ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος σε όλους τους γονείς, τους μαθητές και τις μαθήτριες του 21ου, 22ου, 12ου,4ου, 2ου Εσπερινού Γυμνασίου, 1ου ΕΠΑΛ, 6ου ΕΠΑΛ, , 2ου Λυκείου Πατρών, του Γυμνασίου και Λυκείου Κλειτορίας , του Γυμνασίου Ψωφίδας, Λακκόπετρας και Σαγαιίκων,του 6ου , του 17ου,του 11ου ,του 18ου Γυμνασίου Πατρών,του Γυμνασίου Λάππα, του 16ου Γυμνασίου Πατρών κκαι από φέτος του 2ου Γυμνασίου Παραλίας και του ΕΠΑΛ Παραλίας!


Αγαπημένοι μου μαθητές και γονείς, εδώ θα ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιούμε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών καθώς και για άλλα πολλά θέματα που μας αφορούν.

Η Θεολόγος σας
Σταυρούλα Ζευγαρά















Σελίδες

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ



 ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Αναδημοσίευση ρεπορτάζ της κ. Ευαγγελίας Φαράντζογλου σχετικό με την δραστηριότητα της Σαηεντολογίας προς άγρευση οπαδών1.

    Κατακαλόκαιρο στην Πανεπιστημίου και κάποιοι με πορτοκαλί μπλουζάκια σε σταματούν για ένα τεστ άγχους στη μέση του δρόμου. Και για να σου αποκαλύψουν μέσα στην παραζάλη της πόλης που βρά­ζει πόσο μυαλό κουβαλάς. Αν εκτός από τη ζέστη ψήνεσαι και από την περιέργεια, μπορεί και να μάθεις, πως γίνεται το «ψά­ρεμα» για την παγκόσμια των σαϊεντολόγων εκκλησία.
«Καλημέρα σας. Μην φεύγετε. Ένα δω­ρεάν τέστ άγχους θέλω να σάς κάνω. Πέ­ντε λεπτά θα μας πάρει μόνο... Για το καλό σας είναι».
Η άγνωστη γυναίκα με το πορτοκαλί t-shirt που με έχει σταματήσει στο πεζο­δρόμιο της Πανεπιστημίου μου δείχνει τη διπλανή στοά και με προτρέπει «σε μια πράξη αγάπης» προς τον εαυτό μου. Μαζί της, δύο ακόμα άτομα έχουν αναλάβει την ίδια αποστολή για τους υπόλοιπους περα­στικούς. Το επόμενο λεπτό βρίσκομαι σε ένα μι­κρό χώρο, καθηλωμένη σε ένα καρεκλάκι μπροστά από μια παράξενη κατασκευή, να κρατώ δύο μεταλλικούς κυλίνδρους στα χέρια.
«Χαλάρωσε», μου λέει η Δέσποινα, η γυναίκα που με οδήγησε εδώ και τώρα κάθεται απέναντι μου ενώ θέτει σε λει­τουργία το μηχάνημα. «Μη φοβάσαι, ένα απλό αμπερόμετρο είναι που όμως κάνει σημαντική δουλειά. Μετράει την ενέργεια του ατόμου», τονίζει και σχεδόν αμέσως ξεκινάει τις ερωτήσεις. Πως σε λένε, πό­σων χρονών είσαι, που εργάζεσαι πως τα πας με τους γονείς σου, έχεις φίλους, οι σχέσεις σου με τους συναδέλφους σου πως είναι, είσαι ευχαριστημένη από τη ζωή σου, τι σου λείπει, αισθάνεσαι ότι χάνεις τα λό­για σου όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια άβολη κατάσταση;
Η συνέντευξη -όπως η ίδια αποκαλεί την ανάκριση πρώτου βαθμού- τρέχει και ανάμεσα στις ερωταπαντήσεις αρχίζω να παρατηρώ το χώρο γύρω μου. Γρήγορα διαπιστώνω πως η αρχική καχυποψία μου -εξαιτίας της οποίας έδωσα ψεύτικα στοι­χεία- είχε βάσεις. Οι τοίχοι είναι καλυμμέ­νοι με τεράστιες αφίσες της Διανοητικής, τα φυλλάδια για τη «σύγχρονη επιστήμη της πνευματικής υγείας» είναι διάσπαρτα στο μακρόστενο τραπέζι και οι προσωπο­γραφίες του Ρον Χάμπαρντ -εμπνευστή της Διανοητικής και ιδρυτή της Σαϊεντολογίας- βρίσκονται σε όλα τα εξώφυλλα των βιβλίων γύρω μου.
Σκέφτομαι πως αυτή δεν είναι η πρώτη μου «συνάντηση» με τον Χάμπαρντ και τη Σαϊεντολογία. Αρκετά χρόνια πριν, ως μαθήτρια λυκείου, είχα για τα καλά πα­τήσει την μπανανόφλουδα σε μια έκθε­ση βιβλίου. Τότε είχα δώσει τα αληθινά στοιχεία μου σε πωλητή της Διανοητικής και για αρκετό καιρό μετά προσπαθούσα να πείσω τη μητέρα μου -που έβλεπε έντρομη τα φυλλάδια της Σαϊεντολογίας να φτάνουν στο σπίτι με καταιγιστικούς ρυθμούς- πως δεν έχω μπλέξει με αιρέσεις και «τελοσπάντων, αφήστε με, είμαι καλά».
