοηθούν τους ουσιοεξαρτημένους (θύματα ναρκωτικών) ή αλκοολικούς. Υπάρχουν ιδρύματα για να στηρίξουν οικονομικά και ψυχολογικά τις άγαμες και άπορες μητέρες καθώς και βρεφονηπιακοί σταθμοί για τα παιδιά, εξυπηρετώντας έτσι τις εργαζόμενες γυναίκες. Εξίσου σημαντικά επίσης είναι τα ιδρύματα για τα άτομα με αναπηρία και τα ορφανοτροφεία. Σήμερα που το προσφυγικό ζήτημα ζητά άμεσα αποτελεσματική λύση έχει ιδρύσει κέντρα συμπαράστασης για τους προσφυγές και τους παλιννοστούντες. Το

Το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης της Πάτρας

Ένα πολύτιμο έργο της Μητρόπολης της Πάτρας είναι η δημιουργία «Στέγης Αγάπης». Στέγες αγάπης που εκπροσωπούν την Μητρόπολη συναντάμε στο Ίδρυμα της Πανσέμνης Πατρών στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αλεξιώτισσας και στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας. Η Μητρόπολη διαθέτει τράπεζα τροφίμων σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρών, καλύπτοντας ανάγκες σε τρόφιμα, ένδυση και παιχνίδια. Έχει κατασκευαστεί παιδικός σταθμός στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών που οι μητέρες τους εργάζονται. Σε κάτι ακόμα που έχει βοηθήσει η Μητρόπολη της Πάτρας είναι η φιλοξενία των άστεγων σε συνεργασία με τον δήμο Πατρών. Εκτός αυτού, διανέμονται συσσίτια για τους φτωχούς, τα οποία αποκαλούνται «Άρτος Αγάπης». Μην ξεχάσουμε όμως να αναφέρουμε και τις δωρεάν φοιτητικές εστίες, βοηθώντας έτσι τις οικογένειες που είναι οικονομικά αδύναμες.

Το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας μου

Μία από τις πολλές ενορίες της Πάτρας, ο Άγιος Δημήτριος, που εκεί εκκλησιάζομαι, παρέχει σημαντικά έργα για τα άτομα που χρειάζονται υποστήριξη. Καθημερινά διανέμονται συσσίτια και τρόφιμα καθώς επίσης και ενδυμασία και άλλα υλικά αγαθά. Βοηθούνται οικονομικά οικογένειες οι οποίες έχουν προβλήματα υγείας, πληρώνοντας επεμβάσεις ή φάρμακα για την υγεία των συνανθρώπων μας. Στηρίζουν ψυχολογικά άτομα που είναι αρκετά σημαντικό, δίνοντας χαρά και αυτοπεποίθηση σε όσους έχουν αυτή την ανάγκη. Ακόμα βοηθούν τα άτομα που έχουν οικονομικά προβλήματα προσφέροντάς τους κάποιο χρηματικό ποσό. Κάτι τελευταίο είναι η συμμετοχή στις τελετές (με μυροφόρες, παπαδοπαίδια κ.α.), από άτομα με μικρές έως μεγάλες ηλικίες (π.χ. 8-50). Επιπλέον κατασκευάζουν διάφορα αντικείμενα (κεριά, ημερολόγια κ.α.) τα οποία μπορούν να πουληθούν με αποτέλεσμα την συγκέντρωση χρηματικού ποσού, το οποίο δωρίζεται σε άτομα που το χρειάζονται.

Κωνσταντίνα Λίγκα Γ'3
11ο Γυμνάσιο Πατρών

Πιπέρου Μαρία είπε...

<>
Τα τελευταία χρόνια η ορθόδοξη Εκκλησία προσφέρει σε καθημερινή βάση με ποικίλους τρόπους σε όλη την κοινωνία. Συγκεκριμένα έχει οργανώσει πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα σε διάφορα μέρη π.χ(Αθήνα,Μ. Βέροιας και Ναούσης,Μ. Ιερισσού,Μ. Θηβών και Λιβαδειάς,Μ. Καλαβρύτων και Αιγειαλείας,Μ. Κασσανδρείας,Μ. Λαρίσης,Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας,Μ. Μονεμβασία και Σπάρτης κ.α).Ακόμα φροντίζει τους πρόσφυγες, τους άστεγους, τους άπορους και τους μετανάστες, προσφέροντάς τους δωρεάν φαγητό, ενδυμασία, στέγη(ξενώνες,ορφανοτροφεία,φοιτητικές στέγες), ιατρική περίθαλψη.Επίσης έχει δημιουργήσει 2 ιδρύματα για την φροντίδα και την στήριξη των εγκύων , άγαμων γυναικών. Παράλληλα παρέχει βοήθεια σε ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από ουσίες π.χ (αλκοόλ, ναρκωτικά) σε διάφορες περιοχές( Αρχιεπισκοπής Αθηνών,Μ. Πειραιώς,Μ. Φθιώτιδος,Μ. Χαλκίδος,Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως). Επιπλέον η Εκκλησία φροντίζει να υπάρχουν στέγες πρόνοιας Γερόντων σε 83 πόλεις(Αρχιεπισκοπής Αθηνών,Μ. Αιτωλοακαρνανίας,Μ. Αλεξανδρουπόλεως,Μ. Αργολίδος,Μ. Βέροιας και Ναούσης,Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως,Μ. Γρεβενών,Μ. Γυθείου και Οιτύλου,Μ. Δημητριάδος). Ακόμα δημιουργεί ένα όμορφο και ζεστό κλίμα για τα παιδιά και τους εφήβους καθώς οργανώνει κατασκηνώσεις σε 51 μέρη οπού μ΄αυτό τον τρόπο διασκεδάζει τους μαθητές αλλά παράλληλα τους μαθαίνει πολλά πράγματα για την θρησκεία. Κλείνοντας κατά την γνώμη μου η Εκκλησία διαφημίζει αυτό το μεγάλο έργο, για να γίνει παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους ώστε να αποκτήσουν και αυτοί φιλανθρωπική δράση.
Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τα παραπάνω θέματα μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα της εκκλησίας(«ecclesia.gr»).

