ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος σε όλους τους γονείς, τους μαθητές και τις μαθήτριες του 21ου, 22ου, 12ου,4ου, 2ου Εσπερινού Γυμνασίου, 1ου ΕΠΑΛ, 6ου ΕΠΑΛ, , 2ου Λυκείου Πατρών, του Γυμνασίου και Λυκείου Κλειτορίας , του Γυμνασίου Ψωφίδας, Λακκόπετρας και Σαγαιίκων,του 6ου , του 17ου,του 11ου ,του 18ου Γυμνασίου Πατρών,του Γυμνασίου Λάππα, του 16ου Γυμνασίου Πατρών κκαι από φέτος του 2ου Γυμνασίου Παραλίας και του ΕΠΑΛ Παραλίας!


Αγαπημένοι μου μαθητές και γονείς, εδώ θα ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιούμε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών καθώς και για άλλα πολλά θέματα που μας αφορούν.

Η Θεολόγος σας
Σταυρούλα Ζευγαρά















Σελίδες

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

ΤΕΧΝΗΤΟ ΜΑΤΙ 5.000 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΑ




Επάνω: Το κρανίο με το τεχνητό μάτι, όπως βρέθηκε κατά την ανασκαφή. (Πηγή: Ιστορικές Ειδήσεις, Περιοδικό Ιστορικά Θέματα, τεύχος 64, σελ. 8)


Το αρχαιότερο τεχνητό μάτι του κόσμου, ηλικίας 5.000 ετών, έφεραν στο φως Ιρανοί και Ιταλοί αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν ανασκαφές τα τελευταία εννιά χρόνια σε μια αρχαία νεκρόπολη στην έρημο που χωρίζει το Ιράν από το Αφγανιστάν. Πρόκειται για μια επίχρυση σφαίρα διαμέτρου μόλις 2,5 εκατοστών, κατασκευασμένη από ελαφρύ υλικό, η οποία κάποτε βρισκόταν μέσα στην κόγχη του ματιού μιας ιέρειας στην αρχαία Περσία. Σύμφωνα με τους ειδήμονες, όσοι έρχονταν σε επαφή με την ιέρεια θα πείθονταν, αντικρίζοντας την, ότι διέθετε υπερφυσικές δυνάμεις κι ότι μπορούσε να προβλέψει το μέλλον, Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι η γυναίκα - προφήτης, όπως την αποκαλούν, είχε ταφεί μαζί με έναν περίτεχνο μπρούτζινο καθρέφτη χειρός, τον οποίο προφανώς χρησιμοποιούσε για να ελέγχει «την εμφάνισή της που προκαλούσε δέος», αλλά και για δύο επιπρόσθετους λόγους: επειδή έφερε αυτό το τεχνητό μάτι αλλά και επειδή ήταν εντυπωσιακά ψηλή, περίπου 1,83 μ.

Οι αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι το σχέδιο του τεχνητού ματιού αποτελείται από έναν κεντρικό κύκλο που αναπαριστά την κόρη του ματιού και από χρυσές γραμμές «σαν ακτίνες φωτός». Η επιφάνεια του είναι προσεκτικά χαραγμένη, ενώ φέρει ακόμη ίχνη χρυσού που είχε τοποθετηθεί σε λεπτό στρώμα στην επιφάνεια του. Εκατέρωθεν της σφαίρας, υπήρχαν δύο μικρές τρύπες, μέσω των οποίων μια λεπτή κλωστή, ίσως κι αυτή από χρυσάφι, συγκρατούσε το μάτι στη θέση του. Η ιέρεια στην οποία ανήκε το μάτι, πιστεύεται ότι έζησε περί το 2900 π.Χ. και εικάζεται ότι ήταν ηλικίας από 25 έως 30 ετών, ψηλή, με σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Μάλιστα, οι επιστήμονες βασιζόμενοι σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πιθανολογούν ότι καταγόταν από την Αραβική Χερσόνησο. Σύμφωνα με τον καθηγητή (και συντονιστή των Ιταλών αρχαιολόγων) Λορέντσο Κονσταντίνι, η γυναίκα αυτή «ήταν μια επιβλητική και εξωτική φιγούρα», ενώ το μάτι (που δεν μοιάζει με φυσικό), επιτελούσε συγκεκριμένο σκοπό. Ήταν σύμβολο μυστηρίου και έδινε την εντύπωση ότι η κάτοχος του είχε μαντικές και υπερφυσικές ιδιότητες». Η γυναίκα με τη «λαμπερή όψη» πρέπει να προκαλούσε δέος με την εμφάνιση της.

Πηγή: Αθηνά Ντούλια, Ιστορικές Ειδήσεις, Περιοδικό Ιστορικά Θέματα, τεύχος 64, σελ. 8
www.apologitis.com

Όμιλος UNESCO Ιστορίας Τέχνης και Θεάτρου



www.wikimedia.gr

Δραστηριότητα για τους μαθητές μου στη Γ Γυμνασίου.

Στην αριστερή μπάρα της παρακάτω ανάρτησης <<φωτογραφικό υλικό του Μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά>> υπάρχει ένας σύνδεσμος που αναφέρεται στην Abu Mena. Κλικάροντας στο Abu Mena θέλω να περιηγηθείς στο φωτογραφικό υλικό και να εντοπίσεις τη φωτογραφία με το χριστιανικό σύμβολο. Αποθήκευσέ την σε φάκελο στο σκληρό σου δίσκο με την ονομασία <<Διωγμοί και κατακόμβες>>. Μπορείς να κατεβάσεις επιπλέον υλικό και από την παρούσα ανάρτηση, κλικάροντας στον τίτλο <<όμιλος UNESCO Ιστορίας Τέχνης και Θεάτρου>>.
Η Abu Mena,Ιερή Παλαιοχριστιανική πόλη, είναι κτισμένη επάνω στον τάφο του Μάρτυρα Μηνά της Αλεξάνδρειας, ο οποίος πέθανε το 296, διατήρησε την εκκλησία της, το Βαπτιστήριο, τις Βασιλικές της, τα δημόσια κτίρια, τους δρόμους, τα μοναστήρια, τα σπίτια και τα εργαστήριά της.
Με βάση τον πίνακα του βιβλίου των Θρησκευτικών, της Γ Γυμνασίου, σελίδα 37 εντόπισε στη βασιλεία ποιου αυτοκράτορα μαρτύρησε. Γνωρίζεις άλλους αγίους εκείνης της περιόδου;
Θα ήθελα να σου δώσω ως συμπληρωματικό στοιχείο ότι οι διωγμοί των Χριστιανών επί Διοκλητιανού ήταν οι σκληρότεροι και οι αγριότεροι. Μελέτησε την παλαιότερη ανάρτηση που αναφέρεται στους διωγμούς κατά τον πρώτο 1ο αιώνα.

Φωτογραφικό υλικό από Μοναστήρι Αγίας Αικατερίνης Σινά

κλίκαρε στον τίτλο
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Η λίστα ιστολογίων μου

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com