ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος σε όλους τους γονείς, τους μαθητές και τις μαθήτριες του 21ου, 22ου, 12ου,4ου, 2ου Εσπερινού Γυμνασίου, 1ου ΕΠΑΛ, 6ου ΕΠΑΛ, , 2ου Λυκείου Πατρών, του Γυμνασίου και Λυκείου Κλειτορίας , του Γυμνασίου Ψωφίδας, Λακκόπετρας και Σαγαιίκων,του 6ου , του 17ου,του 11ου ,του 18ου Γυμνασίου Πατρών,του Γυμνασίου Λάππα, του 16ου Γυμνασίου Πατρών κκαι από φέτος του 2ου Γυμνασίου Παραλίας και του ΕΠΑΛ Παραλίας!


Αγαπημένοι μου μαθητές και γονείς, εδώ θα ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιούμε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών καθώς και για άλλα πολλά θέματα που μας αφορούν.

Η Θεολόγος σας
Σταυρούλα Ζευγαρά















Σελίδες

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Δώρα των Μάγων. Ναι! Πραγματικότητα άρρητη!



Λευκωσία, του Αριστείδη Βικέτου

Φθάνουν το Σάββατο στην Κύπρο από την Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους τα Πάντιμα Δώρα των εξ Ανατολής Σοφών Μάγων προς τον νεογέννητο Χριστό. Τα Πάντιμα Δώρα θα εκτίθενται σε προσκύνημα στον ναό του Αποστόλου Ανδρέα στη Λευκωσία μέχρι και τις 26 Δεκεμβρίου. Η έλευση των Δώρων στην Κύπρο πραγματοποιείται με τη συνεργασία της ιεράς μονής Αγίου Παύλου , του ιερού Ναού Αποστόλου Ανδρέα και της Ιεράς Μητρόπολης Κυρηνείας.

Τα Πάντιμα Δώρα, είναι ως γνωστό χρυσός, λίβανος και σμύρνα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έντυπο που κυκλοφόρησε από τη Μητρόπολη Κερύνειας και τον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα, ο χρυσός βρίσκεται υπό τη μορφή εικοσιοκτώ επιμελώς σκαλισμένων επιπέδων πλακιδίων, ποικίλων σχημάτων (παραλληλόγραμμων, τραπεζοειδών, πολυγώνων κ.τ.λ.) και διαστάσεων περίπου 5 Χ 7 εκ.. Κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό σχέδιο πολύπλοκης καλλιτεχνικής λειτουργίας. Ο λίβανος και η σμύρνα διατηρούνται ως μείγμα με τη μορφή εβδομήντα περίπου σφαιρικών χόνδρων μεγέθους μικρής ελιάς. Επειδή η πνευματική κυρίως, αλλά και η υλική, ιστορική και αρχαιολογική αξία των Πάντιμων Δώρων είναι ανυπολόγιστη, φυλάσσονται με ιδιαίτερη επιμέλεια στο σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου. Για λόγους ασφαλείας είναι κατανεμημένα σε διάφορες λειψανοθήκες, μόνο δε μέρος αυτών τίθεται σε προσκύνημα των επισκεπτών της Ιεράς Μονής ή μεταφέρεται προς αγιασμό εκτός Αγίου Όρους στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.

Ιστορική και θρησκευτική παράδοση

Σύμφωνα με την ιστορική και θρησκευτική παράδοση, η Παναγία, προ της Κοιμήσεως της, παρέδωσε τα Πάντιμα Δώρα μαζί με την τίμια Εσθήτα και την αγία της Ζώνη στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, όπου και παρέμειναν μέχρι το έτος 400 περίπου.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και παρέμειναν μέχρι της άλωσής της από τους Φράγκους το 1204 μ.Χ. Ακολούθως μεταφέρθηκαν στη Νίκαια τα Βιθυνίας, την προσωρινή πρωτεύουσα του Βυζαντίου και εκεί παρέμειναν για εξήντα περίπου χρόνια. Μετά την αποχώρηση των σταυροφόρων, επί αυτοκράτορος Μιχαήλ Παλαιολόγου, επεστράφησαν στην Κωνσταντινούπολη όπου παρέμειναν μέχρι της υποδούλωσης της στους Τούρκους το 1453.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η ευλαβέστατη χριστιανή μητέρα του Μωάμεθ του κατακτητού Μάρω τα μετέφερε αυτοπροσώπως στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος.

Κατά την Αγιορείτικη παράδοση, καθώς η Μάρω ανέβαινε από το λιμάνι στη Μονή, η Κυρία Θεοτόκος με υπερφυσικό τρόπο την εμπόδισε να πλησιάσει στη Μονή και να παραβιάσει το άβατον του Αγίου Όρους. Αυτή υπάκουσε και παρέδωσε ταπεινά τα Πάντιμα Δώρα στους μοναχούς, οι οποίοι έστησαν στο σημείο εκείνο της θεομητορικής παρουσίας ένα Σταυρό που σώζεται μέχρι σήμερα και λέγεται “Σταυρός της Βασιλίσσης”. Το σουλτανικό έγγραφο με τις σχετικές πληροφορίες παράδοσης των Παντίμων Δώρων φυλάσσεται στο αρχείο της Μονής του Αγίου Παύλου.

Η αυθεντικότητα των Παντίμων Δώρων στηρίζεται κατά ένα μέρος στην προφορική παράδοση και κατά το υπόλοιπο στην ιστορία. Εκείνο όμως που ακράδαντα βεβαιώνει τη γνησιότητά τους είναι η άρρητη ευωδία που ορισμένα από αυτά αδιαλείπτως και ορισμένα κατά καιρούς αναδίδουν και η πλούσια ιαματική και θαυματουργική χάρις που μέχρι των ημερών μας αναβλύζουν.

πηγή:http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1207
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Η λίστα ιστολογίων μου

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com