ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος σε όλους τους γονείς, τους μαθητές και τις μαθήτριες του 21ου, 22ου, 12ου,4ου, 2ου Εσπερινού Γυμνασίου, 1ου ΕΠΑΛ, 6ου ΕΠΑΛ, , 2ου Λυκείου Πατρών, του Γυμνασίου και Λυκείου Κλειτορίας , του Γυμνασίου Ψωφίδας, Λακκόπετρας και Σαγαιίκων,του 6ου , του 17ου,του 11ου ,του 18ου Γυμνασίου Πατρών,του Γυμνασίου Λάππα, του 16ου Γυμνασίου Πατρών κκαι από φέτος του 2ου Γυμνασίου Παραλίας και του ΕΠΑΛ Παραλίας!


Αγαπημένοι μου μαθητές και γονείς, εδώ θα ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιούμε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών καθώς και για άλλα πολλά θέματα που μας αφορούν.

Η Θεολόγος σας
Σταυρούλα Ζευγαρά















Σελίδες

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ



Η Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι Κορινθίας με την όμορφη θέα

Σε τοποθεσία με υπέροχη θέα, σε μια απότομη πλαγιά στα Γεράνεια Όρη, πάνω από το Λουτράκι και κοντά στην Κόρινθο, βρίσκεται η Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου.
Η μονή βρίσκεται σε κτηριακό συγκρότημα, που αποτελεί επέκταση του αρχαίου ασκητηρίου του 12ου αιώνος. Η μονή ιδρύθηκε και επεκτάθηκε γύρω από το ασκητήριο, με κόπους και θυσίες το 1952, με εμπνευστή τον π. Νεκτάριο Μαρμαρινό, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου. Η θέα και η φυσική και πνευματική της ομορφιά ανταμείβει τον προσκυνητή - επισκέπτη. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι με σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, όπως η λειτουργεία Γηροκομείου Γυναικών. 


 http://1.bp.blogspot.com/_ndKdvcK3E8c/TP8V2PlOQkI/AAAAAAAAA_U/EvQ52nn8_9s/s1600/14+%252816%2529.JPG