Με εκτίμηση,
η μαθήτριά σας,
Μαρία Πιπέρου
Τμήμα:Γ΄2
Σχολείο: 11ο Γυμνάσιο Πατρών

Ανώνυμος είπε...

Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η εκκλησία δεν ασχολείται μόνο με την πνευματική κατάσταση του χριστιανού, αλλά ασχολείται και με το φιλανθρωπικό έργο προς τους <>.
Πιο συγκεκριμένα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει την έδρα της σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεως της χώρας μας. Μία από αυτές είναι και η Ιερά Μητρόπολη Πατρών στην οποία στεγάζονται πολλά κέντρα στα οποία μπορούν να σπεύσουν οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ανάγκη. Στην Πάτρα υπάρχουν ιδρύματα όπου μπορεί κανείς να βρει φαγητό.Ίδρυμα <> Αγ. Ανδρέας, Αγίας Τριάς, Παντοκράτωρ, Παναγίας Αλεξότησας και Αγία Σοφία. Αρχικά υπάρχει βρεφονηπιακός σταθμός για την εξυπηρέτηση της εργαζόμενης μητέρας, υπάρχουν ξενώνες στους οποίους η Ιερά Μητρόπολη δέχεται άπορους, άστεγους και κακοποιημένες γυναίκες και φοιτητικές στέγες. Επίσης στην Πάτρα λειτουργούν η 1)<> στην οποία σιτίζονται άπορα άτομα της πόλεως των Πατρών. 2)<> σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων καλύπτει ανάγκες πτωχών αδελφών σε τρόφιμα, ένδυση και παιχνίδια. 3)<>.Επιπλέον το ίδιο διακόνημα με τα παραπάνω εξυπηρετεί και το κελάρι της Αγάπης. Στην συνέχεια 4)<> για της έκτακτες ανάγκες των Ιερέων. 5)<> φροντίζει καθημερινά για την σίτιση μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 6)Υλική βοήθεια δηλαδή διάφορα είδη πρώτης ανάγκης.
Τέλος η ενορία που επέλεξα έτσι ώστε να μάθω για το φιλανθρωπικό έργο της είναι η ενορία της Αγίας Παρασκευής, και σε συζήτηση με τον εφημέριο του ναού πατήρ Ηλία Κωστόπουλο, με ενημέρωσε ότι μαζεύουν τρόφιμα, φάρμακα, και χρήματα τα οποία προορίζονται για τους άπορους αδελφούς μας.
Συμπερασματικά, όποιος συμπολίτης μας έχει ανάγκη μπορεί να απευθυνθεί σε όποιο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται αλλά κυρίως στην πόλη μας, έτσι ώστε ν τον βοηθήσουν υλικά αλλά και πνευματικά για να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει και αντιμετωπίζει
Μάντζιου Ελένη Γ΄2
17ο Γυμνάσιο Πάτρας

Ανώνυμος είπε...

Η εκκλησία μας τα τελευταία χρόνια επιτελεί ένα σπουδαίο εργο για τους συνανθρώπους της Εάν εισαι άστεγος, μητέρα χωρίς σύζυγο ή οτιδήποτε άλλο μπορείς άμεσα να απευθυνθείς στην ενορία της περιοχής σου και να λάβεις την βοήθεια που χρειάζεσαι χωρίς αμοιβή .Υπάρχουν πολλές ενορίες που έχουν συμβάλει σε αυτό το κοινωνικό έργο και πραγματικά ο κόσμος που έχει μπει εθελοντικά σε όλο αυτό το έργο είναι αυτοί που έχουν βοηθήσει να φτάσει αυτό το έργο εδώ που είναι σήμερα. Εαν χρειάζεσαι βοήθεια μπορεις να μπεις στην σελίδα της εκκλησίας και να μεταβεις αμέσως στον τομέα που χρειάζεσαι βοήθεια για να βοηθηθείς από τους συνανθρώπους σου
Εδώ μπορείς να βρεις την βοήθεια που χρειάζεσαι ❤️
http://www.ecclesia.gr/greek/koinonia/koinonia.asp
Γ3
Καπογιαννοπουλου Χαρίκλεια

Ανώνυμος είπε...

