ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Αναδημοσίευση ρεπορτάζ της κ. Ευαγγελίας Φαράντζογλου σχετικό με την δραστηριότητα της Σαηεντολογίας προς άγρευση οπαδών1.
Κατακαλόκαιρο στην Πανεπιστημίου και κάποιοι με πορτοκαλί μπλουζάκια σε σταματούν για ένα τεστ άγχους στη μέση του δρόμου. Και για να σου αποκαλύψουν μέσα στην παραζάλη της πόλης που βράζει πόσο μυαλό κουβαλάς. Αν εκτός από τη ζέστη ψήνεσαι και από την περιέργεια, μπορεί και να μάθεις, πως γίνεται το «ψάρεμα» για την παγκόσμια των σαϊεντολόγων εκκλησία.
«Καλημέρα σας. Μην φεύγετε. Ένα δωρεάν τέστ άγχους θέλω να σάς κάνω. Πέντε λεπτά θα μας πάρει μόνο... Για το καλό σας είναι».
Η άγνωστη γυναίκα με το πορτοκαλί t-shirt που με έχει σταματήσει στο πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου μου δείχνει τη διπλανή στοά και με προτρέπει «σε μια πράξη αγάπης» προς τον εαυτό μου. Μαζί της, δύο ακόμα άτομα έχουν αναλάβει την ίδια αποστολή για τους υπόλοιπους περαστικούς. Το επόμενο λεπτό βρίσκομαι σε ένα μικρό χώρο, καθηλωμένη σε ένα καρεκλάκι μπροστά από μια παράξενη κατασκευή, να κρατώ δύο μεταλλικούς κυλίνδρους στα χέρια.
«Χαλάρωσε», μου λέει η Δέσποινα, η γυναίκα που με οδήγησε εδώ και τώρα κάθεται απέναντι μου ενώ θέτει σε λειτουργία το μηχάνημα. «Μη φοβάσαι, ένα απλό αμπερόμετρο είναι που όμως κάνει σημαντική δουλειά. Μετράει την ενέργεια του ατόμου», τονίζει και σχεδόν αμέσως ξεκινάει τις ερωτήσεις. Πως σε λένε, πόσων χρονών είσαι, που εργάζεσαι πως τα πας με τους γονείς σου, έχεις φίλους, οι σχέσεις σου με τους συναδέλφους σου πως είναι, είσαι ευχαριστημένη από τη ζωή σου, τι σου λείπει, αισθάνεσαι ότι χάνεις τα λόγια σου όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια άβολη κατάσταση;
Η συνέντευξη -όπως η ίδια αποκαλεί την ανάκριση πρώτου βαθμού- τρέχει και ανάμεσα στις ερωταπαντήσεις αρχίζω να παρατηρώ το χώρο γύρω μου. Γρήγορα διαπιστώνω πως η αρχική καχυποψία μου -εξαιτίας της οποίας έδωσα ψεύτικα στοιχεία- είχε βάσεις. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με τεράστιες αφίσες της Διανοητικής, τα φυλλάδια για τη «σύγχρονη επιστήμη της πνευματικής υγείας» είναι διάσπαρτα στο μακρόστενο τραπέζι και οι προσωπογραφίες του Ρον Χάμπαρντ -εμπνευστή της Διανοητικής και ιδρυτή της Σαϊεντολογίας- βρίσκονται σε όλα τα εξώφυλλα των βιβλίων γύρω μου.
Σκέφτομαι πως αυτή δεν είναι η πρώτη μου «συνάντηση» με τον Χάμπαρντ και τη Σαϊεντολογία. Αρκετά χρόνια πριν, ως μαθήτρια λυκείου, είχα για τα καλά πατήσει την μπανανόφλουδα σε μια έκθεση βιβλίου. Τότε είχα δώσει τα αληθινά στοιχεία μου σε πωλητή της Διανοητικής και για αρκετό καιρό μετά προσπαθούσα να πείσω τη μητέρα μου -που έβλεπε έντρομη τα φυλλάδια της Σαϊεντολογίας να φτάνουν στο σπίτι με καταιγιστικούς ρυθμούς- πως δεν έχω μπλέξει με αιρέσεις και «τελοσπάντων, αφήστε με, είμαι καλά».