Τώρα κοιτάζω έναν νεαρό που κρατάει νευρικός τους κυλίνδρους στα χέρια του. Αναρωτιέμαι αν καταριέται την ώρα που πάτησε κι αυτός τη δική του μπανανό­φλουδα -με τη μορφή δωρεάν τεστ άγχους αυτή τη φορά- και σκέφτεται πως θα ξε­μπλέξει ή αν απλώς έχει αγωνία για τα αποτελέσματα της αμπερομέτρησης.
Ο χρόνος κυλάει... Τα δικά μου πέντε λεπτά τελείωσαν. Το μηχάνημα έβγαλε δι­άγνωση και η Δέσποινα με κοιτάει τώρα με μεγάλη συμπάθεια αλλά και αφοπλιστικό χαμόγελο. «Έχεις τρομερό άγχος, το πα­ρελθόν σου σε στεναχωρεί και οι αρνητικές σκέψεις έχουν μπλοκάρει τον ψυχισμό και το υποσυνείδητό σου», λέει και μου ζητάει να μη στενοχωριέμαι γιατί «κοίταξε με, κι εγώ σε παρόμοια κατάσταση με εσένα ήμουν μέχρι που στράφηκα στη Διανοητι­κή και βρήκα τις λύσεις σε όλα μου τα προ­βλήματα. Τώρα πια ξέρω πως να αντιμε­τωπίσω το κάθε τι, λέω και κάνω αυτό που θέλω τη στιγμή που το θέλω». Συγχρόνως προσπαθεί να μου πουλήσει... «τζάμπα, μόλις 16 ευρώ»! τη «Βίβλο της ευτυχίας» -«ένα πολυσέλιδο τόμο για να μάθεις πως θα αντιμετωπίζεις την πηγή όλων των κακών, την αντιδραστική διάνοια».
Εκείνη ακριβώς τη στιγμή παίρνει μπρος η... αντιδραστική μου σκέψη. Προφασίζομαι καθυστέρηση στη δουλειά μου και ζητάω ευγενικά να φύγω. «Περίμενε λίγο να σου εξηγήσω, τι ακριβώς κάνου­με και μετά είσαι φυσικά ελεύθερη να φύγεις», μου λέει και τονίζει με νόημα το «ελεύθερη». Επιμένω και, πριν προλάβω να σηκωθώ από την καρέκλα, μου δίνει μια πρόσκληση για το σεμινάριο της επόμενης ημέρας, αυτή τη φορά στα άντρα της παραθρησκευτικής οργάνωσης επί της Πατη­σίων. Μαζί με έναν οδηγό «κοινής λογικής για καλύτερη ζωή» και ένα φυλλάδιο με το πρόσωπο του Αϊνστάιν στο κέντρο και τη φράση «Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% των διανοητικών ικανοτήτων μας. Μάθε που βρίσκεται το υπόλοιπο 90%» τυπωμένη με τεράστια γράμματα.
Τα παίρνω, χαιρετώ και φεύγω. Αν είχα μείνει θα προσπαθούσα να καταπολεμήσω το «πρόβλημα επικοινωνίας και αντιδρα­στικής διάνοιας» που διέγνωσε το τεστ με ειδικά προγράμματα που περιλαμβάνουν αρχικά λήψη βιταμινών, διάβασμα των κηρυγμάτων του Χάμπαρντ επί παντός -από μαθησιακές δυσκολίες μέχρι εξάρ­τηση από ναρκωτικές και άλλες ουσίες έως και αντιμετώπιση των κινδύνων της ακτινοβολίας- και συνεδρίες επικοινωνίας για να «καθαρίσει» το μυαλό. Και μάλλον θα έβλεπα τις τσέπες μου να αδειάζουν, καθώς το κόστος όλων αυτών ξεκινάει από λίγα ευρώ -για τα σκευάσματα βιτα­μινών και τα φυλλάδια για αρχαρίους- και μπορεί να ξεπεράσει τις δεκάδες χιλιάδες, όσο φυσικά προχωρά κανείς τα στάδια του εξαγνισμού και τις πύλες μιας αίρεσης που υποστηρίζει ότι έχει διεθνώς περισσό­τερους από 12.000.000 οπαδούς, ανάμεσα τους και τους διάσημους «κράχτες» Τομ Κρούζ και Τζον Τραβόλτα, και σχεδόν 500 ιεραποστολές, τις περισσότερες από αυτές στις Η.Π.Α.

1. «Που έχεις το μυαλό σου;», Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία-Έψιλον, 22/8/2010, σ. 27.

Από το περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ (ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2011, ΤΕΥΧΟΣ 64)
Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον    www.egolpion.com
16  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2011
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Η λίστα ιστολογίων μου

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com