Σχολείο: 17ο Γυμνάσιο Πατρών
Τμήμα: Γ'4
Η μαθήτρια: Ελισάβετ Ταμαζασβίλι

Στις ημέρες μας αρκετοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τις καθημερινές δυσκολείες της ζωής. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες και άλλοι δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τις συνθήκες που επικρατούν είτε στον τομέα της οικογένειας είτε στον τομέα της υγείας κ.ά. Παρ'όλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί εθελοντές που είναι πρόθυμοι να τους βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Η Εκκλησία μας ωστόσο δεν μένει ούτε αυτή άπραγη. Το φιλανθρωπικό της έργο παρέχει καθημερινές κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν διευκολύνει αρκετές ζωές αυτών των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, έχει οργανώσει πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα σε διάφορα μέρη. Φροντίζει τους άστεγους, πρόσφυγες, μετανάστασες, φτωχούς προσφέροντάς τους στέγη, φαγητό, καινούρια καθαρά ρούχα, ιατρική βοήθεια κ.ά. Υπάρχουν επίσης 2 φιλανθρωπικά ιδρύματα, που έχει δημιουργήσει για την φροντίδα των εγκύων και άγαμων γυναικών. Δεν παύει να μην σκέφτεται να φιλοξενήσει τα άτομα που είναι εξαρτημένοι από ουσίες αλλά και τις ανάδοχες μητέρες. Υποστήριξη προσφέρει επίσης και στους ηλικιωμένους αλλά και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τέλος, είναι αντιληφτό πλέον για όλους μας πως η Εκκλησία έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο και δίνει καλό παράδειγμα προς όλους τους ανθρώπους.

Ανώνυμος είπε...

Το φιλανθρωπικό έργο της
Εκκλησίας

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν η Εκκλησία συμβάλλει εν μέσω όλων των δυσχαιρειών την ίδια την κοινωνία,χωρίς να γνωρίζουμε ότι αν και αθόρυβη,η φιλανθρωπική δράση της υπάρχει και είναι ιδιαίτερα σημαντική.Ωστόσο είναι υποχρεωτικό να γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία δεν ένδιαφέρεται για άσκοπη διαφήμιση, αποκλειστικός στόχος είναι η ενημέρωση ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
Θα αποτελούσε πλάνη αν κάποιος απο εμάς δεν γνώριζε ή μάλλον δεν είχε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση του να αντικρίζεις μια φωτογραφία που απεικονίζει τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες-μετανάστες.Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν φτιαχτεί άσυλα αλλά και κέντρα που παρέχουν νομική προστασία,κοινωνική στήριξη και συνηγορία,εξυπηρέτηση σε θέματα υγείας και υλική βοήθεια σε ομάδες μεταναστών και προσφύγων.Ενορίες της Αθήνας,Αλεξανδρούπολης,Σπάρτης,Μονεμβασιάς,Θεσσαλονίκης,Ύδρας,Βόλου αλλά και Χίου δίνουν ένα χέρι βοηθείας στους μετανάστες.Ακόμη σημαντικός είναι ο αριθμός των ενοριών που προσφέρουν δωρεάν τρόφιμα,ρούχα και πρώτες ύλες όπως ο ναός της Αγ.Κατερίνης,οι Αγ.Ανάργυροι,οΑγ. Γεώργιος και 70 ακόμη περίπου ενορίες σε Αθήνα και Πειραιά.Επιπλέον τέτοιου είδους φιλανθρωπικό έργο εντοπίζεται τόσο σε πόλεις μεγάλου πληθυσμού συμπεριλαμβανομένου Θεσσαλονίκη,Πάτρα, Ηράκλειο,Αλεξανδρούπολη,Σέρρες καθώς και σε νησιά όπως Χίος,Χαλκίδα,Σάμο, Ικαρία κ.α.
Ακόμη βοήθεια προσφέρεται σε κάθε άγαμη μητέρα στο κέντρο Αγ. Μάρκος στην Θεσσαλονίκη και στην Ι.μ Φθιώτιδας.Επιπροσθέτως άγαμες άπορες κορασίδες προικοδοτούνται τόσο στην Ι.μ Κορίνθου,στην Ι.μ Μηθύμνης όσο και στην Ι.μ Φθιώτιδος.Επίσης ποικίλα ορφανοτροφεία και βρεφονηπιακοί στθμοι στεγάζονται προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες κάθε παιδιού.Πιο συγκεκριμένα η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η Ι.μ Μεσσηνίας,η ι.μ Πειραιώς,Περιστερίου,Κομοτηνής,Αιτωλοακαρνανίας,Εδέσσης,Ηλείας,Κορίνθου,Σύρου, Αργολίδας κι αλλού.
Είναι γνωστό πως το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας δεν ξεχνά τους φοιτητές.Αναλυτικότερα, φοιτητικές στέγες στεγάζονται στις Ιερές Μονές Σύρου,Αθήνας,Χαλκίδος,Θεσσαλονίκης, Ηλείας και Φλωρίνης.Παράλληλα,δίνονται οικονομικά βοηθήματα στο ταμείο εκκλησιαστικών υποτροφιών στη Καβάλα,στο κοινοφελές ίδρυμα υποτροφιών σπουδαστών στη Σύρο, στα Αγαθοεργά καταστήματα Ιωανννίνων και σε 10 ακόμη μέρη. Αξιοσημείωτη η ιατρική βοήθεια που προσφέρεται στο κέντρο στήριξης οικογένειας στην Αθήνα,στο ιατρείο του Αγ. Αντωνίου στη Θεσσαλονικη,στην ιερά μονή Δημητριάδος,Αλεξανδρουπόλεως κ.α.
Επιπλέον τράπεζες αίματος υπάρχουν στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου αρχαίας Ολυμπίας,στο ίδρυμα αιμοδοσίας Κορίνθου《ο Άγιος Ιερομάρτυς Βλάσιος》,τράπεζα αίματος Λαρίσας και στον σταθμό εθελοντικής αιμοδοσίας Κέρκυρας.
Στη χώρα μας το ποσοστό ουσιοεξαρτημένων τόσο σε ναρκωτικά όσο και σε ποτά ολοένα κι αυξάνεται.Για τον λόγο αυτό λειτουργούν κέντρα αποκαταστάσεως και επανεντάξεως εξαρτημένων και αποφυλακισθέντων στη Θεσσαλονίκη, κέντρο πρόληψης ναρκωτικών στη Χαλκίδα,υπηρεσία προστασίας εξαρτημένων νέων στη Λαμία και ίδρυμα ψυχοκοινωνικής αγωγής και στηρίξεως "Διακονία" στην Αθήνα.Κι επειδή ο πληθυσμός της Ελλάδας κατακλύζεται από ηλικιωμένους ανθρώπους θα ήταν αδύνατον να μην υπάρχουν κέντρα πρόνοιας γερόντων σε Αθήνα,Αιτωλοακαρνανία,Αλεξανδρούπολη,Αργολίδα,Βέροια,Νάουσα,Γρεβενά,Ηλεία,Θήβα,Καλαμαριά,Καβάλα και Χαλκίδα.Αν όμως είσαι άνθρωπος με ειδικές ανάγκες η αρχιεπισκοπή Αθηνών, η ι.μ Χίου, Ξάνθης,Μονεμβασιάς,Σπάρτης, Κέρκυρας και Παξών θα σου προσφέρει απλόχερα την απαραίτητη βοήθεια.Τέλος,υπάρχουν ξενώνες για άπορους,άστεγους και κακοποιημένες γυναίκες καθώς και κατασκηνώσεις για παιδιά και εφήβους.
Συνεπώς, γίνεται εύκολα αντιληπτό κι αξίζει να επισημάνουμε ότι το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας είναι φανερά αισθητό αρκεί κανείς να ψάξει.