Τώρα κοιτάζω έναν νεαρό που κρατάει νευρικός τους κυλίνδρους στα χέρια του. Αναρωτιέμαι αν καταριέται την ώρα που πάτησε κι αυτός τη δική του μπανανόφλουδα -με τη μορφή δωρεάν τεστ άγχους αυτή τη φορά- και σκέφτεται πως θα ξεμπλέξει ή αν απλώς έχει αγωνία για τα αποτελέσματα της αμπερομέτρησης.
Ο χρόνος κυλάει... Τα δικά μου πέντε λεπτά τελείωσαν. Το μηχάνημα έβγαλε διάγνωση και η Δέσποινα με κοιτάει τώρα με μεγάλη συμπάθεια αλλά και αφοπλιστικό χαμόγελο. «Έχεις τρομερό άγχος, το παρελθόν σου σε στεναχωρεί και οι αρνητικές σκέψεις έχουν μπλοκάρει τον ψυχισμό και το υποσυνείδητό σου», λέει και μου ζητάει να μη στενοχωριέμαι γιατί «κοίταξε με, κι εγώ σε παρόμοια κατάσταση με εσένα ήμουν μέχρι που στράφηκα στη Διανοητική και βρήκα τις λύσεις σε όλα μου τα προβλήματα. Τώρα πια ξέρω πως να αντιμετωπίσω το κάθε τι, λέω και κάνω αυτό που θέλω τη στιγμή που το θέλω». Συγχρόνως προσπαθεί να μου πουλήσει... «τζάμπα, μόλις 16 ευρώ»! τη «Βίβλο της ευτυχίας» -«ένα πολυσέλιδο τόμο για να μάθεις πως θα αντιμετωπίζεις την πηγή όλων των κακών, την αντιδραστική διάνοια».
Εκείνη ακριβώς τη στιγμή παίρνει μπρος η... αντιδραστική μου σκέψη. Προφασίζομαι καθυστέρηση στη δουλειά μου και ζητάω ευγενικά να φύγω. «Περίμενε λίγο να σου εξηγήσω, τι ακριβώς κάνουμε και μετά είσαι φυσικά ελεύθερη να φύγεις», μου λέει και τονίζει με νόημα το «ελεύθερη». Επιμένω και, πριν προλάβω να σηκωθώ από την καρέκλα, μου δίνει μια πρόσκληση για το σεμινάριο της επόμενης ημέρας, αυτή τη φορά στα άντρα της παραθρησκευτικής οργάνωσης επί της Πατησίων. Μαζί με έναν οδηγό «κοινής λογικής για καλύτερη ζωή» και ένα φυλλάδιο με το πρόσωπο του Αϊνστάιν στο κέντρο και τη φράση «Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% των διανοητικών ικανοτήτων μας. Μάθε που βρίσκεται το υπόλοιπο 90%» τυπωμένη με τεράστια γράμματα.
Τα παίρνω, χαιρετώ και φεύγω. Αν είχα μείνει θα προσπαθούσα να καταπολεμήσω το «πρόβλημα επικοινωνίας και αντιδραστικής διάνοιας» που διέγνωσε το τεστ με ειδικά προγράμματα που περιλαμβάνουν αρχικά λήψη βιταμινών, διάβασμα των κηρυγμάτων του Χάμπαρντ επί παντός -από μαθησιακές δυσκολίες μέχρι εξάρτηση από ναρκωτικές και άλλες ουσίες έως και αντιμετώπιση των κινδύνων της ακτινοβολίας- και συνεδρίες επικοινωνίας για να «καθαρίσει» το μυαλό. Και μάλλον θα έβλεπα τις τσέπες μου να αδειάζουν, καθώς το κόστος όλων αυτών ξεκινάει από λίγα ευρώ -για τα σκευάσματα βιταμινών και τα φυλλάδια για αρχαρίους- και μπορεί να ξεπεράσει τις δεκάδες χιλιάδες, όσο φυσικά προχωρά κανείς τα στάδια του εξαγνισμού και τις πύλες μιας αίρεσης που υποστηρίζει ότι έχει διεθνώς περισσότερους από 12.000.000 οπαδούς, ανάμεσα τους και τους διάσημους «κράχτες» Τομ Κρούζ και Τζον Τραβόλτα, και σχεδόν 500 ιεραποστολές, τις περισσότερες από αυτές στις Η.Π.Α.