Το ιερό Σκήνωμα του Οσίου Παταπίου – Η ιστορία του και η θαυματουργική εύρεσή του στο σπήλαιο του Λουτρακίου
Η σημαντικότερη ανταμοιβή του προσκυνητή είναι το ιερό Λείψανο του Οσίου Παταπίου του θαυματουργού (Εορτή 8 Δεκεμβρίου). Γεμάτο ευωδία και θαυματουργική χάρη, κοσμεί και προστατεύει την Ιερά Μονή. Πλήθη ευλαβών προσκυνητών από όλη την Ελλάδα έρχονται στη μονή για να προσκυνήσουν τον Άγιο. Εκτεθειμένο ευλαβικά το Λείψανό του μέσα σε ξύλινη λάρνακα, στο βάθος ενός απέριττου σπηλαίου, δείχνει στον προσκυνητή τον αληθή προορισμό της υπάρξεώς του. Το σπήλαιο του Αγίου Παταπίου είναι δίπλα από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου και βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας Ελεούσας.
Το άγιο Λείψανο βρήκε με θαυμαστό τρόπο ο ιερέας Κωνσταντίνος Σουσάνης από το Λουτράκι. Το 1904 μια ομάδα Λουτρακιωτών, με επικεφαλής τον ιερέα, ανασκάπτει το σπήλαιο για να διευρύνουν το χώρο. Καθώς ρίχνουν ένα κτιστό πεζούλι δυτικά του σπηλαίου, ανακαλύπτουν το ιερό Λείψανο άφθαρτο και ευωδιάζον, ενώ επάνω του βρήκαν ξύλινο σταυρό και βυζαντινά νομίσματα.
Η αγία Τράπεζα και η Πρόθεση, βρίσκονται μέσα σε λαξευμένο κοίλωμα βράχου.
Στο μοναστήρι επίσης βρίσκεται η Τίμια Κάρα της Αγίας Υπομονής. Η Αγία Υπομονή, πριν γίνει μοναχή ήταν η αυτοκράτειρα Ελένη, η μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Έγινε αυτοκράτειρα ως σύζυγος του Εμμανουήλ Β' του Παλαιολόγου και είχε θέσει υπό την προστασία της το Λείψανο του Οσίου Παταπίου.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Οθωμανούς, ο συγγενής των αυτοκρατόρων Παλαιολόγων και ανηψιός της Αγίας Υπομονής, Αγγελής Νοταράς, προκειμένου να προστατεύσει το άφθαρτο Σκήνωμα του Αγίου Παταπίου, το μετέφερε στο Λουτράκι της Πελοποννήσου σε ένα σπήλαιο - ασκητήριο, το οποίο αργότερα ερήμωσε και έτσι για αιώνες το ιερό Λείψανο του Οσίου Παταπίου έμεινε στην αφάνεια, μέχρι που η πρόνοια του Θεού οδήγησε στην ανεύρεση του πριν 100 περίπου χρόνια.
Ο Όσιος Πατάπιος ο ερημοπολίτης
Ονομάστηκε έτσι γιατί έζησε απομονωμένος στην έρημο, αφήνοντας το θόρυβο της κοσμικής ζωής. Γεννήθηκε τον 4ο αιώνα στην Θήβα της Αιγύπτου από γονείς ευσεβείς χριστιανούς, κοντά στους οποίους με πολλή φροντίδα κι επιμέλεια ανατράφηκε κι έμαθε τα ιερά γράμματα.
Όταν ήλθε σε ηλικία, ο Άγιος Πατάπιος έφυγε στην έρημο. Ήταν η εποχή τότε, που ο αναχωρητισμός και ο μοναχικός βίος στην περιοχή εκείνη της Αιγύπτου βρισκόταν σε μεγάλη ακμή. Γρήγορα ο Άγιος Πατάπιος ξεχώρισε κι έγινε πολύ γνωστός για τη μεγάλη του άσκηση και αρετή, τόσο, που πολλοί έτρεχαν κοντά του, για να ωφεληθούν πνευματικά από τη γνωριμία του και την αναστροφή μαζί του.
Ο Άγιος Πατάπιος τόσο πολύ αγάπησε την ησυχία της ερήμου, ώστε άρχισε να στενοχωρείται, βλέποντας τους ανθρώπους να τρέχουν κοντά του, να τον επαινούν και να τον θαυμάζουν για την ασκητική του ζωή και για την αγιότητα του βίου του. Οι άγιοι ποτέ δεν αφήνουν τον εαυτό τους να πιστέψει εκείνα που ο κόσμος πιστεύει γι' αυτούς• αν το πάθουν αυτό, τότε τα έχασαν όλα. Γι' αυτό ο Άγιος Πατάπιος, αφού έμεινε χρόνια στην έρημο της Θηβαΐδας, ύστερα για να χαθούν τα ίχνη του, έφυγε και πήγε στην Κωνσταντινούπολη.
Στην Κωνσταντινούπολη ο Άγιος Πατάπιος έμεινε στο προσκύνημα της Παναγίας των Βλαχερνών. Εκεί έζησε άγνωστος και φτωχός, μέσα σε μεγάλη σκληραγωγία και πνευματική περισυλλογή, όπως και στην έρημο, φθάνοντας σε σημείο να θαυματουργεί. Έπειτα ίδρυσε στην Κων/πολη τη μονή των Αιγυπτίων, όπου και κοιμήθηκε οσιακά.
Η μνήμη του Αγίου Παταπίου εορτάζεται στις 8 Δεκεμβρίου και επίσης την Τρίτη της Διακαινησίμου (Τρίτη του Πάσχα) ανάμνηση της ημέρας εύρεσης του λειψάνου του.
Η περιοχή
To μοναστήρι του Οσίου Παταπίου βρίσκεται σε υψόμετρο 650 - 700 μέτρων, είναι γυναικείο και φιλοξενεί 40 καλόγριες. Απέχει 14 χιλιόμετρα από τη γνωστή λουτρόπολη του Λουτρακίου και περίπου 85 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
Τηλ.: (+30) 2744022496     Τ.Κ. 20300 Λουτράκι Κορίνθου

Πηγές: 1) Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, 2) agioritis.pblogs.gr , 3) (φωτο) analogion.net



Zoom in (real dimensions: 550 x 413)
Zoom in (real dimensions: 352 x 400)