Κυροσίμου κωνσταντίνα Γ'2

Ανώνυμος είπε...

   Το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς

             Μητροπόλεως Πατρών

  Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το φιλανθρωπικό έργο της Ι.μ Πατρών είναι πλούσιο και θεάρεστο σε όλες τις φιλανθρωπικές δομές της τοπικής εκκλησίας.Ειδικότερα παρέχει συσσίτια, φοιτητικές εστίες,μαθητικές εστίες(Εκκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών), ίδρυμα φιλοξενίας απόρων και ασθενών, υποτροφίες, κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και είδη πρώτης ανάγκης σε αυτούς που τα χρειάζονται.

Κυροσίμου Κωνσαντίνα Γ'2
(Συνέχεια προηγουμένου)

Ανώνυμος είπε...

Ιερές μονές ΠΑΤΡΩΝ

Δωρεάν φαγητό

Ίδρυμα «Πανσέμνη» Πατρών.
Άγιος Ανδρέας, Πάτρα.
Αγία Τριάς, Πάτρα.
Παντοκράτωρ, Πάτρα.
Παναγίας Αλεξιώτισσα, Πάτρα.
Αγία Σοφία Πάτρα.

Ξενώνες

Στέγη αστέγων σε συνεργασία με τον δήμο Πατρών, Γεωργίου Ρούφου 81, τηλ. (Ι. Μ.)2610-320. 602.

Μανωλόπουλος Χρήστος Γ'2 11ο γυμνάσιο Πάτρας

Ανώνυμος είπε...

Η εκκλησία στις μέρες μας έχει συμβάλει πολύ στη βοήθεια ατόμων. Καταρχάς δεν παύει να βοηθά άστεγους ανθρώπους δίνοντας τους φαγητό κ βοήθεια. Δεν παύει να βοηθά ορφανά παιδιά που έχουν ανάγκη από στοργή μιας και πιθανόν να την έχουν στερηθεί. Επίσης ένα αξιοθαύμαστο είναι ότι συνεργάζεται με φιλανθρωπικές οργανώσεις για την επίλυση προβλημάτων όχι μόνο της χώρας μας αλλά και όλων των ατόμων που ζουν στον πλανήτη. Τέλος δεν σταματά να βοηθά πρόσφυγες που εισέρχονται καθημερινά άποροι στη χώρα μας για την αναζήτηση ανθρωπιάς βοήθειας αλληλεγγύης και συνεργασίας δίνοντας τους περίθαλψη που χρειάζονται. Αυτά ήταν μερικά από τα θετικά της εκκλησίας.
Ο μαθητής του 11ου γυμνασίου Πατρών τμήματος Γ2 Χρήστος Σκουρλής.