1. «Που έχεις το μυαλό σου;», Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία-Έψιλον, 22/8/2010, σ. 27.
Από το περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ (ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2011, ΤΕΥΧΟΣ 64)
Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον www.egolpion.com
16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011
1 σχόλιο:
Θα διηγηθώ μια ιστορία. Πραγματική απόλυτα. Επαρχιακή πόλη της δυτικής Ελλάδας. Μεγάλη πόλη με ένα φροντιστήριο γερμανικών πολύ γνωστό. Από τα λίγα τότε που χε η πόλη. Το διατηρούσε μια κυρία που τη γνώρισα μπαίνοντας μια μέρα για να αρχίσω μαθήματα γερμανικών. Γίναμε φίλες. Το φροντιστήριο πήγαινε εξαιρετικά καλά. Ήταν μια πολύ καλή επιχείρηση. Κι είναι ακόμα και σήμερα. Απασχολούσε και μια υπάλληλο. Η ιδιοκτήτρια είχε πτυχίο γερμανικής φιλολογίας από πανεπιστήμιο της Γερμανίας. Κατά διαστήματα διοργάνωνε διάφορα σεμινάρια που τα πλήρωναν οι γονείς των μαθητών και θεωρούνταν πως τους προάγουν. Τότε δε γνώριζα τι εστί σαηεντολογία. Έμαθα όμως, όχι σε προσωπικό επίπεδο φυσικά. Η καθηγήτρια των γερμανικών ήταν σηεντολόγος από τη Γερμανία.
Τα σεμινάρια που πλήρωναν οι αδαείς ήταν του ΚΕΦΕ(σαηεντολογία). Και επειδή είμασταν φίλες πολλές φορές την είχα δει να χα παίρνει ένα συγκεκριμένο χάπι που δεν ήξερε τι ακριβώς είναι αλλά έπρεπε να το πάρει!!!!! Μπροστά μου έγινε αυτό!!
Στη συνέχεια μετά από κάποια χρόνια η κυρία αυτή πούλησε το φροντιστήριο έναντι πινακίου φακής στην υπάλληλο(!!!)και πήγε στα κεντρικα γραφεία της σαηεντολογίας στο Λος Αντζελες κι η εργασία της ήταν να φροντίζει την καθαριότητα του κτιρίου. Δεν ξέρω τι συνέβη ακριβώς αλλά αργότερα επέστρεψε στην πόλη που είχε την επιχείρηση που την έτρεφε και δεν ασκούσε πια κανένα επάγγελμα. Προφανώς εκεί δεν τους ήταν χρήσιμη άλλο!!
Η πραγματική αυτή ιστορία μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Ωστόσο θα ήθελα να σταθώ στην αφετηρία της! Η σαηεντολογία βρέθηκε στο δρόμο της σε μια δύσκολη προσωπική της καμπή που από το περιβάλλον της δεν εισέπραττε την αποδοχή και την επιβεβαίωση. Δικά της λόγια είναι αυτά, όχι δικά μου.
Σημασία έχει πως αυτή η προσωπικότητα καταστράφηκε!! Δυστυχώς. Και δεν είναι η μόνη φυσικά. Νόμιζα πως δεν λειτουργεί το ΚΕΦΕ πια..
λπ
Δημοσίευση σχολίου