ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος σε όλους τους γονείς, τους μαθητές και τις μαθήτριες του 21ου, 22ου, 12ου,4ου, 2ου Εσπερινού Γυμνασίου, 1ου ΕΠΑΛ, 6ου ΕΠΑΛ, , 2ου Λυκείου Πατρών, του Γυμνασίου και Λυκείου Κλειτορίας , του Γυμνασίου Ψωφίδας, Λακκόπετρας και Σαγαιίκων,του 6ου , του 17ου,του 11ου ,του 18ου Γυμνασίου Πατρών,του Γυμνασίου Λάππα, του 16ου Γυμνασίου Πατρών κκαι από φέτος του 2ου Γυμνασίου Παραλίας και του ΕΠΑΛ Παραλίας!


Αγαπημένοι μου μαθητές και γονείς, εδώ θα ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιούμε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών καθώς και για άλλα πολλά θέματα που μας αφορούν.

Η Θεολόγος σας
Σταυρούλα Ζευγαρά















Σελίδες

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ: 70.000 οι δηλωμένες αμβλώσεις. Οι περισσότερες σημειώνονται σε ηλικίες 18-30 ετών (άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερες από 200.000 αμβλώσεις).


ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΤΡΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΩΣ 18 ΕΤΩΝ. ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΚΥΗΣΕΩΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΙΣ 70.000 ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ 200.000 ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

των Παναγιώτη Μαυραγάνη και της Ελένης Βέργου
Για την ολοκλήρωση του παρόντος άρθρου έδωσαν συνέντευξη ο εθελοντής της Αγκαλιάς Μαιευτήρας - Γυναικολόγος κ. Βασίλειος Μπέλλιος και η Κοινωνική Λειτουργός του Συλλόγου κ. Αναστασία Παπαδοπούλου.

     Οι αμβλώσεις αποτελούν ένα κοινωνικό φαινόμενο της σύγχρονης εποχής που έχει πλέον λάβει διαστάσεις επιδημίας. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ισπανίας, κάθε 11 δευτερόλεπτα πραγματοποιείται μια άμβλωση στην Ευρώπη, προκαλώντας έτσι το θάνατο 2.725.820 εμβρύων ετησίως. Τη σοβαρότητα της κατάστασης φανερώνουν και τα στοιχεία στη χώρα μας. Οι διακοπές ανεπιθύμητων κυήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία ξεπερνούν τις 70.000 ετησίως. Ωστόσο, μαζί με τις αμβλώσεις οι οποίες δε δηλώνονται - καθώς γίνονται σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο - μπορεί να αγγίξουν και τις 200.000 το χρόνο, τη στιγμή που οι γεννήσεις με το... ζόρι φτάνουν τις 100.000 ετησίως.
     "Οι αμβλώσεις κάθε χρόνο στην Ελλάδα φτάνουν στις 70.000 περίπου, από τις οποίες οι περισσότερες σημειώνονται σε ηλικίες 18-30 ετών. Τα στατιστικά στοιχεία, όμως, δεν είναι ακριβή, κι αυτό γιατί δεν δηλωνονται όλες, ειδικά όταν πρόκειται για μικρές ηλικίες 16-20 ετών" λέει στον "Ε.Τ." η κ. Αναστασία Παπαδοπούλου, κοινωνική λειτουργός για το Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού "Η Αγκαλιά". Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι τα περιστατικά των αμβλώσεων είναι πολύ περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, τα οποία είναι συχνότερα και πιο επικίνδυνα στην εφηβεία.
     Ωστόσο, όπως αναφέρει στον "Ε.Τ." ο κ. Βασίλειος Μπέλλιος, μαιευτήρας χειρούργος γυναικολόγος και διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Βιέννης: "Παρατηρείται σχετική μείωση του αριθμού των αμβλώσεων, γιατί η ενημέρωση των νέων γυναικών τα τελευταία χρόνια σχετικά με την αντισύλληψη, τις επιπτώσεις των αμβλώσεων και την εξάπλωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι αρκετά καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν".
     Ο αριθμός των αμβλώσεων, όμως θα ήταν πολύ μικρότερος από το σημερινό αν η ενημέρωση γύρω από το φλέγον αυτό θέμα ήταν εκτενέστερη, έτσι ώστε τα ζευγάρια να είναι περισσότερο προσεκτικά για να μη χρειάζεται να χρησιμοποιούν τις αμβλώσεις ως μέθοδο... αντισύλληψης. Γι' αυτό και η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των νέων και στη χρήση των προφυλακτικών.
     "Η εικόνα που διαμορφώνεται στις εφηβικές ηλικίες 14-18 ετών είναι χειρότερη από το παρελθόν, επειδή οι έφηβες σήμερα ξεκινούν πολύ πιο νωρίς τις σεξουαλικές επαφές έχοντας πλήρη άγνοια για το τι είναι άμβλωση, τι επιπτώσεις έχει στη σωματική και ψυχική τους υγεία, καθώς δεν γνωρίζουν ότι από την πρώτη στιγμή της σύλληψης το γονιμοποιημένο ωάριο είναι ένα άτομο σε πλήρη ανάπτυξη". εξηγεί η κοινωνική λειτουργός. "Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία σχετικά με τα μεγαλύτερα ποσοστά αμβλώσεων, συνήθως οι περισσότερες παρατηρούνται στις ηλικίες 18-30 ετών", σημειώνει ο κ. Μπέλλιος.