Unknown είπε...

ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι μία από τις δεκατέσσερις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, οι οποίες αποτελούν τη διοίκηση της συνόλου Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Εκκλησία μας προσπαθεί, όσο το δυνατόν μπορεί, να παρέχει στα μέλη της την απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη με σκοπό τον καλύτερο τρόπο ζωής τους. Έτσι, αρκετές μονές της χώρας μας έχουν αναπτύξει εξαιρετικό φιλανθρωπικό έργο για όσους έχουν ανάγκη.
Αναλυτικότερα και όσον αφορά τις μεγάλες πόλεις, αρκετά φιλανθρωπικά ιδρύματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν δημιουργηθεί κυρίως στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Γεωργίου και Αγγελικής Σκούρα» στα Καλάβρυτα, όπως και σε άλλες πόλεις..
Επιπλέον, η Εκκλησία προσφέρει κέντρα συμπαράστασης παλιννοστούντων και μεταναστών σε διάφορες περιοχές της χώρας μας με κυριότερες δράσεις την παροχή ενημέρωσης, νομικών συμβουλών και νομικής υποστήριξης σε όλα τα στάδια της εθνικής διαδικασίας ασύλου και νομικής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο ή μετανάστες για οικογενειακή συνένωση με μέλη οικογένειας που διαβιούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα καθώς και επισκέψεις σε κρατητήρια ή χώρους κράτησης ή Κέντρα Πρώτης Υποδοχής στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας ή και σε σημεία εισόδου στην επικράτεια. Ακόμα, η Ιερά Μητρόπολη Πατρών φροντίζει καθημερινώς για την σίτιση μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών. Επίσης καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όταν χρειαστεί.
Επ’ ακολούθως, τα άτομα τα οποία χρειάζονται παροχή δωρεάν φαγητού και διαμένουν στην Αθήνα μπορούν να απευθυνθούν, κυριότερα, στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στα Πετράλωνα, των Αγίων Αναργύρων στην Ηλιούπολη και στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα, όπως και στον ναό του Αγίου Σπυρίδονος στην περιοχή Σταδίου. Όσον αφορά την πόλη της Πάτρας, άτομα με ανάγκη έχουν τη δυνατότητα να στραφούν στο Ίδρυμα <> Πατρών, στον ναό του Αγίου Ανδρέα και της Αγίας Τριάδας, στον Παντοκράτορα και στις εκκλησίες της Παναγίας Αλεξιώτισας και της Αγίας Σοφίας Πατρών. Επίσης, υπάρχει το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο καθώς και άλλα 58 ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία.

Unknown είπε...

Επιπλέον, οργανώσεις οι οποίες μοιράζουν καινούρια ρούχα σε ανθρώπους που τα χρειάζονται βρίσκονται στην <>, το οποίο είναι ένα φιλανρωπικό κατάστημα που ενδύει άπορους και φτωχούς στην Αθήνα, στο κατάστημα ρουχισμού Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας και στην <> που εδρεύει στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Κλειδούς Βροντάδου.
Ακόμα, οι άπορες άγαμες κορασίδες μπορούν να βοηθηθούν στην Ιερά Μονή Κορίνθου, στο Ίδρυμα <> και στο Κληροδότημα Μητροπολίτου Γερμανού Καραβαγγέλη στη Λέσβο, καθώς και στην Ιερά Μονή Φθιώτιδος όπου οι άπορες κορασίδες ανοίγουν τον δικό τους τραπεζικό λογαριασμό. Βοήθεια λαμβάνουν, επίσης, και οι άγαμες μητέρες από τον Άγιο Μάρκο της Θεσσαλονίκης και την Ιερά Μονή Φθιώτιδος, η οποία τους παρέχει ένα ικανοποιητικό ποσό χρημάτων κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα.
Οι εργαζόμενες μητέρες έχουν επίσης τη δυνατότητα να αφήσουν τα παιδιά τους στον βρεφονηπιακό σταθμό του Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδος χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά.
Η Εκκλησία μας προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα άπορα μέλη της με την παροχή ιατρικών κέντρων τα οποία βρίσκονται κυρίως στην Ιατρική Ανοικτών Θυρών στην Αθήνα όπως επίσης και στο οικοτροφείο του Αγίου Αντωνίου της Θεσσαλονίκης στο οποίο υπάρχει μέχρι και η παρουσία ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.
Επιπροσθέτως, Τράπεζα Αίματος υπάρχει στον Άγιο Δημήτριο της Αθήνας όπως και στην ενορία Ελαιώνος, στην ενορία Αγίων Αποστόλων και στην Αμαλιάδα της Ιεράς Μονής Ηλείας για άτομα τα οποία είναι χειρουργημένα και χρειάζονται απαραίτητα δωρεάν αίμα. Επιπλέον δωρεάν Τράπεζα Αίματος λειτουργεί με τη συνεργασία του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου «Παναγία ἡ Βοήθεια» και του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών » Ἅγιος Ἀνδρέας «.
Η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει ξενώνες στην Ιερά Μονή Πάτρας σε συνεργασία με τον Δήμο Πάτρέων για τους άστεγους, όπως επίσης και πολλές στέγες αγάπης. Ακόμα υπάρχει το Ἵδρυμα φιλοξενίας ἀσθενών και των συνοδων τους «Ἰάκωβος & Ἀλίκη Βασιλάκη» καθώς και το οικοτροφείο αρένων και θηλέων της Χριστιανικής Εστίας. Επιπλέον, οι κακοποιημένες γυναίκες μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη, αγάπη και συμπαράσταση στην Αθήνα.
Επιπλέον, άνθρωποι οι οποίοι είναι εξαρτώμενοι από ουσίες καθώς και οι οικογένειες τους μπορούν να πάνε στο Ίδρυμα Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στηρίξεως <> της Αθήνας με σκοπό την ψυχολογική στήριξη και τη βοήθεια των εξαρτώμενων.
Οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι είναι εγκαταλελειμμένοι από τις οικογένειες τους και χρειάζονται βοήθεια μπορούν να επωφεληθούν από το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να στραφούν στη Στέγη Κατάκοιτων Γερόντων και στη Στέγη Γερόντων Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Αττικής στην Αθήνα καθώς και σε γηροκομεία της Αιτολοακαρνανίας, της Ηλείας, της Μονεμβασιάς, της Σάμου, της Σύρου, της Ύδρας και πολλών άλλων πόλεων.
Όσον αφορά τα παιδιά χωρίς γονείς, υπάρχουν αρκετά ορφανοτροφεία σε όλη την Ελλάδα τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες των μικρών παιδιών και προσπαθούν όσο μπορούν να τους εξασφαλίσουν τη στοργή και την αγάπη που θα τους παρείχαν οι γονείς τους. Ένα από τα σημαντικότερα ορφανοτροφεία είναι το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης που βρίσκεται στην περιοχή της Αθήνας.