Το Ιερό Σκήνωμα του Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι




Zoom in (real dimensions: 331 x 442)Εικόνα

Στίχος
Φθαρτὸν λελοιπὼς Πατάπιε γῆς πὰτον, Πατεῖς, ὅπου πατοῦσι πραέων πόδες. Ὀγδοάτῃ Πατάπιε χλόης πέδον ἀμφεπάτησας.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος γ΄. Θείας πίστεως
Θείας κλήσεως, ἰχνηλατήσας, ἐκ νεότητας, τᾶς ἐπιδόσεις, δι' ἀσκήσεως τῷ κόσμῳ ἐξέλαμψας, καὶ δοξασθεῖς ἀπάθειας ταὶς χάρισι, πάθη
ποικίλα ἴασαι Πατάπιε, Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον Ἦχος πλ. δ΄
Ἔν σοι Πάτερ ἀκριβῶς, διεσώθη τὸ κατ᾽ εἰκόνα· λαβὼν γὰρ τὸν σταυρόν, ἠκολούθησας τῷ Χριστῷ, καὶ πράττων ἐδίδασκες, ὑπερορᾷν μὲν σαρκός,
παρέρχεται γὰρ ἐπιμελεῖσθαι δὲ ψυχῆς, πράγματος ἀθανάτου· διὸ καὶ μετὰ Ἀγγέλων συναγάλλεται, Ὅσιε Πατάπιε τὸ πνεῦμά σου.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον. Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης
Λουτρακίου τὸ κλέος, Κορινθίας τὸ καύχημα, καὶ τῶν ἀρετῶν τὸ δοχεῖον, θεοφόρον Πατάπιον, τιμήσωμεν ἐν ὕμνοις ἱεροῖς· ἰάσεις γὰρ παρέχει
δαψιλεῖς, τοῖς τῇ θήκῃ τοῦ λειψάνου αὐτοῦ πιστῶς, προστρέχουσι καὶ κράζουσι· δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι,
δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.

Κοντάκιον
Τὸν ναόν σου Ἅγιε, πνευματικὸν ἰατρεῖον, οἱ λαοὶ εὑράμενοι, μετὰ σπουδῆς προσιόντες, ἴασιν τῶν νοσημάτων λαβεῖν αἰτοῦνται, λύσιν τε, τῶν
ἐν τῷ βίῳ πλημμελημάτων· σὺ γὰρ πάντων τῶν ἐν ἀνάγκαις, προστάτης ὤφθης, Πατάπιε Ὅσιε.

Ἕτερον Κοντάκιον. Ἦχος πλ. δ΄. Τῇ ὑπερμάχῳ
Τοῦ Παρακλήτου δοξασθεὶς τῇ θείᾳ χάριτι τῶν ἰαμάτων ἀναβλύζεις τὰ δωρήματα τοῖς τῷ θείῳ σου λειψάνῳ προσερχομένοις. Ἀλλ’ ὡς πάντων τὰ
αἰτήματα δωρούμενος πάσης θλίψεως καὶ νόσου ἀπολύτρωσαι τοὺς βοῶντάς σοι, χαίροις Πάτερ Πατάπιε.

Κάθισμα Ἦχος γ΄. Τὴν ὡραιότητα
Πάθη τοῦ σώματος, Θεομακάριστε, Πάτερ ἐξήρανας, δακρύων ῥεύμασι, καὶ ἰαμάτων ποταμούς, Πατάπιε ἀνέβλυσας· ὅθεν προσερχόμενοι,
τῷ τιμίῳ λειψάνῳ σου, χάριν τε καὶ ἔλεος, προφανῶς ἀρυόμεθα, τιμῶντές σου τὴν μνήμην ἀξίως, πίστει θερμῇ θεομακάριστε.

Ὁ Οἶκος
Ἡ σορός σου Σοφὲ πᾶσι βρύει ἰάματα, ἐξ ὧν πάντες πιστοὶ ἀρυόμενοι, σῴζονται ἐκ νόσων πολλῶν, ψυχῶν καὶ σωμάτων, ὧνπερ ὁ τάλας ἐγὼ
πεπείραμαι ῥυσθεὶς τῶν θλιβόντων με· καὶ διὰ τοῦτο τὴν σὴν ἀντίληψιν νῦν ἀνευφημῶ, καὶ διηγοῦμαι τρανῶς, πῶς ἐπιφθάνεις τοὺς ἐν ἀνάγκαις,
καὶ ἐκλυτροῦσαι πειρασμῶν τοὺς προσιόντας σοι θερμῶς. Διὸ δίδου ἰσχὺν μοι ἀνυμνεῖν σε· σὺ γὰρ πάντων τῶν ἐν ἀνάγκαις, προστάτης ὤφθης,
Πατάπιε Ὁσιε.

Μεγαλυνάριον
Βίον θεοτύπωτον ἐκ παιδός, Πάτερ ἀγαπήσας, ἐξενώθης τῶν γεηρῶν· ὅθεν ᾠκειώθης, τῷ ξένοις θαυμασίοις, Πατάπιε πλουσίως σὲ μεγαλύναντι.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Η λίστα ιστολογίων μου

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com