ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος σε όλους τους γονείς, τους μαθητές και τις μαθήτριες του 21ου, 22ου, 12ου,4ου, 2ου Εσπερινού Γυμνασίου, 1ου ΕΠΑΛ, 6ου ΕΠΑΛ, , 2ου Λυκείου Πατρών, του Γυμνασίου και Λυκείου Κλειτορίας , του Γυμνασίου Ψωφίδας, Λακκόπετρας και Σαγαιίκων,του 6ου , του 17ου,του 11ου ,του 18ου Γυμνασίου Πατρών,του Γυμνασίου Λάππα, του 16ου Γυμνασίου Πατρών κκαι από φέτος του 2ου Γυμνασίου Παραλίας και του ΕΠΑΛ Παραλίας!


Αγαπημένοι μου μαθητές και γονείς, εδώ θα ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιούμε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών καθώς και για άλλα πολλά θέματα που μας αφορούν.

Η Θεολόγος σας
Σταυρούλα Ζευγαρά















Σελίδες

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

«Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ» ; Τι να σου προσφέρουμε Χριστέ μου; Υιέ μου, δός μοι σήν καρδίαν...



Εισαγωγικά στον ύμνο
Ένα από τα υπεροχότερα τροπάρια της Υμνογραφίας μας είναι ο ύμνος, που αναλύεται εδώ. Κάθε ύμνος ονομάζεται τροπάριο, διότι ψάλλεται με ορισμένο «τρόπο» (ήχο).
Ποιητής του ύμνου είναι ο Ανατόλιος, μοναχός της ιεράς μονής Σταδίου Κωνσταντινουπόλεως.



β) Ο ύμνος


δείτε οπτικοποιημένο τον ύμνο


Εικόνα
Τι να σου προσφέρουμε, Χριστέ, που φανερώθηκες στη γη σαν άνθρωπος για χάρη μας; Διότι καθένα από τα δημιουργήματα, που εσύ έπλασες, σου εκφράζει (με το δικό του τρόπο) την ευχαριστία και ευγνωμοσύνη του: οι Άγγελοι σε υμνολογούν οι ουρανοί δίνουν τον αστέρα (που οδηγεί τους μάγους) οι Μάγοι σου προσφέρουν τα δώρα τους οι βοσκοί δείχνουν το θαυμασμό τους• η γη (προσφέρει) το σπήλαιο• η έρημος τη φάτνη• εμείς δε οι άνθρωποι (σου δίνουμε) μια Μητέρα Παρθένο. Εσύ που είσαι ο προαιώνιος Θεός, ελέησέ μας.

Ακούστε τον ύμνο εδώ







Με συγκίνηση παρακολούθησα το βίντεο που είχαμε ετοιμάσει ακριβώς δέκα χρόνια πριν τέτοιες μέρες, πλησίασμα Χριστουγέννων, με τα παιδιά του 22ου Γυμνασίου Πατρών.


Οι επισκέψεις αγάπης και Αλληλεγγύης επαναλαμβάνονται και πληθαίνουν στο πέρασμα του χρόνου, μα πιο πολύ πληθαίνει ο αναγεννημένος Χριστός στις καρδιές των παιδιών μας. Φέτος για άλλη μια φορά, έχουμε προγραμματίσει με τους μαθητές του 11ου Γυμνασίου Πατρών, φιλανθρωπική επίσκεψη στο άσυλο Ανιάτων και αν τα καταφέρουμε και με τους μαθητές του 17ου Γυμνασίου.
Ο Χριστός μας που θα γεννηθεί σε λίγες ημέρες, δε ζητά ανταλλάγματα υλικά. Δεν αναγκάζει σε τίποτα τον άνθρωπο. Το μόνο που ζητά είναι η καρδιά μας «Υιέ μου, δός μοι σήν καρδίαν» (Παρ. κγ’ 26).
Μια καρδιά γεμάτη αγάπη και ελεημοσύνη, καθαρή από εγωισμούς, με ανιδιοτελή προσφορά και αλληλεγγύη στο συνάνθρωπό μας.
Ο Αυξέντιος Καλανγκός, Ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος η Μητέρα Τερέζα η Γερόντισσα Γαβριηλία είναι μερικά φωτεινά παραδείγματα αγάπης προς το συνάνθρωπο. 


Πρόσκληση για τις γιορτές
Αξιοποιώντας τις πηγές που σας δόθηκαν αλλά και συζητώντας με την οικογένειά σας, είτε ατομικά είτε δημιουργώντας ομάδες, καταγράψτε στο σχολιασμό με συντομία προσωπικές εμπειρίες, η και γεγονότα ή πρόσωπα που γνωρίζετε που πρόσφεραν την καρδιά τους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Κυρίου μας «Υιέ μου, δός μοι σήν καρδίαν».
Ποια συναισθήματα γεννήθηκαν μέσα σας και κατά πόσο αυτές οι εμπειρίες σας βοήθησαν να αλλάξετε στάση ζωής;

Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους!
η καθηγήτριά σας
Σταυρούλα Ζευγαρά









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Η λίστα ιστολογίων μου

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com