Unknown είπε...

Επίσης, βοήθεια δίνεται και στους φοιτητές, των οποίων η οικονομική κατάσταση είναι χαμηλή, με την παροχή στέγης και οικονομικών βοηθημάτων στον φοιτητικό ξενώνα Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης, στο φοιτητικο οικοτροφείο αλλοδαπών στην Αθήνα όπου βρίσκεται επίσης και το Ίδρυμα Νεότητος.
Ακόμα, παιδία των οποίων οι γονείς δε διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα για να στείλουν τα παιδία τους σε κατασκηνωτικά προγράμματα μπορούν να επωφεληθούν από την Εκκλησία μας. Αναλυτικότερα, στην Αθήνα υπάρχουν πολλά κατασκηνωτικά προγράμματα όπως και στη Θεσσαλονίκη τα οποία οργανώνονται από τον Ναό της Αγίας Αικατερίνης και τον Ναό Αναλήψεως. Επιπλέον, στην Πάτρα λειτουργούν τα ιδρύματα Αναπλαστικής Σχολής στα Συχαινά, ΓΕΧΑ Πατρών στην Παναγοπούλα, Χριστιανικής Στέγης στην Ρίζα Ἀντιρρίου, Χριστιανικής Εστίας στον Αλισσό Πατρών.
Συμπαράσταση μπορούν να βρουν επίσης και οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι χρόνια πάσχοντες στο Σταυρίδειον Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Περιθάλψεων Χρονίως Πασχόντων <> στην Αλεξανδρούπολη, στο Άσυλο Ανιάτων της Μεσσηνίας και σε πολλά άλλα ιδρύματα της Ελλάδος.
Η Εκκλησία μας, επίσης, προσφέρει τη βοήθειά της και σε άτομα με ειδικές ανάγκες σε πολλές πόλεις της χώρας μας με τη δημιουργία πολλών ιδρυμάτων όπως το Ίδρυμα Περιθάλψεως Θηλέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και με Σύνδρομο Down "Μαρία Κόκκορη", της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το Ίδρυμα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες του Γυθείου.
Η εκκλησία της Πάτρας στεγάζει και το «Ταμεῖον Ἀλληλεγγύης» Κληρικών Ἱεράς Μητροπόλεως, γιά τίς ἔκτακτες ἀνάγκες τῶν Ἱερέων, ἐνισχυόμενο οἰκονομικῶς από τους ίδιους τους κληρικούς.
Επιπροσθέτως, η Εκκλησία της πόλης της Πάτρας διαθέτει και ποικίλες άλλες δράσεις όπως για παράδειγμα, την εκμάθηση παραδοσιακών τραγουδιών στόν Ἱερό Ναό Ἁγίας Μαρίνης, όπως και τη Μικτή Βυζαντινή Χορωδία στον ίδιο ναό.
Ηλιοπούλου Αθανασία
17ο Γυμνάσιο Πατρών
Γ2

Μαρία Κουνάδη Κυριακή Λαλιώτη Κλειώ Μαρίνου είπε...