Αντιμετώπιση...
     Διακοπές κυήσεων υπάρχουν και υπήρχαν σε κάθε εποχή και πολιτισμικό περιβάλλον. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπέλλιος, "ο μεγάλος αριθμός των αμβλώσεων στην πατρίδα μας συμβάλλει ασφαλώς στην πορεία των γεννήσεων που τα τελευταία 20 χρόνια είναι απογοητευτική. Από τους 150.000 τοκετούς το χρόνο που είχαμε μέχρι το 1981, τώρα έχουμε περίπου 100.000 το χρόνο συμπεριλαμβανομένων και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας. Σημειωτέον ότι οι τοκετοί των αλλοδαπών αποτελούν το 20% περίπου του συνόλου".
     Μέχρι και σήμερα, όμως, οι αμβλώσεις αποτελούν ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο θέμα σε πολλές χώρες, ενώ ορισμένοι γονείς αλλά και τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν την επιλογή αυτή με αυστηρότητα. "Η στάση που κρατούν οι περισσότεροι, όταν μαθαίνουν ότι το έφηβο παιδί τους αντιμετωπίζει μια ανεπιθύμητη κύηση, είναι ως επί το πλείστον αρνητική και επιθετική προς αυτό", εξηγεί η κ. Παπαδοπούλου και συνεχίζει: "Ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης ενός τέτοιου περιστατικού είναι ο γονιός να κρατήσει μια στάση συμπαράστασης και κατανόησης προς το παιδί τους,κι αυτό για να μην πληγωθεί το παιδί τους ψυχικά, καταφεύγοντας σε μια αναγκαστική άμβλωση".
     Η κ. Παπαδοπούλου αναφέρει παράλληλα ότι ο κόσμος, τουλάχιστον στα αστικά κέντρα, έχει αρχίσει να βλέπει με διαφορετικό "μάτι" τις αμβλώσεις. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα όσο παλιότερα, ειδικότερα στις μεγάλες πόλεις, σε αντίθεση με την περιφέρεια που έχει πολύ μικρές διαφορές από παλιά", εξηγεί η κ. Παπαδοπούλου.

"Βραχνάς" το οικονομικό
     Τα αρνητικά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης έχουν αρχίσει να φαίνονται και σε αυτό τον τομέα. "Ο οικονομικός παράγοντας είναι θέμα που απασχολεί πολύ τις γυναίκες και γενικά τα ζευγάρια που βρίσκονται στο στάδιο της αναπαραγωγής. Η περίοδος ύφεσης που διανύουμε είναι μια περίοδος που προβληματίζει αρνητικά ώστε να κρατήσει ένα παιδί σε περίπτωση κύησης γιατί σκέφτονται ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της ανατροφής του", σημειώνει η κ. Παπαδοπούλου. Βέβαια δεν είναι ο μοναδικός: "Οι συνηθέστεροι λογοι που μια γυναίκα αποφασίζει να προχωρήσει σε μια άμβλωση είναι κοινωνικοί, προσωπικοί, επαγγελματικοί, οικογενειακοί. Επίσης μπορεί να οφείλεται στην ανικανότητα ανάληψης ευθυνών από τις γυναίκες που έχουν μάθει μόνο για δικαιώματα και όχι για υποχρεώσεις ή την ανευθυνότητα των ανδρών".
     "Δυστυχώς είναι μεγάλος και ο αριθμός των γυναικών που αποφασίζουν να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη, όταν μαθαίνουν ότι το έμβρυο δεν αναπτύσσεται σωστά ή θα έχει προβλήματα υγείας και αυτό συμβαίνει γιατί σκέφτονται ότι δεν θα έχουν βοήθεια από το κράτος γιατί δεν υπάρχει καμία υποδομή και σωστή περίθαλψη για τα παιδιά αυτά", σημειώνει η κοινωνιολόγος, η οποία συμπληρώνει ότι αυτό δεν συμβαίνει ελαφρά τη καρδία αλλά με βάρος ψυχής.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