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο Χριστιανισμός, όπως είναι γνωστό, δεν απευθύνεται μόνο στο νου του ανθρώπου, αλλά σε ολόκληρη την ύπαρξή του. Γι’ αυτό και η χριστιανική πίστη δεν περιορίζεται στην αποδοχή των αληθειών του Χριστιανισμού, αλλά συμπεριλαμβάνει και την μετουσίωσή τους σε πράξη και ζωή. Έτσι η αγάπη στο Χριστιανισμό δεν είναι μία απλή συναισθηματική εκδήλωση αλλά ανταπόκριση στην αγάπη του Θεού και συνεπώς η συμπαράσταση στις υλικές ανάγκες των συνανθρώπων μας αποτελεί αυτονόητη εκδήλωση της χριστιανικής ζωής και κατά συνέπεια της αρετής της φιλανθρωπίας. Με αφορμή τα προβλήματα που μαστίζουν τη σημερινή κοινωνία, όπως η φτώχεια , η ανεργία και πολλά άλλα, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.
Πιο συγκεκριμένα, έχουν οργανώσει ορισμένα φιλανθρωπικά ιδρύματα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ,για παράδειγμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών , στην Ιερά Μονή Βέροιας και Ναούσης , στην Ιερά Μονή Μυτιλήνης , στην Ιερά Μονή Λαρίσης και σε άλλες. Επιπλέον, υπάρχουν κέντρα συμπαραστάσεως για τους πρόσφυγες και μερικές από τις δράσεις τους είναι οι εξής,παροχή ενημέρωσης νομικών συμβουλών και νομικής υποστήριξης σε όλα τα στάδια της εθνικής διαδικασίας ασύλου, παροχή νομικής βοήθειας (παράσταση δικηγόρου ή νομικού συμβούλου στη συνέντευξη ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών αρχών, σύνταξη υπομνημάτων με νομική ύλη και πληροφορίες για τη χώρα καταγωγής για συνηγορία ατομικών περιπτώσεων και υπαγωγή τους στο καθεστώς του πρόσφυγα), παροχή νομικής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο ή μετανάστες για οικογενειακή συνένωση με μέλη οικογένειας που διαβιούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα,νομική βοήθεια για την προσφυγήκατά της τελεσίδικης απορριπτικής απόφασης από τη διοίκηση του αιτήματος ασύλου ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, τη συμμετοχή σε εθνικές, ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς ομάδες εργασίας για την μελέτη των προβλημάτων, την παρακολούθηση των εφαρμοζομένων ή προτεινομένων πολιτικών της E.E., επί θεμάτων ασύλου, προσφύγων, ασυνόδευτων ανηλίκων, μεταναστών χωρίς χαρτιά, παράνομης διακίνησης και εκμετάλλευσης προσώπων με σκοπό την επεξεργασία και διατύπωση σχετικών προτάσεων και εισηγήσεων και την άσκηση συνηγορίας. Επίσης, ορισμένες ενορίες προσφέρουν δωρεάν φαγητό σε οικογένειες και φτωχούς ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, όπως στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών στις εξής εκκλησίες, Αγ. Αικατερίνη, Αγ. Αιμιλιανός, Αγ. Ανάργυροι, Αγ. Γεράσιμος και σε πολλές άλλες , στην Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως, στην Ι. Μ. Βέροιας και Ναούσης, στην Ι. Μ. Θεσσαλονίκης και σε αρκετές ακόμα. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και σημεία διάθεσης δωρεάν ένδυσης και υπόδησης σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν, όπως το «Ταβιθά», φιλανθρωπικό κατάστημα πού ενδύει άστεγους και πτωχούς στην Ι. ΑρχιεπισκοπήΑθηνών. Ακόμα, παρέχουν προίκα σε φτωχές και ανύπαντρες γυναίκες σε μονές όπως η Ι. Μ. Κορίνθου ,η Ι. Μ. Μηθύμνης και η Ι. Μ. Φθιώτιδος. Εκτός από τα προηγούμενα βοηθούν και τις άγαμες μητέρες στην Ι. Μ. Θεσ/νίκης και στην Ι. Μ. Φθιώτιδος. Παράλληλα, για να εξυπηρετήσουνε τις εργαζόμενες μητέρες έχουνε κατασκευάσει ορισμένους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνώνυπάρχει ο Βρεφονηπιακός Σταθμός «Βαφειαδάκειον» και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, στην Ι. Μ. Αττικής ο Παιδικός Σταθμός Ι. Ν. Γεννήσεως Χριστού Καματερού και ο Παιδικός Σταθμός Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Καματερού, στην Ι. Μ. Πατρών ο Παιδικός Σταθμός Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Εγλυκάδος ,στην Ι. Μ. Πειραιώς οΠαιδικός Σταθμός – Νηπιαγωγείο.

Μαρία Κουνάδη Κυριακή Λαλιώτη Κλειώ Μαρίνου είπε...

Εξίσου σημαντική, είναι η ιατρική βοήθεια που προσφέρουν σε οικογένειες στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών η Ιατρική Ανοικτών Θυρών, Κέντρο Στήριξης Οικογενείας, στην Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως η Ενοριακή Εστία Αγίου Νεκταρίου, στην Ι. Μ. Ύδρας το Νοσοκομειακό και Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Παναγία Φανερωμένη» και το Νοσοκομείο Αιγίνης «Ο Αγ. Διονύσιος», στην Ι. Μ. Θεσσαλονίκης το Ιατρείο στο οικοτροφείο του Αγ. Αντωνίου. Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί πως υπάρχει δωρεάν παροχή αίματος για χειρουργημένους στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών η Τράπεζα Αίματος - Προγράμματα Αιμοδοσίας Ενοριών. Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου, στην Ι. Μ. Αττικής η Τράπεζα Αίματος, στην Ι. Μ. Δημητριάδος η Τράπεζα Αίματος, Συνεδριακό Κέντρο Μελισσατίκων, στην Ι. Μ. Κερκύρας η Σταθμός Εθελοντικής Αιμοδοσίας Κερκύρας. Αξίζει να αναφέρουμε, πως υπάρχουν ξενώνες φιλοξενίας για άπορους, άστεγους και κακοποιημένες γυναίκες στην Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Ξενών για τις κακοποιημένες γυναίκες, ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ , ο Ξενών απόρων Ι. Ν. Αγίων Ασωμάτων και ο Ξενών αστέγων, Ι. Ν. Αγ. Ασωμάτων , στην Ι. Μ. Πατρών η Στέγη αστέγων σε συνεργασία με τον δήμο Πατρών και στην Ι. Μ. Ύδρας ο Ξενών «Άγιος Ευστάθιος». Θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη, να μην αναφέρουμε την βοήθεια που προσφέρει η εκκλησία σε χρήστες ναρκωτικών και στις οικογένειες τους στην Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών το Ίδρυμα Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στηρίξεως "ΔΙΑΚΟΝΙΑ", στην Ι. Μ. Πειραιώς η «Αποκατάσταση» - Πρόγραμμα συμπαράστασης εξαρτημένων ατόμων, στην Ι. Μ. Χαλκίδος το Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών, στην Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως το Κέντρο αποκαταστάσεως και επανεντάξεως εξαρτημένων και αποφυλακισθέντων και στην Ι. Μ. Φθιώτιδος η Υπηρεσία προστασίας εξαρτημένων νέων. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η παροχή φροντίδας στους ηλικιωμένους στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας το Γηροκομείο Σελίβειον, στην Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως το Γηροκομείο Ιωακείμειον και στην Ι. Μ. Αργολίδος το Γηροκομείο Άργους «Αγ. Αικατερίνη». Ακόμη, τα ορφανοτροφεία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανατροφή ορφανών παιδιών. Στην Ι. Μ. Εδέσσης το Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας «Παναγία η Οδηγήτρια», στην Ι. Μ. Ηλείας το Ορφανοτροφείο Αρρένων Αγ. Νικολάου Σπάτα και το Ορφανοτροφείο Θηλέων Πύργου “Η Αγ. Φιλοθέη», στην Ι. Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας το Ορφανοτροφείο Θηλέων “Η Αγία Φιλοθέη» και στην Ι. Μ. Σιδηροκάστρου το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Αγ. Ταβιθά».
Η εκκλησία προσφέρει επίσης Φοιτητικό Οικοτροφείο Αλλοδαπών, . Θεολογικό - φοιτητικό Οικοτροφείο, Φοιτητικός Ξενώνα στη Θεσσαλονίκη, Οικοτροφείο Φοιτητικό Δρέσειον στην Πάτρα.. Οικοτροφείο Φοιτητικό Αρρένων , Οικοτροφείο Φοιτητικό Θηλέων Καλογρέζα,. Οικοτροφείο Φοιτητικό Θηλέων Βήσειον στη Θεσσαλονίκη. . Οικοτροφείο Αρρένων Φοιτητών «Ο Άγιος Αντώνιος». στην Θεσσαλονίκη, Οικοτροφείο Ιεροσπουδαστών Αθηνών, στην Αθήνα, Φοιτητικός Ξένων Θεσσαλονίκης, στην Θεσσαλονίκη, Φοιτητική Εστία Αρρένων Κυκλαδική Αθηνών, Οικοτροφείο Φοιτητριών Φλώρινας “Η Αγάπη»,στην Φλώρινα, Οικοτροφείο Φοιτητών Χαλκίδος, Οικοτροφείο Αρρένων “Η Αγία Παρασκευή», στην Χαλκίδα,
Το φιλανθρωπικόέργο της εκκλησίαςεπεκτείνεται στο να διοργανώνουν δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις.Παραδειγμα αποτελεί η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τα Κατασκηνωτικά Προγράμματα, Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις, όπως η Ρίζα Αντιρρίου,. Κατασκηνώσεις «Ουρανούπολις», Κατασκηνώσεις Θηλέων στο ΚιβέριΆργους,Κατασκηνώσεις αρρένων στις Κρανιές Άρτας, και θηλέων στο Άνω Αθαμάνιο Άρτας Κατασκηνώσεις στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα ορφανών και απόρων «Οι Αγ. Ανάργυροι» της γυναικείας, Ι. Μ. Αγ. Τριάδος στο Μάτι Αττικής. Φιλοξενούνται 70 παιδιά από την Ελλάδα και την αλλοδαπή, καθώς και νέες που φοιτούν σε Παν/κές σχολές.
Η ενορία της Παναγίας Αλεξιωτίσσης συγκεντρώνουν γάλατα και τρόφιμα για τους πρόσφυγες αλλά και για τους ενδεείς ενορίτες


Μαρία Κουνάδη
Κυριακή Λαλιώτη
Κλειώ Μαρίνου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Η λίστα ιστολογίων μου

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com