ΕΛΛΑΔΑ: 70.000 οι δηλωμένες αμβλώσεις. Οι περισσότερες σημειώνονται σε ηλικίες 18-30 ετών (άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερες από 200.000 αμβλώσεις).
  • 1 στις 2 έφηβες που κάνουν άμβλωση δεν έχει ενημερώσει ούτε τη μητέρα της, ενώ το 10% των γυναικών που υφίστανται τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι εφηβικής ηλικίας σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
  • 1.822 έφηβες γέννησαν ένα παιδί στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αρεταίειο και Αλεξάνδρα από το 1999 μέχρι το 2003, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθηνών.
  • Από το σύνολο των εφηβικών τοκετών στη χώρα μας, οι μισές αφορούν αλλοδαπές, εκ των οποίων ποσοστό 35,74% είναι αλβανικής καταγωγής.
ΚΙΝΑ: 13.000.000 κάθε χρόνο μεταξύ 20-29 ετών (στην πλειοψηφία τους είναι άγαμες).
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: 190.000 αμβλώσεις με 5πλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα.
ΚΥΠΡΟΣ: Περισσότερες από 20.000 αμβλώσεις το χρόνο.
ΣΕΡΒΙΑ: Κάποιοι μιλούν για 120.000 αμβλώσεις το χρόνο και άλλοι για 420.000.
ΣΟΥΗΔΙΑ: Γίνονται 20,5 ανά 1.000 γυναίκες. Το ποσοστό αυτό στη Γαλλία είναι 29,9% και στη Βουλγαρία 17,3%.

Σοκ προκαλεί άρθρο για το δικαίωμα των γιατρών να σκοτώνουν τα ανεπιθύμητα νεογέννητα

.Ελίνα Ράπτη
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει μια ακαδημαϊκός από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι γιατροί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να σκοτώνουν τα νεογέννητα με αναπηρία ή όταν είναι απλώς ανεπιθύμητα από τις μητέρες τους.
Η Φραντσέσκα Μινέρβα, η οποία ειδικεύεται στα θέματα ηθικής στην ιατρική, υποστηρίζει ότι ένα νεογέννητο μωρό δεν είναι ένα πραγματικό πρόσωπο. Επομένως, το να το σκοτώσει κάποιος γιατρός τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή του δεν έχει καμία διαφορά από το να το ρίξει όσο ακόμα βρίσκεται μέσα στην κοιλιά της μητέρας του.
Το άρθρο, μάλιστα, με τίτλο «After-birth abortion» (Αποβολή μετά τη γέννα), το οποίο φέρει την υπογραφή της Δρ. Μινέρβα και δημοσιεύεται στη British Medical Journal, αναφέρει ότι η ζωή θα μπορούσε να αφαιρεθεί ακόμα και από ένα υγιές μωρό αν η μητέρα του αποφασίσει ότι δεν έχει την πολυτέλεια να το φροντίσει.
minerva
Φραντσέσκα Μινέρβα
Όπως η ίδια υποστηρίζει, ένα αγέννητο παιδί, όπως και ένα νεογέννητο δεν έχει ακόμη αναπτύξει ελπίδες, στόχους και όνειρα και έτσι, παρά το γεγονός ότι είναι σαφώς μία ανθρώπινη ύπαρξη, δεν είναι πραγματικό πρόσωπο, κάποιος, δηλαδή, με ηθικό δικαίωμα στη ζωή.
Αντίθετα, οι γονείς, τα αδέλφια του και η κοινωνία έχουν στόχους και σχέδια, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την άφιξη αυτού του παιδιού και τα συμφέροντά τους θα έπρεπε να έρχονται πρώτα.
Ο συντάκτης του επιστημονικού περιοδικού υπερασπίστηκε το συγκεκριμένο άρθρο, εξηγώντας ότι ο ρόλος του είναι να παρουσιάσει καλά αιτιολογημένα επιχειρήματα και όχι να προωθήσει μια συγκεκριμένη ηθική άποψη.
Οργή και απειλές
Ωστόσο το άρθρο της Δρ. Μινέρβα έχει εξοργίσει πολλούς άλλους ειδικούς σε θέματα ηθικής, καθώς και ακτιβιστές, οι οποίοι χαρακτήρισαν την πρότασή της για νομιμοποίηση της νεογνοκτονίας ως «απάνθρωπη υπεράσπιση της δολοφονίας των παιδιών».
Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, η Δρ. Μινέρβα, η οποία είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει λάβει αρκετές απειλές κατά της ζωής της και τηλεφωνήματα μίσους, στα οποία της λένε ότι «θα καείς στην κόλαση».
Η Δρ. Μινέρβα, η οποία χαρακτήρισε αυτά που περνάει τώρα ως την χειρότερη περίοδο της ζωής της, παραδέχτηκε ότι δεν περίμενε με τίποτα μία τόσο συντριπτικά αρνητική αντίδραση.
Πηγή:  http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17786%3Asok-prokalei-arthro-gia-to-dikaioma-ton-giatron-ta-skotonoyn-ta-anepithymita-neogennita&catid=43%3Ahealth&Itemid=114#.T0-_K3ePIHg.facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Η λίστα ιστολογίων μου

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com